Kollegieboliger Sølvgade
Sølvgade 40
1307
København K
Danmark
Som arkitekten bag renoveringen af Sølvgade 40 i København, Christian Lund, siger, så er det cirklen rundt. Sølvgade 40 er tilbage ved sit udgangspunkt: At være et midlertidigt hjem for landets ungdom.
I 1763 blev det således givet den franske arkitekt Nicolas-Henri Jardin i opdrag at opføre en kaserne på hjørnet af Sølvgade og Øster Voldgade til kong Frederik 5.’s soldater: Sølvgade 40. Og kaserne var her helt frem til 1926, da DSB overtog bygningerne og gennem de følgende 87 år havde sit legendariske hovedsæde her.
– Derfor var opgaven også at finde tilbage til ejendommens oprindelige layout og rumdisponering fra tiden som kaserne for her at hente inspiration til de nye boliger for studerende i København, forklarer Christian Lund. Kort forinden havde Ejendomsselskabet Norden overtaget det 25.000 kvm store og fredede bygningskompleks, da DSB valgte at flytte sit domicil; formålet var at omdanne de 25.000 kvm i fem etager + kælder til at levere boliger til de mange studerende i Hovedstaden, som er i hyppig nød for en privatadresse.
– Da vi købte bygningen i 2014, tænkte vi, at den kunne finde anvendelse til mange formål. Ret hurtigt stod det dog klart, at den forhenværende kaserne, der således også tidligere har huset mange mennesker, allerbedst egnede sig til kollegieboliger, forklarede Peter Andreassen, direktør i Ejendomsselskabet Norden, efter overtagelsen.
Næste skridt blev at indgå aftaler med Københavns Universitet, før ombygningen kunne gå i gang med det formål, som er realiseret i dag, halvandet år senere: 463 nye kollegieboliger, fordelt på 363 stk. etværelsesboliger til en enkelt ejer og 100 stk. lidt større dobbeltboliger på 25-30 kvm, alle med moderne køkkenfaciliteter, bad og toilet. Det færdige projekt er nu overdraget investoren Triton Development North, som driver det fra sit driftsselskab Base Camp Copenhagen med ansvar for løbende vedligeholdelse og udlejning.
Når et så stort antal boliger skal etableres, betyder det mindre, at de er små, for de skal alle have de nødvendige vand- og varmeinstallationer, ligesom de fleste er udstyret med både køkken og bad. Et meget lille antal enkeltværelser – 25, ifølge Erik Nielsen VVS – betjener sig af de etablerede fælleskøkkener i huset.
Ellers var det opgaven for Erik Nielsen VVS A/S at etablere føringsveje med stigestrenge, faldstammer og varmtvandsbeholdere. En rationel drift med realistiske huslejeniveauer forudsætter – selv i en hovedstad med høje lejepriser – at anlægsøkonomien holdes på et fornuftigt niveau. Med henblik på det har projektet valgt armaturer i lavprisklassen fra f.eks. Brdr. A.O. Johansen, som har udviklet sin egen armaturserie, Johansen. Herfra er valgt armaturer til badeværelser og til køkkener med Invita-møblering fra programmet Johansen Blue.
Erik Nielsen VVS supplerede med klosetter fra tyske Laufen og Ifö-vaske i skabsarrangementer.
– Ikke de dyreste, men absolut driftssikre løsninger, kommenterer Erik Nielsen VVS A/S på basis af mere end 45 års erfaring (etablering: 1970).
Opgaveformuleringen bød på omfattende og udfordrende arbejde til en diamantborer, der kunne bistå fremføringen af de tekniske installationer, ikke bare vvs, men også el og ventilation. Det stillede krav om føringsveje med gennembrud af de snart 250 år gamle teglmure og lofter gennem huller på diametre på fra 30 helt op til 400 mm. Det kræver særlig kompetence at føre den boremaskine!