Astahus

:
juni 2020
Astahus - stue

Der er plads til alle. Astahus rummer ikke mindre end 52 forskellige typologier blandt de i alt 118 lejligheder.

Astahus - trappeopgang

Trappeopgangene med vinduer fra gulv til loft både mod gaden og gården deler bygningen op, så man undgår en massiv blok. Det giver en afklaret og afbalanceret facade, hvor det vertikale snit markerer, at her går man ind i huset, siger arkitekt Zoran Juresa.

Astahus - luftfoto

Astahus omfatter en karrébygning, der terrasserer fra seks til ti etager samt to punkthuse. De tre bygninger omkranser et grønt byrum. Tagene er udnyttet til store tagterrasser med kig mod Limfjorden og Hasseris. Dronefoto: Jens Morten Sørensen

Astahus - facade

Astahus er højest på hjørnet af Strandvejen og Badehusvej, hvor byggeriet når op i ti etager. Det er et nyt hjørne i byen, og bygningen må gerne markere sig, siger arkitekt Zoran Juresa.

previous next

En generøs bygning

Astahus i Aalborg har hentet inspiration fra kvarterets arkitektur og historie. Det betaler den generøse bygning tilbage med etablering af grønne byrum til offentligheden

Byggefakta

Astahus
Strandvejen 15A-15F
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
C.W. Obel Ejendomme A/S
Arkitekt:
Erik Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Raundahl & Moesby A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Egetæpper A/S, Bad Element ApS, NHH A/S
Areal:
10900 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
april 2018 - Februar 2020

Hjørnet Strandvejen og Badehusvej i Aalborgs indre Vestby har i mange år fremstået uafklaret og ufærdigt. Det er der nu kommet skik på.

To ældre betonbyggerier er taget ned, og C.W. Obel Ejendomme har opført 118 lejeboliger på det ikoniske fabriksområde. Bygherrerådgivningen er varetaget af Brix & Kamp, og byggeriet er udført i totalentreprise af Raundahl & Moesby. Erik Arkitekter har leveret skitseprojekt, landskab og arkitektydelser, mens Cowi har stået for ingeniørdelen.

Med afsæt i områdets arkitektoniske træk og historiske værdier er der rejst en karrébygning og to punkthuse med en helt usædvanlig stor boligvariation.

Astahus rummer 20 toværelses lejligheder på cirka 60 kvm, 62 treværelses lejligheder på cirka 90 kvm og 36 fireværelses lejligheder på cirka 105 kvm. Men det helt særlige er, at byggeriet samtidig indeholder 52 forskellige typologier af lejligheder, hvoraf nogle er i to etager.

– Vi har skabt en planløsning, hvor der er plads til alle, siger arkitekt MAA Zoran Juresa, der er partner hos Erik Arkitekter.

Markedet er blevet mere kræsent, og vi har i dag en stor mangfoldighed af forskellige typer familier i Danmark. Det har nogle bygherrer forstået bedre end andre, og vi har haft det i tankerne, da vi tegnede Astahus, siger Zoran Juresa.

Han erkender, at det har været et stort arbejde med de mange forskellige lejligheder, men det har kunnet betale sig. Masser af potentielle lejere har stået i kø for at se byggeriet, hvor ca. 70 procent allerede er udlejet.

Kontekst og beliggenhed

Astahus løfter sig fra øst mod vest med et varieret facadeudtryk i seks til ti etager. Kontekst og beliggenhed har været medbestemmende for arkitekturen, og hver enkel lejlighed er tilpasset, så den enten har udsigt til Limfjorden eller den lille, nyopførte park.

Astahus er opført med teglstensfacader i varme farver. Zoran Juresa fortæller, at det var en udfordring at finde den helt rigtige sten, men at det lykkedes:

– Vi har bygget lige midt i Aalborgs industrielle kulturarv med tobaksfabrik og spritfabrik, og det skal murstenen naturligvis afspejle. Vi ville ikke have en maskinsten. Vi har i stedet fundet en sten, der har det håndværksmæssige i sig i form af en lidt gammeldags og håndlavet stil. Den ligner fabriksbyggeri, men på den fede måde som vi for eksempel kender det fra New York-bydelen Brooklyn.

Men også andre elementer i Astahus’ facade refererer til områdets industrielle fortid. Zoran Juresa peger på de tilbagetrukne vinduer med indramning, der henter inspiration fra den nærliggende spritfabrik. På samme måde er der ved alle døre og vinduer placeret fastgjorte balustre i stål og glasværn.

Klassiske opgange

Byggeriet er opført med klassiske opgange, der sikrer en let adgang fra elevator til lejlighed.

– I ejendomme med lejligheder til udlejning finder man typisk altangange, men det er ikke god kvalitet, at man skal passere de andre beboeres vinduer. Det giver for meget indkig, siger Zoran Juresa.

– I Astahus har vi i stedet elevator og trappeopgang rundt om elevatoren. Det giver os et bredt rum, så vi har mulighed for at få masser af lys ind i opgangen. Det er ikke den billigste løsning, men vi har været så heldige at have en bygherre, der ønskede et kvalitetsbyggeri, fortsætter han.

I alle indgangspartier er der lagt 50 kvm Entryway indgangsmåtte fra Egetæpper.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 2

Kulturcenter

Arena Randers hal 4

Rå og vellykket multiarena

Bolig

Astahus

En generøs bygning

Hotel og konference

Bryggen Guldsmeden Hotel

Bæredygtig hoteldrift på Islands Brygge

Uddannelsescenter

DMJX Campus Katrinebjerg

Et studiefællesskab i skyen

Plejecenter og genoptræning

Fællesskabets Hus

Fællesskabets Hus bringer byen sammen med de ældre

Bolig

Møbelfabrikken

Fra legendarisk møbelfabrik til moderne lejeboliger

Bolig

Nadinehus

Langtidsparkering

Uddannelsescenter

Next Vestskoven Gymnasium

Et uddannelsesmæssigt vartegn er skudt i luften i Albertslund

Bolig

Parkkanten

Boliger ved Vestvolden

Bolig

Skovkvarteret II

Et liv ved Kalvebod Fælled

Bolig

Strandterrasserne

Fra tag til terrasser

Bolig og butik

Tornhøjcentret

Center til nye tider

Transport og logistik

Ventrupparken

Gennemtænkt logistikcenter i Greve