Fredensborg Bycenter

:
september 2011

Vandtårnet i Fredensborg har fået nye naboer og er nu en del af Fredensborg ByCenter, der er anlagt på den gamle rådhusplads.

Her er en markedsplads midt i centret til et benhvil og som samlingspunkt for hele centret. Netto og Føtex Food er med pudsede betonfacader med betonelementer fra Ambercon A/S. Via Trafik har stået for hele processen i forhold til trafik og landskab, lige fra skitse til projektering.

Arkitekt m.a.a. Claus Francke ApS har ladet sig inspirere dels af Fredensborg Slot, dels af det franske kongeslot Fontainebleau uden for Paris til at tegne denne bygning.

å toppen af det lille ‘slot’ er der indrettet 12 forskellige lejligheder, der alle har åbent køkken-alrum.

CSK Stålindustri A/S har leveret 30 ton stål til tagdækket, inkl. gavle og kviste.

previous next

Bycenter støbt som puslespil

Fredensborg ByCenter har i mere end en forstand skullet bygge bro mellem forskellige kulturer og interesser. Det er blevet til et nyt byrum med arkitektonisk diversitet

Byggefakta

Fredensborg Bycenter
Helsingørsvej 3
3480 Fredensborg
Danmark

Bygherre:
Dansk Supermarked A/S, J&J Development A/S
Arkitekt:
Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S, Claus Francke ApS
Totalentreprenør:
Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Ambercon A/S, CSK Stålindustri A/S, Jeld-Wen
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
august 2009 - april 2011

Vandtårnet i Fredensborg er et af byens vartegn – nogle vil mene byens hjerte, som har måttet bløde i forbindelse med opførelsen af Fredensborg ByCenter – andre, at centret har pumpet nyt liv til hjertet.

For det er bestemt ikke uden udfordringer, når man tager et velkendt byområde, den tidligere rådhusplads, og laver om til et mindre indkøbscenter med plads til bl.a. Netto og Føtex Food – og vandtårnet fra 1905, som ligger på byens højeste punkt. En sammensmeltning af to kulturer og forskelligartet arkitektur splitter de øjne, der ser, og ikke mindst de følelser, der mærkes, når man kigger på byggeriet.

Mange meninger

- Der vil altid være delte meninger og en vis angst mod nyt, der skal kædes sammen med noget gammelt, men jeg synes, at stemningen nu er positiv, lyder det fra arkitekt Claus Francke.

- Det har helt klar været en udfordring. Det er jo en synlig beliggenhed, og vi har skullet prøve at favne alles meninger og interessere. Der har været mange aktører inde over, men samtidig også en lokalplan fra kommunen, vi har skullet tage hensyn til, tilføjer Henrik Vangsted fra Myhlenberg v/Søren Vangsted Vest A/S, der har været totalentreprenør på projektet.

Det har taget tre år fra de første skitser var klar til, at centret kunne slå dørene op – Netto og Føtex Food som de første butikker tilbage i november sidste år. De øvrige specialbutikker og to cafeer er siden fulgt trop, og lejlighederne på toppen af bygningen med specialbutikkerne er fulgt som rosinen i pølseenden.

Pudset beton

Bycentret er delt i tre bygninger med en kernemidte i form af en mindre markedsplads med rum til en kop kaffe og et benhvil efter handleturen. De to store indkøbskæder Netto og Føtex Food tegner sig for den mere enkle del af det samlede byggeri – to kvadratlignende butikker udført i betonelementer og med fladt tag. En traditionel udformning – men dog med en utraditionel betonfacade fra Ambercon A/S, der har leveret alle betonelementer, også til p-kælderen, samt tagelementer. De to butikkers facade har nemlig en hårdt pudset overflade – leveret fra fabrikken. En sjælden levering ifølge Ambercon A/S. Det er PH Montage A/S, der har stået for al montage af samtlige betonelementer.

Disciplineret skiltning

Facadens look skyldes ikke mindst et krav i lokalplanen om, at det skulle være en pudset facade. Facaden står ikke og skriger i en ‘skingerhvid’ tone, men har fået en mere ‘varm’ hvid farve. Meget enkelt. Frygten kunne så have været, at de store facadeoverflader let kunne bliver plastret til med tilbudsskilte fra de to dagligvare butikker, men det er ikke sket.

- Der har ganske enkelt været krav om en disciplineret skiltning – et krav, som gælder alle bygningerne, forklarer Claus Francke.

I bygningen med specialbutikkerne, der både er i gadeplan og torveplan, samt ved lejlighederne på toppen, er facaden udført med friser, netop beregnet til butikkernes skiltning, så der opstår en ensartede i størrelse.

Markedsplads

Har man parkeret sin bil bag ved dagligvarebutikkerne på Tinghusvej, er man faktisk ikke helt klar over, hvad Fredensborg ByCenter egentlig har at byde på. Dog kan man også vælge en af de 200 p-pladser, som en p-kælder tæller. Man kan naturligvis godt se vandtårnet, der rager op over de andre bygninger – stadig som byens vartegn – men hvad der helt præcist gemmer sig bag Netto Og Føtex Food, skal man tage et par skridt for at finde ud af.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør