HFG Food Factory
Brunager 2
8381
Hasselager
Danmark
40 tons fersk kød kommer igennem fabrikken hver dag, og det forventes at stige, når fabrikken er i fuld drift. Et treholdsskift med ca. 250 medarbejdere holder hakkemaskiner, pakkemaskiner og transportbånd kørende, så kunderne i danske Coop supermarkeder kan få frisk kød i kølediskene. Tidligere har Danish Crown stået for pakningen, men med det nye pakkeri ved siden af Coops centrallager i Hasselager syd for Århus, kan varerne bringes direkte til det enkelte supermarked.
Dele af byggeriet blev allerede taget i brug i oktober, og her i foråret er produktionen så kommet op i fart, men der arbejdes allerede på en udvidelse inden for rammerne. Poul Erik Søgaard fra totalentreprenøren Kaj Ove Madsen A/S fortæller, at de fortsætter med at have opgaver med bl.a. et højlager. Med tiden vil der måske også komme nye pakkelinjer med forarbejdning/pakning af pålæg og lignende.
Coop er bygherre på projektet, mens firmaet Hilton Food Danmark er lejer, som har haft stor indflydelse på udformningen af bygningen. Firmaet har opført tilsvarende bygninger i bl.a. Sverige og Polen og har så tilpasset denne bygning til de danske forhold. Projektet er udført i totalentreprise og projektleder Poul Erik Søgaard fra Kaj Ove Madsen A/S fortæller, at det har været et rigtig spændende projekt, ikke mindst fordi der skete ændringer undervejs. Udviklingen inden for pakningen af kød går så stærkt, at maskinerne er ændret undervejs, og derved også udsparinger og installationer.
Det tætte samarbejde har også været forudsætningen for at byggeriet kunne tages i brug så hurtigt efter projektstart. I januar 2010 startede jordarbejdet på byggepladsen, og i februar 2010 blev der lavet et projektforslag, som derefter løbende er blevet til et projekt, der kunne bygges efter. Den løbende projektering har været meget krævende for alle parter, men resulteret i, at projektet stod klar 30 pct. hurtigere end tilsvarende byggerier.
Bygherrerådgiveren Bascon A/S fra Århus er glade for, at det lykkedes at gennemføre projektet så hurtigt.
- Det har først og fremmest krævet en stram styring af tid og effektiv ledelse af processen for at sikre fremdrift, fortæller bygherrerådgiver Sven Erik Jørgensen fra Bascon.
- Kunsten har været på en gang at tilgodese bygherrens interesser omkring tid og økonomi uden at gå på kompromis med kvaliteten af byggeriet og de tekniske løsninger, fortsætter Sven Erik Jørgensen.
Fabrikkens logistik er opbygget lineært, med et input af fersk kød, der undervejs bearbejdes, f.eks. hakkes, og derefter pakkes og sendes på lager og ud til supermarkederne. Den egentlige pakkeafdeling, hvor de fleste medarbejdere er beskæftiget, støder op til to områder af kølerum med varierende grad af køl. Håndteringen af de store mængder kød sker i nogle relativ små plastkasser, der cirkulerer rundt mellem fabrikken, supermarkederne og tilbage til fabrikken, hvor de renses og desinficeres. Kasserne passer ind i de moderne, robotstyrede højlagre, der konstant fyldes op og tømmes, og samtidig har de en størrelse, så en medarbejder let kan håndtere vægten.