Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

:
marts 2017
Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23 - Beliggenheden

En af de tre silobygninger, der er bevaret fra Dansk Eternit Fabrik, minder de unge beboere om stedets industrielle historie.

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23 - Byggeriet

De 181 ungdomsboliger er fordelt på tre blokke, der hæver sig fra tre til syv etager. Tagenes markante former refererer til tidligere fabriksbygninger på grunden.

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23 - Facaderne

Umiddelbart skulle man tro, at facaderne er malede, men de er pudset gule.

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23 - Altanerne

Alle ungdomsboligerne er udstyret med altan, bortset fra stuelejlighederne og lejlighederne med hems. Stuelejlighederne har i stedet en lille terrasse.

previous next

Ungdomsboliger med fabriksreference

181 ungdomsboliger på Eternitgrunden favner Aalborgs transformation fra grå og kantet fabriksby til inspirerende uddannelsesby

Byggefakta

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23
Visionsvej 2-6
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Plus Bolig
Arkitekt:
KPF Arkitekter A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
HP Byg A/S, Bravida Danmark A/S, Cembrit A/S
Areal:
8750 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2014 - december 2016

De 181 nyopførte ungdomsboliger på Visionsvej i Aalborg illustrerer den forvandling, som byen har undergået i de seneste årtier. På grunden lå tidligere Dansk Eternit Fabrik, der i sin storhedstid havde flere end 1.500 ansatte og dermed var en af byens største arbejdspladser.

Fabrikken lukkede i 2004, og den kæmpemæssige Eternitgrund er i dag et af Aalborgs store projekter til byudvikling. Hele det gamle industrianlæg og fabriksbygningerne på hjørnet af Sønderbro og Østre Alle er væk. Tilbage står kun tre silobygninger og den gamle portvagt som håndgribelige minder om det, der var.

Det er til gengæld vigtige minder for bystyret, der i kommuneplanen fastslår, at den nye bebyggelse på grunden skal medvirke til en byarkitektonisk iscenesættelse af de bevarede siloer. Samtidig lægger planen op til, at der på grunden kan bygges i et eksperimenterende arkitektonisk formsprog og i varieret højde.

Det er der blevet gennem de seneste godt fem år, hvor der har været stor byggeaktivitet på grunden. Her har bl.a. boligforeningen Plus Bolig opført sin nye, runde administrationsbygning, og som umiddelbar nabo til den har foreningen netop slået dørene op til sin nye afdeling 23, der består af 181 ungdomsboliger på Visionsvej 2, 4 og 6.

Alt udlejet

Der var indflytning i de nye bolig­er medio januar, og de var alle udlej­et, fortæller bygningsinspektør Lars Klein Due fra Plus Bolig, mens han viser rundt i det nye byggeri.
Ungdomsboligerne er fordelt på tre blokke, der løfter sig fra tre til syv etager. De gule facader, men også de kantede former på tagene, der refererer til det gamle fabriksanlæg, giver masser af karakter til byggeriet.

– Så snart vejret bliver bedre, går vi i gang med at anlægge en stor fælles gårdhave mellem de tre blokke. Her kan beboerne hygge sig i sommermånederne med bl.a. boldspil og grill, ligesom der bliver plads til parkering af både cykler og biler, fortæller Lars Klein Due.

De studerendes indtog på den gamle fabriksgrund symboliserer den udvikling, som Aalborg har oplevet fra traditionel industriby til en moderne videns- og uddannelsesby. Med en enkelt undtagelse er alle de store fabrikker lukket, og i stedet er uddannelses­insti­tu­tion­­er skudt op over hele byen. Det har skabt et stort behov for boliger til de mange studerende, og det var da også den oprindelige plan, at ungdomsboligerne på Visionsvej skulle have været klar til indflytning i efteråret 2014. Men ikke alt gik som planlagt.

Ramt af konkurs

Byggearbejdet er udført i stor- og fagentrepriser. Men inden man kunne begynde at rejse bygningerne, var det entreprenørfirma, der havde den ene storentreprise, gået konkurs. Storentreprisen blev i stedet overtaget af HP Byg A/S.

– Det er altid en udfordring at skulle træde ind i et byggeprojekt efter en konkurs. Der er forhandlinger med kurator og folk, der har penge i klemme. Men faktisk er det gået rimelig smertefrit. Vi har tidligere arbejdet sammen med Plus Bolig, så vi kendte dem i forvejen, og det var mere eller mindre de samme entreprenører, som vi kørte videre med efter konkursen, siger projektchef Kris Houmann fra HP Byg.

På det tidspunkt var byggeriet fastlagt. Nu handlede det om at få en ny og revideret tidsplan på plads.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 1

Sport

Club Danmark Hallen

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Bolig

Frihavns Tårnet

Betonbegejstring

Domicil

Ingeniørernes Hus

Alt udsolgt i IDA

Ungdomsbolig

Kollegieboliger Sølvgade

Sølvgades ungdomshus

Hospital

Ny Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus

Psykiatrisk hospital i klyngehuse

Kontorhus

OfficePark Søborg

Fleksibelt flerbrugerhus med grøn profil

Domicil

Per Aarsleff

Luftigt og landskabeligt landmærke

Sport

Royal Arena

Gallahallen

Bolig

Schades Have

Noget for øjet

Bolig

Strandpromenaden

Moderne punkthuse på promenaden

Bolig

Teglporten, Teglholmen Øst

Kanalbyen, afsnit 2

Kulturcenter

Vadehavscentret

Vadehavscenter med wow-effekt

Ungdomsbolig

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

Ungdomsboliger med fabriksreference