Schades Have

:
marts 2017
Schades Have - Facaderne

Facadernes tegl og hvide beton veksler med indslag af tombak og skaber en varieret, fortællende facade og reducerer volumen. Facadernes komponenter er leveret af Confac A/S.

Schades Have - Altanerne

Alle boliger har altan i form af en totalløsning i stål fra Søgaard Stålbyg A/S.

Schades Have - Projektet

Ingeniørprojektet er udført af Arne Elkjær A/S og baserer sig på bærende facader og bærende vægge med huldæk. Det færdige indtryk fremstår innovativt og levende omkring det fine gårdrum.

Schades Have - Trappen

Et lyst og transparent indtryk møder den besøgende allerede på trappen, der er produceret af PL Beton i Rønne: Lys, norsk kalcit med granittilslag i en fin terrazzoløsning.

previous next

Noget for øjet

Arkitema, NRE og AP Pension afleverer 173 lejeboliger i en vellykket totalentreprise. I tilgift viser de også, hvordan man faktisk kan bygge med situationsfornemmelse

Byggefakta

Schades Have
Amager Fælledvej 112-122
2300 København SV
Danmark

Bygherre:
AP Pension
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
NRE Group A/S, Ikast
Ingeniør:
Arne Elkjær A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS
Areal:
16745 kvm.
Byggesum: 
295 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2015 - december 2016

I disse spalter har vi ofte efterlyst innovation og ambitioner om optimering, når det drejer sig om det hyperaktive marked for boligbyggeri herhjemme. Når tusindvis af boliger bygges mere eller mindre kronologisk parallelt, vokser risikoen for kedsommelig repetition proportionalt. Men sådan behøver det ikke at være.

Hvordan det faktisk er muligt at lade umagen manifestere sig i et fleksibelt, karakteristisk og artikuleret bolighus, kan man lige nu opleve på en nabogrund til DR Byen. Ansvarlig for det er den efterhånden modne og ikoniske tegnestue Arkitema med AP Pension som bygherre. Fra starten var pensionsselskabet bevidst om sit ansvar på netop denne adresse:

– Det er et privilegium at få mulighed for at bygge på denne grund med yderst attraktiv beliggenhed i Ørestad Nord. En sådan placering stiller dermed krav til arkitektur og kvalitet, så vi sikrer et optimalt samspil med de markante nabobygninger. AP Pension har sikret et godt afkast på baggrund af en fremragende boliginvestering, sagde direktør i AP Pension Peter Olsson, da spaden i august 2015 gik i jorden forud for opførelsen af boligprojektet.

Det var totalentreprenøren NRE Group A/S (Nordic Real Estate), hjemmehørende i Ikast, der dengang kastede sig ud i et boligprojekt af en betragtelig størrelse – knap 17.000 kvm – og med ikke færre end 173 valgmuligheder til den moderne familie. Karrébebyggelsen bærer navnet Schades Have med afsæt i stikvejen fra Amager Fælledvej, opkaldt efter digteren Jens August Schade (1903-78). I byggeperioden blev projektet også kaldt Den Grønne Karré pga. tiltag, der er gjort i bæredygtighedens navn: Naturmaterialer, høje energikrav, grønne tage (sedum) og solceller.

Ikke bare antallet af boliger imponerer; det samme gør deres layout ude på de op til syv etager, hvor man kan finde sin fremtid, uanset om man som enlig søger den lille 2v på 56 kvm eller er en storfamilie med brug for det dobbelte og mere til. Der er nok at vælge imellem.

Materialeskift

Når Schades Have rager op blandt tidens boligprojekter, der kan tælles i hundreder, skyldes det især det store volumens facader. At placere et så pladskrævende volumen i et byrum, hvor de fleste pladser i forvejen er taget af andre boliger af ældre dato og af imposante institutioner som DR, kræver arkitektonisk omtanke og mod: For meget kasse og murværksmassiv bliver huset tilsandet og totalitært, for meget spræl og artisteri stikker det af fra den nordiske tradition. Som nabo til DR Byens blå koncertsal (Jean Nouvel) og stopfodret med Ørestadens væksthormoner kan bygningen dog godt tillade sig lidt mere radius på armbevægelserne.

Den holdning har Arkitema-partner Kim Risager givet sprog på facader, som helt nedbryder det ellers anmassende store volumen. Virkemidlerne er rytmiske skift mellem materialer: Lys beton, tegl og tombak, vekslende og faldende etagehøjder (regnet fra facaden mod øst og den trafikerede Amager Fælledvej) samt endelig en plandisponering i en skævvinklet metamorfose over den klassiske karré. Den grundgeometri har også født det intime gårdrum med en generøs grøn beplantning som ramme om det fritidsliv udenfor, der er så eftertragtet blandt metropolens mennesker, at de drikker udeserveret espresso i januars vinterkulde. Af samme grund er boligerne også udstyret med fine altaner, og øverst krones værket med tagterrasser foran de eftertragtede penthouses.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 1

Sport

Club Danmark Hallen

Forladt ruin blev levende sportsmekka

Bolig

Frihavns Tårnet

Betonbegejstring

Domicil

Ingeniørernes Hus

Alt udsolgt i IDA

Ungdomsbolig

Kollegieboliger Sølvgade

Sølvgades ungdomshus

Hospital

Ny Psykiatrisk Afdeling, Vejle Sygehus

Psykiatrisk hospital i klyngehuse

Kontorhus

OfficePark Søborg

Fleksibelt flerbrugerhus med grøn profil

Domicil

Per Aarsleff

Luftigt og landskabeligt landmærke

Sport

Royal Arena

Gallahallen

Bolig

Schades Have

Noget for øjet

Bolig

Strandpromenaden

Moderne punkthuse på promenaden

Bolig

Teglporten, Teglholmen Øst

Kanalbyen, afsnit 2

Kulturcenter

Vadehavscentret

Vadehavscenter med wow-effekt

Ungdomsbolig

Visionsvej, Plus Bolig, afd. 23

Ungdomsboliger med fabriksreference