Dacapo Stainless

:
september 2011

Glem alt om at en lagerhal er grå og trist. Når mørket falder på, stråler Dacapos lagerhal om kap med de forbipasserende billygter.

Hårdt mod blødt. Dacapos nye lagerhal, beklædt med farvede, transparente polycarbonatplader, læner sig smukt op ad den gamle hals sorte sinusplader.

Stål pakket ind i farver. Lyset inde i hallen er fantastisk, og der er ikke noget at sige til, at medarbejderne hos Dacapo er glade for den nye lagerhal.

previous next

Vartegn i farver

Kun 5 minutter tog det, før direktøren for Dacapo Stainless i Hårup ved Silkeborg var overbevist om, at deres nye lagerhal skulle udformes noget mere modigt end oplægget lød på

Byggefakta

Dacapo Stainless A/S
Neptunvej 1
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
Dacapo Stainless A/S
Bygherrerådgiver:
Arkitekthuset A/S
Arkitekt:
Arkitekthuset A/S
Ingeniør:
Arkitekthuset A/S
Areal:
2000 kvm.
Byggesum:
Ønskes ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2008 - december 2008

Når man i dag ser det færdige resultat, så forstår man, hvorfor det ikke tog længere tid for ledelsen af Dacapo, en af Nordeuropas største grossister inden for rustfrit stål, at tage beslutningen. Lagerhallen er – modsat lignende industrihaller – ikke bare en kold hal, der opfylder et behov for opbevaring, men er blevet et symbol og et vartegn. Ikke blot for firmaet, men også for ankomsten til Silkeborg fra øst, hvor den visuelt dominerer landskabet.

For udenforstående kan det måske virke som alt andet end en lagerhal. For valget af materialer er så iøjnefaldende og modsat den stereotype forestilling om en lagerhal, hvor farven grå normalt er fremherskende. Bygherrens udgangspunkt var da også at bygge stilmæssigt videre på deres nuværende lagerkapacitet, som er udformet med sorte sinusplader. Det ville bibeholde sammenhængen, hvilket Arkitekthuset A/S også umiddelbart var enige i. De indså dog hurtigt, at de var i fuld gang med at gå imod deres egen kernekompetence, som er designorienteret byggeri, som er stik imod det kantede og farveforskrækkede danske kulturlandskab. Hurtigt blev de påbegyndte tegninger kasseret, og de startede forfra.

Fra grå til farvelade

Det samlede område, som af Silke­borg Kommune er tiltænkt som et mere kvalitetsbetonet industriområde grundet synligheden og beliggenheden op ad den kommende motorvej, skulle løftes ud af sit grå og triste udtryk, og fremstå som et stolt bevis på mod og handlekraft.

- Da selve idéen med de farvede materialer opstod, gik det hele slag i slag, fortæller arkitekt Henrik Kamp Ditlev. Tanken var, at da den nye hal, med et grundplan på næsten 2.000 kvm og en højde på små 12 meter, ville blive områdets største bygning, skulle dette bruges positivt. Arkitekthuset A/S valgte at bruge farvede, transparente polycarbonatplader til facaden, som bibringer det indre rum en fantastisk oplevelse i de lyse timer. I modsætning til firmaets gamle hal, forstærkes dagslyset i den nye hal indefra af pladernes seks forskellige farver, til glæde for de ansatte.

- Det er blevet noget helt andet at gå på arbejde. Derudover ved alle nu præcis hvor, man arbejder, og folk i Hårup ser virksomheden som en del af deres vartegn. På den måde har alle fået ejerskab, fortæller en af medarbejderne.

Lyser op både dag og nat

Ifølge arkitekten er det lykkes at vise, at man med skarpe holdninger til farver, former og lys kan skabe markant arkitektur af de mest simple opgaver. Da byggeriet stod færdigt, var direktør Kristian Sylvest da også så tilfreds med firmaets nye udtryk, at han valgte at fuldføre resultatet, ved at rette logo og designlinje ind efter de nye farver og kompositioner.

De mange tusinde dagligt forbipasserende bilister, kan heller ikke undgå at bemærke ‘farveladehallen’, som medarbejderne kærligt har døbt den. I dagslys markerer den sig med sine asymmetriske farvesammensætninger, der trækker tankerne hen på lange og varme sommerdage. Og eftersom firmaet arbejder i treholdsskift, og hallen er oplyst det meste af døgnet, giver den også i de mørke timer en stor visuel glæde. Den gør sit uundgåelige indtryk og gløder som et farverigt fyrtårn på grænsen til Silkeborg.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør