Frihavns Tårnet

:
marts 2017
Frihavns Tårnet - Siloen

Siloen har fået bygget fem etager på og fået et facadeudtryk med spinkle søjler.

Frihavns Tårnet - Ombygningen

Frihavns Tårnet i Nordhavn har gennemgået en forvandling fra en gammel kornsilo til mondæne ejerlejligheder.

Frihavns Tårnet - Indgangspartiet

Indgangspartiet til Frihavns Tårnet er en balance med rå beton, varm eg og elegant gulvbelægning og belysning.

Frihavns Tårnet - Guldlaseringen

I trappeopgangene har både ny og gammel beton fået en guldlasering, der giver et smukt farvespil.

Frihavns Tårnet - Køkkenet

Designa Erhverv A/S har leveret køkkener, garderobeskabe og skabe til badeværelser.

Frihavns Tårnet - Kolonnaden

Nederst i byggeriet er der plads til erhverv. Her er skabt en kolonnade med søjler og en smuk belægning i blå nuancer.

previous next

Betonbegejstring

DLG-kornsiloen på Nordhavn er blevet delt i to, hvoraf den ene – Frihavns Tårnet – nu står færdigt som et prisbelønnet boligbyggeri af høj arkitektonisk kvalitet

Byggefakta

Frihavns Tårnet
Helsinkigade 18-20
2150 Nordhavn
Danmark

Bygherre:
Boll+ ApS
Arkitekt:
Praksis Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
HHM A/S
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Andre aktører:
Designa Køkken
Areal:
11000 kvm.
Byggesum: 
210 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2014 - november 2016

Der er pyntet på historien. Normalt et negativt udsagn, men ikke når der er tale om at forvandle en gammel kornsilo til luksuslejligheder.

DLG-kornsiloen på Nordhavn har været en travl arbejdsplads i mange årtier. Den har fungeret som en fleksibel, funktionel og effektiv arbejdsplads og opmagasinering af kornprodukter fra DLG. Men i dag er siloen ikke blot blevet renoveret, den er også blevet ombygget og tilbygget.

Oprindeligt stod siloen som to bygninger – siamesiske tvillinger forbundet af en gangbro, men med et byggekirurgisk snit blev gangbroen fjernet, og så stod der to separate bygninger, der begge har fået nyt liv i Københavns mondæne kvarter, Nordhavn. Og den ene altså med navnet Frihavns Tårnet med 75 eksklusive lejligheder.

Frihavns Tårnet har været længe undervejs, førend ejerne har kunnet indtage deres nye hjem, hvor historien er flyttet med ind. I hvert fald for hovedparten af lejlighederne, hvor den gamle silo har været udgangspunktet. For der også bygget til. Tårnet har et samlet boligareal på ca. 11.000 kvm og er med i alt 12 etager – fem etager højere end den oprindelige silo. Og med en fælles tagterrasse på 13. etage.

Beton i alle afskygninger

Frihavns Tårnets arkitekter Mette Tony og Mads Bjørn Hansen fra Praksis Arkitekter ApS har for deres transformation af Frihavns Tårnet for nyligt modtaget Dansk Byggeris Betonelement-Pris og Utzon-statuette 2017 – populært kaldet byggebranchens Oscar. Prisen og statuetten får de for deres særlige arkitektoniske greb – at bygge betonelementer uden på en gammel, grå kornsilo.

Beton har været det gennemgående tema i byggeriet, hvilket selvfølgelig ikke mindst skal ses i lyset af, at siloen i forvejen var en betonkonstruktion. Her er brugt betonelementer, der er støbt på stedet, sandwichelementer i beton, og så er der brugt højstyrkebeton til altanerne, der er hægtet uden på siloens “krop”. Der er revet halvanden etage ned af den oprindelige silo, førend man har bygget de fem ekstra etager ovenpå. I siloens massive beton­ydervægge er der desuden udskåret vinduespartier, som går helt til gulvet.

– Der er nok fjernet 5.000-6.000 ton beton – og måske kommet lige så meget nyt til, fortæller bygherre Morten Boll.

1.600 huller boret

Bl.a. har Herlev Diamanten ApS været en af de virksomheder, som har “fjernet” noget af betonen. Udgangspunktet var, at der skulle bores omkring 800 huller i selve siloen til installationsskakte, men René Køltoft fra Herlev Diamanten ApS, oplyser, at de nok har boret det dobbelte.

– Samtidig har vi skåret omkring 1,5 km riller til el-kabler til skjulte installationer i hele bygningen og til bl.a. rørføring. Så det har været en stor opgave, fortæller René Køltoft.

Morten Bolls passion for ekstraordinære bygninger med historie betød, at han kunne se potentialet i siloen. Dette gjorde, at valget af samarbejdspartneren 2L Holding A/S faldt helt naturligt, da de deler samme passion for bygninger med historie og tidligere har samarbejdet om andre unikke projekter. Målet med Frihavns Tårnet er, at det også skal være en attraktiv adresse om 20, 30 og 40 år.

Spinkle søjler

Frihavns Tårnets lyse udtryk skiller sig markant ud i forhold til Nordhavns mange nybyggerier. Ikke mindst fordi man har valgt et lyst tårn, hvor mange øvrige bygninger er holdt i mørke toner. Også højden skiller sig ud, selv om det ikke er Nordhavns højeste.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 1

Sport

Club Danmark Hallen

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Bolig

Frihavns Tårnet

Betonbegejstring

Domicil

Ingeniørernes Hus

Alt udsolgt i IDA

Ungdomsbolig

Kollegieboliger Sølvgade

Sølvgades ungdomshus

Hospital

Ny Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus

Psykiatrisk hospital i klyngehuse

Kontorhus

OfficePark Søborg

Fleksibelt flerbrugerhus med grøn profil

Domicil

Per Aarsleff

Luftigt og landskabeligt landmærke

Sport

Royal Arena

Gallahallen

Bolig

Schades Have

Noget for øjet

Bolig

Strandpromenaden

Moderne punkthuse på promenaden

Bolig

Teglporten, Teglholmen Øst

Kanalbyen, afsnit 2

Kulturcenter

Vadehavscentret

Vadehavscenter med wow-effekt

Ungdomsbolig

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

Ungdomsboliger med fabriksreference