Club Danmark Hallen

:
marts 2017
Club Danmark Hallen - Tagkonstruktionen

Tagkonstruktionen med sine mægtige limtræsbuer er blevet forstærket med 200 stålåse. Hovedattraktionen er fortsat den store fodboldbane med kunstgræs.

Club Danmark Hallen - Facaderne

Med sine 80 m’s bredde er Club Danmark Hallen en af de største sportshaller i Danmark. De nye facader og gavle i glas åbner hallen mod omgivelserne og giver masser af dagslys inde.

Club Danmark Hallen - Klubhuset

Den mest markante nye bygning i hallen er det rødmalede klubhus, der indeholder bl.a. omklædningsrum, klublokaler, kontorer og café.

previous next

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Den delvist sammenstyrtede Club Danmark Hallen i Valby er blevet forvandlet til et lyst og åbent samlingssted for sportsudøvere

Byggefakta

Club Danmark Hallen
Julius Andersens Vej 6
2450 København SV
Danmark

Bygherre:
Københavns Kommune
Bygherrerådgiver:
Christensen & Co Arkitekter A/S
Totalrådgiver:
Christensen & Co Arkitekter A/S
Arkitekt:
Christensen & Co Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
69 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2016 - Februar 2017

Den hangarlignende hal, der stammer fra 1998, bæres af ni gigantiske limtræsbuer og målte oprindelig 80 gange 177 m. Hallen havde en halvkugleformet apsis i hver ende og var lukket næsten helt af i forhold til omgivelserne. Det var den ene af disse halvkugler, der kollapsede under snemasser i 2010 og gav anledning til, at normen for snelast nu er ændret.

Hallen var tidligere indrettet med en 400 m løbebane rundt om en 11 mands-fodboldbane med kunstgræs. Hallen blev også brugt til hockey, forskellige former for atletik og til store koncerter med helt op til 16-17.000 tilskuere. Club Danmark Hallen er en del af det meget store område, der sammen med bl.a. boldbaner, Valbyhallen og et stadion udgør Valby Idrætspark.

Forstærket tagkonstruktion

– Da vi gik i gang med projektet, var der selvsagt en masse snak om, hvorvidt hovedkonstruktionen med de 1,6 m høje, buede spær kunne bære, men det viste sig ikke at være noget problem, da alle konstruktionerne blev regnet helt igennem. Til gengæld viste Rambølls beregninger, at taget med trapezplader var underdimensioneret med over 70 pct. i forhold til den nye snelastsnorm. Mellem buerne spænder nogle store træåse 9 m, hvorpå trapeztaget er monteret. Som forstærkning har vi lagt 200 ekstra stålåse op mellem spærene for at halvere spændet mellem trapezpladerne, forklarer partner Michael Werin Larsen fra arkitektfirmet Christensen & Co, der har tegnet byggeriet og desuden står som totalrådgiver på sagen.

Lokale kræfter

– Kommunen var meget ambitiøs, og det var fra starten meningen, at det ikke kun skulle handle om fodbold, så vi lagde ud med en fire måneder lang brugerproces, hvor vi har haft kontakt med Valby Idrætspark, Københavns Idrætsefterskole og måske 12 forskellige klubber, både fodboldklubberne, en beachvolleyklub og flere andre. Det er tanken, at alle skal kunne bruge hallen, også skoler, og at forældre skal kunne komme med deres børn og være involveret i hver deres sportsaktiviteter. Hallen vil være åben fra kl. 6-23 hele året rundt, og det kommer til at være brugerne, der driver den, forklarer Michael Werin Larsen.

Åbenhed og dagslys

– En vigtig årsag til, at huset nok aldrig har været den store succes tidligere, var, at den var kold og mørk, uden vinduer, og faktisk direkte ubehagelig at opholde sig i. Man kunne opleve, at der var koldere inde end ude, og der var næsten intet dagslys, siger Michael Werin Larsen.

Det ene vigtige arkitektoniske hovedgreb var derfor at nedrive også den nordlige apsis og etablere nye, vertikale gavle, der mest består af vinduespartier. Det får lyset til at strømme igennem den 16 m høje hal og giver bygningen et meget lettere arkitektonisk udtryk. Et langsgående rytterlys i taget og ovenlysvinduer omkring hovedindgangen i midten af bygningen giver også mere dagslys. De langsgående facader er også blevet åbnet op med glasfacader, der giver både indkig og udkig, så udearealerne i langt højere grad nu inddrages i rummet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 1

Sport

Club Danmark Hallen

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Bolig

Frihavns Tårnet

Betonbegejstring

Domicil

Ingeniørernes Hus

Alt udsolgt i IDA

Ungdomsbolig

Kollegieboliger Sølvgade

Sølvgades ungdomshus

Hospital

Ny Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus

Psykiatrisk hospital i klyngehuse

Kontorhus

OfficePark Søborg

Fleksibelt flerbrugerhus med grøn profil

Domicil

Per Aarsleff

Luftigt og landskabeligt landmærke

Sport

Royal Arena

Gallahallen

Bolig

Schades Have

Noget for øjet

Bolig

Strandpromenaden

Moderne punkthuse på promenaden

Bolig

Teglporten, Teglholmen Øst

Kanalbyen, afsnit 2

Kulturcenter

Vadehavscentret

Vadehavscenter med wow-effekt

Ungdomsbolig

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

Ungdomsboliger med fabriksreference