Fællesskabets Hus

:
juni 2020
Fællesskabets Hus - gangareal

De enkelte stave i det slidstærke og vedligeholdelsefri gulv kan udskiftes, hvis de bliver beskadiget.

Fællesskabets Hus - sti

Stierne rundt om Fællesskabets Hus lægger op til møder mellem husets beboere og naboerne i det omkringliggende villakvarter.

Fællesskabets Hus - facade

Byggeriet er delt op i mindre huse, som adskiller sig fra hinanden med forskellige farver fuger.

previous next

Fællesskabets Hus bringer byen sammen med de ældre

Ved første øjekast kan Fællesskabets Hus i Ry med sine røde tegl godt falde i ét med det omgivende villakvarter. Men under overfladen gemmer der sig et byggeri formet af en strategi om fællesskab

Byggefakta

Fællesskabets Hus
Knudsvej
8680 Ry
Danmark

Bygherre:
Skanderborg Kommune
Bygherrerådgiver:
Erik Arkitekter A/S
Arkitekt:
Link arkitektur AB
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Egetæpper A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
156 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2015 - september 2019

Flere end 400 mennesker mødte op til indvielsen af Fællesskabets Hus i Ry. Det er en meget stor deltagelse for en by af Rys størrelse og et tegn på, at parterne bag byggeriet har haft succes med opgaven, mener Jesper Laursen, der er arkitekt og tegnestueleder hos Erik Arkitekter A/S.

– Skanderborg Kommune har haft et kæmpe ambitionsniveau, og det har givet os en stor kabale, som skulle gå op. Vi er glade for at have været med til at skabe et plejecenter med så god plads til beboerne og byens borgere, siger han.

Erik Arkitekter har stået for bygherrerådgivningen og den efterfølgende indretning, møblering og valg af interiør til det nye plejecenter, som erstatter to af de gamle plejecentre i Ry. Indvendigt har der været stort fokus på at sikre en følelse af hjemlighed. Det har Erik Arkitekter gjort med flere virkemidler. Et af dem er en specialdesignet montre med lys monteret uden for hver bolig. Beboerne vælger selv, hvilke minder de vil have anbragt i boksene og skaber dermed en mental indgang til deres hjem og fortid. Et andet virkemiddel er, at farvesætningen i de enkelte boliger og afdelinger er afstemt med møblerne fra deres tidligere plejecentre. Hele byens fortid er også bragt indenfor i Fælleskabets Hus med fotostater fra lokalområdet af Himmelbjerget, enge og søer.

– Det giver en helt fantastisk stemning til huset, at pejlemærkerne er velkendte steder fra området og ikke bare en dør med et bestemt nummer, forklarer Jesper Laursen.

Et lukket ottetal

I takt med at demens rammer flere og flere ældre, er hensynet til blandt andet den manglende rodfæstelse og stedsans indarbejdet i arkitekturen. I Fællesskabets Hus er det især tydeligt, hvis man ser byggeriet ovenfra. Det er formet som et ottetal med to lukkede gårdhaver indvendigt, hvor det er let for personalet at passe på beboerne. Konstruktionens gange buer, så man ikke bliver ført hen til en udgang, men snarere rundt i huset. Dørene er beklædt med folie, så deres glaspartier heller ikke lokker beboerne udenfor. Og hvis beboerne alligevel forvilder sig ud, er der nedgravet et alarm-system på matriklen, som kan advare om det.

– Der er mange dilemmaer i denne type byggerier. De skal udgøre et hjem og skabe en hjemlighed, men de skal også sikre god logistik for personalet. På samme tid har kommunen ønsket at aktivere det omgivende samfund. Det har gjort Fællesskabets Hus til en spændende opgave, fortæller Niels Bondrup Jensen, konkurrencechef hos Link Arkitektur.

Fællesskabets hus rummer i alt 72 boliger, men vil for beboerne føles mindre. Det er både delt op i afdelinger, som man kender det fra de fleste plejecentre, og huse i huset, hvor tre boliger har hver deres lille oplevelse af fælles rum. Atriumgårdene sikrer, at alle beboere har et visuelt tilhørsforhold til fællesområderne og gårdhaven, godt med dagslys og en højere oplevelse af samhørighed.

De buede gangarealer er belagt med Una Grano Ecotrust tæppefliser fra Egetæpper A/S for at sikre god gangkomfort og en akustik, der er langt over almindelig institutionsstandard. Gulvene i boliger og fællesarealer er det ekstremt slidstærke og vedligeholdelsesfrie Amtico Spacia LVT i Pale Ash. Det er limet direkte på undergulvet, så enkelte stave kan udskiftes, hvis der sker skader på dem i årenes løb.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 2

Kulturcenter

Arena Randers hal 4

Rå og vellykket multiarena

Bolig

Astahus

En generøs bygning

Hotel og konference

Bryggen Guldsmeden Hotel

Bæredygtig hoteldrift på Islands Brygge

Uddannelsescenter

DMJX Campus Katrinebjerg

Et studiefællesskab i skyen

Plejecenter og genoptræning

Fællesskabets Hus

Fællesskabets Hus bringer byen sammen med de ældre

Bolig

Møbelfabrikken

Fra legendarisk møbelfabrik til moderne lejeboliger

Bolig

Nadinehus

Langtidsparkering

Uddannelsescenter

Next Vestskoven Gymnasium

Et uddannelsesmæssigt vartegn er skudt i luften i Albertslund

Bolig

Parkkanten

Boliger ved Vestvolden

Bolig

Skovkvarteret II

Et liv ved Kalvebod Fælled

Bolig

Strandterrasserne

Fra tag til terrasser

Bolig og butik

Tornhøjcentret

Center til nye tider

Transport og logistik

Ventrupparken

Gennemtænkt logistikcenter i Greve