Virum Gymnasium

:
oktober 2011

Idrætshallen fremstår som et massivt og ret lukket volumen, men facaderne er fint nuanceret. Vindues- og dørpartier holder samme modul som facadeelementerne.

Klasseblokken er åben med horisontale vinduesbånd. Til venstre ses forbindelsesgangen af glas, der forbinder de oprindelige bygninger med tilbygningen.

Multihallen overholder internationale størrelsesstandarder for håndbold, basketball og badminton.

previous next

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Virum Gymnasium nord for København har fået en stor tilbygning, der indeholder både idrætshal af internationale proportioner, undervisningslokaler og fællesarealer

Byggefakta

Virum Gymnasium
Fuglsangvej 66
2830 Virum
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Arkitekt:
Rørbæk & Møller Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
Jönsson a/s
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Jeld-Wen, WindowMaster A/S
Areal:
2300 kvm.
Byggesum: 
42 mio. kr.

Som arkitekt står man ved tilbygningsopgaver altid over for det samme grundlæggende valg: Skal det nye føje sig ubemærket til det eksisterende, eller skal det adskille sig? Og hvis det adskiller sig, hvor langt kan man så gå i sit formsprog og stadig bevare en helhed i byggeriet?

For Rørbæk og Møller Arkitekter blev resultatet af overvejelserne en tilbygning, der klart signalerer nutidig modernisme anno 2011. Mens Virum Gymnasiums oprindelige bygninger fra 1958 har helvalmede sadeltage med røde tegl, gule teglstensfacader og store opsprossede vinduespartier, står tilbygningen med sin sammensatte bygningskrop i glas og hvid beton og med fladt tag. En forbindelsesgang af glas knytter de to dele sammen.

Selvom mere end fem årtier adskiller det nye og det gamle, er begge byggerier så afklarede i linjer og materialeholdning, at det samlede resultat er harmonisk trods forskellighederne.

Central glaskile

Tilbygningen er udformet som et fritliggende volumen og indeholder en stor multihal med tilhørende faciliteter, otte klasselokaler samt fællesarealer.

Klasselokalerne er med 70 kvm rummelige, men skal også huse op til 32 elever pr. klasse. De er placeret i en blok fordelt med tre i stuen og fem på første sal, og de ligger i samme akse som de oprindelige bygninger.

Idrætshallen er drejet en anelse og følger skellinjen mod vest. De to bygninger bindes sammen af en glaskile, der skyder sig op over begge bygningskroppe med en glaskam, der giver masser af dagslys til rummet. Kilen giver adgang til alle rum og funktioner, indeholder omklædningsrummene til hallen, og er yderligere indrettet med åbne studiepladser til for eksempel gruppearbejde.

Omklædningsfaciliteter er indrettet i en selvstændig kerne i én etage, der geometrisk forholder sig til boldhallen. Mod nord er klassefløjen udkraget ud over omklædningsbygningen, og kilen mellem bygningerne forsætter på første sal, med et stort opholdsrum udkraget, frit svævende over terræn.

Problematisk sportshal

Opgaven er løst som led i en rammeaftale mellem Universitets- og Bygningsstyrelsen og Rørbæk og Møller Arkitekter, og Alectia A/S har været ingeniør på sagen, som er kørt i hovedentreprise af Jönsson A/S.

Sagsarkitekt Lars Ulrik Larsen fra Rørbæk og Møller fortæller om baggrunden for projektet:

- Virum Gymnasium er et af de gymnasier, der har størst fremgang, og de ønskede sig nogle bedre faciliteter, bl.a. en sportshal. I det oprindelige oplæg var der kun midler til at bygge en ¾ håndboldhal. Ved at fastholde en kompakt og enkel form på byggeriet, kombineret med, at gymnasiet bidrog med egne midler, lykkedes det at få mulighed for at bygge en håndboldhal i fuld størrelse. Vi lavede derefter en del volumenstudier for at finde ud af, hvordan vi håndterede et så dominerende element som en håndboldhal i internationale mål, der bliver ni meter høj – ude i et villakvarter. Det krævede en del arbejde og dialog med kommunen at få den endelige løsning på plads, bl.a. skulle der laves en lokalplan, som vi var med til at udarbejde.

Varierende elementtykkelser

Tilbygningens forskellige funktioner afspejles ikke alene i den måde, facaderne er nuanceret på, men også i konstruktionerne. Klasseblokken, der har langsiden mod øst, er en traditionel søjle-/dragerkonstruktion af beton med plane betonelementer med glatstøbt, hvid beton på facaderne. Vindues­partierne i egetræ løber som horisontale bånd langs facaden både i stueetage og på 1. sal. Taget er opbygget af betonelementer med papdækning.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør