DMJX Campus Katrinebjerg

:
juni 2020
DMJX Campus Katrinebjerg - trappe

Betonkonstruktionens funktion er især synlig i skolens trapperum, hvor de gule grupperum tilsyneladende svæver frit over vandrehallen.

DMJX Campus Katrinebjerg - bibliotek

Skolens nye bibliotek er væsentligt mindre end det gamle. Til gengæld giver kombinationen af træbeklædning og lyddæmpende gulv et godt rum til fordybelse.

DMJX Campus Katrinebjerg - facade

Offentligheden inviteres op på den kæmpe offentlige tagterrasse ad den lange trappe på tværs af facaden og ned langs hele bygningens østvendte side.

DMJX Campus Katrinebjerg - tagterrasse

Studerende og medarbejdere har også en tagterrasse for sig selv. Her vil slyngplanter med tiden forme en pergola, som indkapsler udsigten til Det Kongelige Bibliotek og Aarhus Bugt.

previous next

Et studiefællesskab i skyen

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kan nu byde eleverne på et inspirerende campus, som forener studieretningerne i et byggeri med rumlig variation, fleksibilitet og en åben, levende facade

Byggefakta

DMJX Campus Katrinebjerg
Helsingforsgade 6a
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Andre aktører:
Contiga Tinglev A/S
Areal:
12478 kvm.
Byggesum: 
145 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2018 - april 2020

Det er mere end almindeligt svært at vælte ministre eller øve sig i disciplinen public service, hvis man ikke har forbindelse til resten af verden. Siden mobiltelefonens udbredelse har tusindvis af journaliststuderende kæmpet med dårlig mobildækning bag de tykke, stålarmerede betonmure, som sikrede Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles gamle bygning tilnavnet Bunkeren. Den ringe mobildækning er blot et af mange minder, som ikke flytter med fra Oluf Palmes Allé til de medie- og journaliststuderendes nye århusianske institution, DMJX Campus

Katrinebjerg, lidt tættere på Aarhus midtby, men stadig i Aarhus Nord.

I det nye skolebyggeri er mobildækningen faktisk så god, at de studerende kan foretage interviews fra den 4.000 kvadratmeter store parkeringskælder, hvor de rå vægge, bjælker og søjler i beton fra Contiga A/S er synlige. Men ud over det åbenlyse formål er det kun nødvendigt at bevæge sig ned i kælderplan, hvis man savner synet af helt rå betonflader. Den nye bygning byder på mange inspirerende rum til fordybelse og indsigt i kombination med en enestående udsigt. I omegnen af 1.160 studerende og 110 medarbejdere får hjemme i det nye uddannelseshus, hvor samspillet mellem de forskellige studieretninger, medieforskning og innovation er i centrum.

– Det har været et godt samarbejde hele vejen rundt, som har løst den her balanceakt i at forene journalistuddannelsen med medieuddannelserne. Forskningsfondens Ejendomsselskab og entreprenøren har været meget kvalitetsbevidste i deres arbejde, siger Henrik Wilhelm Jørgensen, intern byggeleder hos DMJX.

Arkitema Architects har tegnet campusbygningen med inspiration fra en tredeling mellem skyen, mellemrummet og landskabet. Til sammen udtrykker de arkitektoniske elementer et landskab for den læring, dannelse og innovation, der skal finde sted på DMJX. Her er referencer til Aarhus Universitets historiske bygninger lidt tættere på midtbyen, moderne lagring af viden og en gennemsigtig opdeling mellem offentligt og privat. Resultatet er så godt, at byggeriet nu er blandt de nominerede til Årets Skolebyggeri 2020.

Et nyt fællesskab

Bygningen inviterer offentligheden op ad en udendørs trappe til en kæmpe tagterrasse, som begynder der, hvor ”Landskabet” og områdets velkendte gule tegl hører op. Men imødekommenheden gælder også inde i kernen af bygningen, som er bygget op om en lys vertikal vandrehal – arkitekternes nik til den historiske vandrehal, hvor studieretninger mødtes i den gamle bygning. Fra den sydlige hovedindgang er der kig gennem det store atrium-torv til kantine og café i den nordvendte ende af bygningen. Nord-indgangen fører ud til det kommende campusstrøg, der skal sammenbinde hele Campus Katrinebjerg og blive et markant samlingspunkt i Aarhus N.

Hvor den gamle skolebygning var flad og havde placeret de forskellige studieretninger i separate fingre, giver DMJX Campus Katrinebjerg nye muligheder for samspillet mellem dem. Radiostudiet har for eksempel fået en prominent plads på bygningens førstesal. Når man kigger op fra stueetagen, kan man se det på en af de fremtrukne balkoner. På den modsatte, tilbagetrukne side af de lyse midterarealer ligger skolens moderne bibliotek. Her er afsat god plads til fordybelse ved nyindkøbte borde og en snedkereret alkove med udsigt over spisesalen nedenunder og ud gennem bagsidens store glasparti. Biblioteket har til gengæld forbavsende få hyldemeter til fysiske bøger, magasiner og aviser, da de ressourcer udnyttes stadig mindre.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 2

Kulturcenter

Arena Randers hal 4

Rå og vellykket multiarena

Bolig

Astahus

En generøs bygning

Hotel og konference

Bryggen Guldsmeden Hotel

Bæredygtig hoteldrift på Islands Brygge

Uddannelsescenter

DMJX Campus Katrinebjerg

Et studiefællesskab i skyen

Plejecenter og genoptræning

Fællesskabets Hus

Fællesskabets Hus bringer byen sammen med de ældre

Bolig

Møbelfabrikken

Fra legendarisk møbelfabrik til moderne lejeboliger

Bolig

Nadinehus

Langtidsparkering

Uddannelsescenter

Next Vestskoven Gymnasium

Et uddannelsesmæssigt vartegn er skudt i luften i Albertslund

Bolig

Parkkanten

Boliger ved Vestvolden

Bolig

Skovkvarteret II

Et liv ved Kalvebod Fælled

Bolig

Strandterrasserne

Fra tag til terrasser

Bolig og butik

Tornhøjcentret

Center til nye tider

Transport og logistik

Ventrupparken

Gennemtænkt logistikcenter i Greve