Royal Arena

:
marts 2017
Royal Arena - Byggeriet

Royal Arena i Ørestad er projekteret af 3XN Arkitekter og opført i fagentrepriser til en samlet værdi af 1,4 mia. kr.! Det enorme hus ligger midt i Ørestaden med naboerne tæt på,

Royal Arena - Søjledragerdæk

C.C. Contractor A/S havde opgaven som fagentreprenør på råhuset. Konstruktionsmæssigt er det en kendt typologi: Søjledragerdæk. Søjlerne har betragtelige dimensioner op til 800 mm.

Royal Arena - Hovedtrappen

Hovedtrappen er af in situ-støbt beton og er en del af belægningsentreprisen udført af C. Holbøll & Sønner A/S.

Royal Arena - Publikumsområderne

I publikumsområderne uden for arenascenen kommunikeres på skærme, der også er menutavler for restauranternes udleveringsdiske. Audio-Visuelt Centrum A/S har monteret 364 skærme.

Royal Arena - Farvesætningen

Der er lagt mange kræfter i f.eks. farvesætning og belysning. Malerselskabet SBM har her været på arbejde i Restaurant Silver. Lampen er pendlen Aim fra Flos af Erwan og Ronan Bouroullec.

Royal Arena - Brandsikring

ABA Teknik står for den komplekse brandsikring af det store hus med afsæt i et såkaldt aspirationsanlæg. Det hele overvåges fra to skærme, som er særligt udviklede til Royal Arena. Foto: ABA Teknik.

Royal Arena - Parkeringen

Parkering ved Royal Arena foregår aktuelt bl.a. på nabogrunden i Ørestaden. Men intentionen er, at bilerne på sigt skal ind i områdets p-huse. Asfalten er udført af C. Holbøll & Sønner A/S.

Royal Arena - Hallen

Royal Arena har plads til 10.000 siddende gæster; 15.000 inkl. alle pladser. Hallens tørre akustik vidner om, at formålet først er musik og teater, først derefter sport som håndbold, atletik eller svømning. Gulvet kan sænkes og omdannes til et bassin! Bygningsdesignet er af 3XN Arkitekter A/S. Foto: Adam Mørk.

Royal Arena - Komforten

Arenaens stole er udført med ekstra komfort og er placeret på tre etager med særligt hensyn til både akustik og belysning. Foto: Adam Mørk.

Royal Arena - Indretningen

Flos har leveret et program af designarmaturer, hvoraf et er specialudviklet til Royal Arena af Signal Arkitekter, der stod for indretning af bl.a. Royal Bar. Til udvalgte restauranter og til VIP-suiterne har Egetæpper leveret den tekstile flise Knit i formatet 48 x 48 cm og med Ecotrust-bagside. Fiberen er en slidstærk og holdbar polyamid – 100 pct.

Royal Arena - Toiletterne

Indretning af toiletter er ofte lavt prioriteret. Men ikke i Royal Arena, hvor et samarbejde med Laufen Nordic har fået ret så heldige resultater med urinaler, klosetter og vaske.

Royal Arena - Belysningen

Fagerhult er den ene af to gennemgående belysningsleverandører. Armaturet Notor har stor udbredelse og er her anvendt i lamelloftet over en af trapperne. Foto: Adam Mørk.

previous next

Gallahallen

Med arkitektur af 3XN og en kompleks byggeproces i storentrepriser har København efter mange års tilløb fået sin “superarena”. Adressen er i Ørestad Syd mellem boliger, butikker og hotel

Byggefakta

Royal Arena
Hannemanns Allé 18-20
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Arena CPHX P/S
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Totalrådgiver:
3XN A/S
Arkitekt:
3XN A/S, Planit-IE, London
Ingeniør:
ME Engineers Ltd., London, Ove Arup og Partners Danmark A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S, C.C. Contractor A/S, ABA Teknik ApS, Malerselskabet SBM A/S
Areal:
35000 kvm.
Byggesum: 
1.410.000.000 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2013 - januar 2017

Royal Arena, hedder bygningen. Og selv om det navn egentlig kan takke projektets hovedsponsor, Royal Unibrew, så er det også på anden måde dækkende som en beskrivelse af Københavns nye folkekulturelle samlingssted. For der er en festlig og fager stemning over denne kolossale bygning, som vil blive rammen om mange koncerter, sportsbegivenheder og andre events med stort publikum.

– Man kan vel sige, lyder det fra arkitekterne 3XN, at en traditionel hal ofte vil være bygget til sport for lejlighedsvis at blive brugt til andet, mens det med arenaen forholder sig omvendt. Den er projekteret til musik og kulturelle highlights og vil så tillige kunne bruges til f.eks. håndbold, hockey og svømning.

Det synspunkt har været afsættet for 3XN-arkitekternes arbejde med ikke mindst overflader og finish: Fra den bølgende musik i facadebeklædningens vertikale limtræsfinner til tilskuerpladsernes komfortable stole og suiternes raffinerede belysning opleves et interiør med både designmæssig kant og i XO-kvaliteter. Den gæstfrie og generøse atmosfære er lige så umiskendelig, som den er usædvanlig i et hus, der uden alle disse fælles kræfter kunne have besiddet hygge som en flyhangar.

Gigantisk skala

Andre parametre i spil for at levere det exceptionelle og eksklusive er neutraliseringen af den gigantiske skala, når man arbejder med loftshøjder på op til 35 m inde i bowlen, hvor alt afvikles; og med en infrastruktur, der skal gøre livet behageligt for op til 15.000 gæster på en gang!

Arkitekturen bruger flere redskaber, men blandt de vigtigste er den akustiske iscenesættelse og alle rumligheders opdeling og sektionering i mindre enheder ved hjælp af søjler, facadesektionering, farvesætning, belysning og interiørtilbehør som f.eks. lofternes tremmelameller.

– Det har været vigtigt at skabe et enkelt og stærkt design, som ikke mindst hele Ørestads borgere kan være stolte af. Arenaen er derfor en god nabo lige så meget, som den leverer fantastiske rammer for dem, som kommer til arrangementer i den, erklærer arkitekt m.a.a. Jan Ammundsen, senior partner og designchef i 3XN.

Træfinner

Den kvalitet har været afgørende, fordi arenaen ikke er placeret i byens udkant, som den type bygninger ellers har for vane. Derimod ligger kæmpen midt i et kvarter af Hovedstaden, tæt bebygget med boliger og en del erhverv. Det stiller høje krav til merværdi for omgivelserne.

Designet består af en “top” og en “plint”. Toppen – der er den runde­ arenabygning – har et organisk udtryk med de lyse træfinner, som omslutter bygningen.
Bag træfinnerne er en let glasfacade i aluminiumsprofiler, der bidrager til det lette udtryk og skaber en flot, naturlig belysning og leverer flotte udsigtspunkter fra foyererne. Samtidig får arenaens gæster et panoramaview over Ørestaden, ligesom forbipasserende inviteres til at betragte aktiviteterne indenfor. Det er i høj grad tanken, at Royal Arenas udvalg af restauranter – der er i alt fire af dem, heraf to i parterret – også vil have tilbud til gæster, når der ikke er arrangementer i selve arenaen.

Åbner sig

Plinten er bindeled til det omgiv­ende bolig- og erhvervskvarter. Gennem sin organiske form skaber den nicher, pladser og mødesteder, der inviterer til et rigt byliv med trapper til ophold og attraktive byrum, der giver plads til sports­aktiviteter og ophold i sol og læ, når arenaen ikke er i brug.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 1

Sport

Club Danmark Hallen

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Bolig

Frihavns Tårnet

Betonbegejstring

Domicil

Ingeniørernes Hus

Alt udsolgt i IDA

Ungdomsbolig

Kollegieboliger Sølvgade

Sølvgades ungdomshus

Hospital

Ny Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus

Psykiatrisk hospital i klyngehuse

Kontorhus

OfficePark Søborg

Fleksibelt flerbrugerhus med grøn profil

Domicil

Per Aarsleff

Luftigt og landskabeligt landmærke

Sport

Royal Arena

Gallahallen

Bolig

Schades Have

Noget for øjet

Bolig

Strandpromenaden

Moderne punkthuse på promenaden

Bolig

Teglporten, Teglholmen Øst

Kanalbyen, afsnit 2

Kulturcenter

Vadehavscentret

Vadehavscenter med wow-effekt

Ungdomsbolig

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

Ungdomsboliger med fabriksreference