Next Vestskoven Gymnasium

:
juni 2020
Next Vestskoven Gymnasium - trappe

Hovedtrappen fungerer både som en indgang til bygningens øvrige etager og et møbel. Den orange fare refererer til Nexts brand-farve.

Next Vestskoven Gymnasium - søjler

Next Vestskoven Gymnasium hviler på 91 rå betonbjælker, der bærer den komplicerede konstruktion.

Next Vestskoven Gymnasium - flugtvejstrappe

De uprætentiøse men nødvendige flugtvejstrapper er leveret af PL Beton A/S.

Next Vestskoven Gymnasium - atrium

De elegante trapper forbinder etagerne og skaber en unik interaktion mellem etagerne og på tværs af bygningen.

Next Vestskoven Gymnasium - facade

De markante søjler er blot en af de mange små ”gimmicks” på Vestskoven Gymnasium.

previous next

Et uddannelsesmæssigt vartegn er skudt i luften i Albertslund

I 2018 blev det første spadestik taget til byens nye gymnasium. I dag står det med sine seks etager og 32 meter, der rejser sig mod himlen, klar til at byde godt 800 studerende velkommen indenfor

Byggefakta

Next Vestskoven Gymnasium
Liljens Kvarter 2
2620 Albertslund
Danmark

Bygherre:
Next Uddannelse
Bygherrerådgiver:
Niras A/S, IC Arkitekter AS
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Sweco Danmark A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
11000 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2018 - marts 2020

Det kan ses langvejs fra og har været ventet med stor spænding. Det nye gymnasium, der skal erstatte Albertslund Gymnasium i Løvens Kvarter med et mere moderne og tidssvarende uddannelsessted. Og med en ny og mere central placering på Kongsholmgrunden kun et stenkast derfra, håber man for alvor at kunne tiltrække de unge og styrke interessen for videreuddannelse i Albertslund og den øvrige vestegn.

Det nye, spændende byggeri på hele 11.000 kvadratmeter skal lægge vægge og danne et solidt fundament for ungdomsuddannelserne STX, HTX, HF, HHX, EUD samt 10. klasse. Next Uddannelse København Valby er bygherre med Niras A/S som bygherrerådgiver mens C.C. Contractor har varetaget totalentreprisen med Sweco Danmark som rådgivende ingeniør.

Projektet blev udbudt i en totalentreprise og vundet af C.C. Contractor på baggrund af byggeprogram og dispositionsforslag. Og selve processen tog sin begyndelse tilbage i 2016, hvor Next kontaktede IC arkitekter med deres ønsker og visioner for det nye byggeri, som blandt andet Peter Ilsø, partner og arkitekt hos IC Arkitekter var med til at skitsere og budgettere i den indledende fase. Han husker det som en proces, hvor alt stort set gik efter planen:

– Der var en særlig stemning omkring dette byggeri, og vi oplevede en stor politisk opbakning fra kommunens side i forbindelse med hele projektet, som var præget af fælles fodslag over hele linjen, og kort tid efter de første skitser havde forladt vores tegnestue, gik byggeriet i gang. Og så var der er rigtig godt samarbejde i hele udførelsesperioden mellem alle de berørte parter.

Sammen med Niras har IC Arkitekter stået fadder til både de første skitser, lokalplan, disponeringsforslag og byggeprogrammet. Og i dag – mindre end to år siden det første spadestik blev taget – står det nye gymnasium som et smukt vartegn, der strækker sig mod himlen. Selve bygningen er en sammensmeltning af to bygninger: En kube øverst der står på en lavere og mere aflang bygning nederst. Netop denne sammenstilling danner tre niveauer, der tilsammen skaber rammen om et både åbent og meget fleksibelt undervisnings- og læringsmiljø.

Det er også en meget transparent bygning. Og dette var netop et af opdragene fra Next, som betyder, at når man står i den færdige bygning, kan man rent faktisk se fra den ene ende til den anden. Fra øst til vest. Tværs gennem bygningen – hele vejen op til det øverste tårn – og ud over det omgivende Albertslund.

Et muret hus med masser af små overraskelser

De to bygningskroppe er bygget med mørkegrå Randers Tegl. Og det er langt fra en tilfældighed, fortæller Peter Ilsø, der var en varm fortaler for valget af netop mursten:

– At Next er et muret hus er nøje overvejet. Dels spiller det smukt op til Sundhedshuset, der ligger ikke langt derfra, og som sammen med det nye gymnasium er blevet pejlemærke for Albertslund. Dels har jeg personligt en særlig kærlighed til murværk, som kun bliver smukkere med årene, og som med sin stoflighed kan spille op mod omgivelserne som kun få andre materialer, fortæller han og tilføjer, at de valgte mursten yderligere har den fordel, at de drosler højden på bygningen lidt ned, så den ikke fremstår helt så voldsom.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 2

Kulturcenter

Arena Randers hal 4

Rå og vellykket multiarena

Bolig

Astahus

En generøs bygning

Hotel og konference

Bryggen Guldsmeden Hotel

Bæredygtig hoteldrift på Islands Brygge

Uddannelsescenter

DMJX Campus Katrinebjerg

Et studiefællesskab i skyen

Plejecenter og genoptræning

Fællesskabets Hus

Fællesskabets Hus bringer byen sammen med de ældre

Bolig

Møbelfabrikken

Fra legendarisk møbelfabrik til moderne lejeboliger

Bolig

Nadinehus

Langtidsparkering

Uddannelsescenter

Next Vestskoven Gymnasium

Et uddannelsesmæssigt vartegn er skudt i luften i Albertslund

Bolig

Parkkanten

Boliger ved Vestvolden

Bolig

Skovkvarteret II

Et liv ved Kalvebod Fælled

Bolig

Strandterrasserne

Fra tag til terrasser

Bolig og butik

Tornhøjcentret

Center til nye tider

Transport og logistik

Ventrupparken

Gennemtænkt logistikcenter i Greve