Per Aarsleff

:
marts 2017
Per Aarsleff - Byggeriet

Basen i beton formidler overgangen mellem terrænet og kontoretagerne, men samler også det store A (vi ser spidsen), kantinen og det store I. De tre fløje åbner sig mod udsigten ind over Aarhus.

Per Aarsleff - Trappen

Den skulpturelle trappe er et fint gennemgående element op igennem etagerne og er forbundet til en gangbro langs glasfacaden, der forbinder de to ben i A’et.

Per Aarsleff - Planter

Jydsk Planteservice A/S har leveret grønne planter i store og små størrelser. De smukke bucidatræer (sort oliven) passer fint ind i atriet, der er lyst og luftigt.

previous next

Luftigt og landskabeligt landmærke

Virksomheden Per Aarsleff A/S har nu samlet sine kontorer i Aarhus i et nyopført, markant kontorbyggeri på kanten af byen

Byggefakta

Per Aarsleff
Hasselager Allé 5
8260 Viby J
Danmark

Bygherre:
Per Aarsleff A/S
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S, Cowi A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Helge Frandsen A/S, Egetæpper A/S, Jydsk Planteservice A/S, Spæncom A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
180 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2015 - december 2016

På et højdedrag syd for Aarhus ligger det nye kontorhus med henholdsvis fire og fem etager kontor, hvorfra man kan se ind over Aarhus og på en god dag til Mols. Den nordvendte udsigt betyder, at bygningen åbner sig op mod nord i en stor A-form, og den spidse del af bogstavet vender mod syd, hvor et stort lyskryds ligger.
Ved at undgå for meget sol fra syd i kontorerne skabes et bedre indeklima for medarbejderne og mindre køling af lokalerne. Indgangen ligger mod nord ved parkeringspladsen og fører til receptionen midt i det fem etager høje atrium. En rummelig kantine forbinder A-bygningen med nabobygningen (kaldet I-bygningen), der er i fire etager. I det nye hovedkontor har Aarsleff samlet segmenterne Anlæg og Byggeri, Rørteknik, Fundering og Aarsleff Rail.

Efter en indledende partneringperiode er byggeriet opført i totalentreprise af A. Enggaard A/S, med henholdsvis Arkitema og Rambøll som rådgivere.

– Hele projekterings- og udførelsesperioden har fungeret rigtig godt i et frugtbart og konstruktivt samarbejde på tværs af bygherre, totalentreprenør, rådgivere og bygherrerådgiver baseret på tillid, åbenhed og godt humør, fortæller Kristian Lund Tegtmeier fra Bascon, Cowi.

Horisontale linjer

De i alt tre fløje, som bygningen udgøres af, er fint tilpasset den store, landskabelige skala og udtrykker sig meget horisontalt med tydelige markeringer af etagerne. Facaderne er alle opbygget af vinduesbånd afløst af sorte, anodiserede stålkassetter. En høj base i beton, der fortsætter indenfor, optager det faldende terræn og fungerer fint som en overgang mellem det bløde landskab og de stramme facader. Helge Frandsen A/S har leveret stilladser til nogle af de udvendige facader. Et 1,25 m bredt stillads i klasse 4. Derudover har Helge Frandsen A/S for totalentreprenøren A. Enggaard A/S leveret trapper som adgangsveje til kantinetaget under opførelsen af byggeriet. Spæncom A/S har til byggeriet leveret Xtrumax-huldæk og TTD-elementer, der har lav egenvægt og konstruktionshøjde, kombineret med stor stivhed og stor spændvidde.

Luftige etager

– Hvordan de åbne kontormiljøer skulle udformes, har været et vigtigt tema, og det er endt med en fin kombination af åbne miljøer, cellekontorer og mødelokaler. Etagerne er høje, særligt i indgangsetagen, hvilket flot understreger den landskabelige skala og giver en dejlig luftighed i huset, som udsigten også trækker ind på alle etager. I indgangsetagen ligger ud over receptionen også projekt­rum, der kan bookes til længere forløb med andre samarbejdspartnere. Kantinen er et vigtigt rum i huset, og er samtidig et arkitektonisk hængsel mellem byg­ning­­erne, sammen med en glasgang længere oppe, fortæller arkitekt Mads Marquard Markersen ved Arkitema i Aarhus.

Skulpturelle trapper

Indgangsetagen er på mange måder husets ansigt udadtil, hvor luftigheden opleves fra både atriet (vertikalt) og fra de store glaspartier mod landskabet (horisontalt). Denne fine gestus understreges af en hvid vindeltrappe i beton, der snor sig op igennem det træklædte atriumrum. 

Til atriet har HTM-Byg A/S på eget værksted udført og derefter monteret egetræslisterne med bagvedliggende lyddug.

Til hovedtrappen i I-bygningen har firmaet udført massive træværn i 36 mm brandimprægneret krydsfiner belagt med egefiner og matlak. Tømrervirksomheden har derudover udført gipsvægge, lofter, døre og ovenlys. 

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 1

Sport

Club Danmark Hallen

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Bolig

Frihavns Tårnet

Betonbegejstring

Domicil

Ingeniørernes Hus

Alt udsolgt i IDA

Ungdomsbolig

Kollegieboliger Sølvgade

Sølvgades ungdomshus

Hospital

Ny Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus

Psykiatrisk hospital i klyngehuse

Kontorhus

OfficePark Søborg

Fleksibelt flerbrugerhus med grøn profil

Domicil

Per Aarsleff

Luftigt og landskabeligt landmærke

Sport

Royal Arena

Gallahallen

Bolig

Schades Have

Noget for øjet

Bolig

Strandpromenaden

Moderne punkthuse på promenaden

Bolig

Teglporten, Teglholmen Øst

Kanalbyen, afsnit 2

Kulturcenter

Vadehavscentret

Vadehavscenter med wow-effekt

Ungdomsbolig

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

Ungdomsboliger med fabriksreference