Favrholm Campus

:
august 2011

Favrholm har fået to nye tilbygninger. Den ene tilbygning er bygget ind i en skrænt med udsigt til sø og udefra stadig med udsigt til den oprindelige gård.

Den træbeklædte Østfløj rummer bl.a. auditoriet på Favrholm Campus.

Nynord har koøre-formede grupperum og grønt beplantet tag.

I Nynord-fløjen er der indrettet opholdsrum med udsigt til søen. Her det ‘grønne’ rum med hængesofaer og klatrevæg.

Audio-Visuelt Centrum A/S har også leveret teknologiske løsninger, bl.a. plasmaskærme fra Panasonic til grupperummene i den gamle Vestfløj.

I den gamle Vestfløj er der bl.a. indrettet en fitnessafdeling. Her er Comfort gulv fra Sika Danmark ApS.

Restauranten på Favrholm Campus ligger i den gamle hovedbygning og er holdt i en nordisk stil.

De små ‘træflapper’ danner loftet i Nynord-bygningen – der er opsat i alt 68.000 træflapper. Lysvæggen fortæller Novo Nordisk-medarbejdernes historie.

previous next

Kontrastrigt kursuscenter

Det er længe siden, der har været køer i stalden på Favrholm i Hillerød, men sporene er der endnu på et sted, der nu huser kursuscenter for Novo Nordisk

Byggefakta

Favrholm Campus
Roskildevej 58
3400 Hillerød
Danmark

Bygherre:
Novo Nordisk A/S
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
SeArch bv
Hovedentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S, CSK Stålindustri A/S, Jeld-Wen, Schneider Electric Buildings Denmark A/S
Areal:
7000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
august 2009 - maj 2011

Det er de færreste, der ikke kan se skønheden og charmen i arkitekturen på gamle gårde. Stråtag, hvidkalkede facader, sprossede vinduer og brosten foran som belægning sender en tilbage i tiden med billeder på nethinden af køer, der bliver malket med håndkraft, børn der løber rundt i træsko og et landkøkken, hvor der bliver produceret blodpølse, kålsuppe og budding. Og sådan tager den gamle fredede gård Favrholm i Hillerød sig stadig ud udefra – eller næsten, for vi skriver jo år 2011. Køerne er væk, og det er nok heller ikke længere blodpølse og budding, der serveres. Gården er blevet renoveret og udvidet med to nye tilbygninger – Nynord og Østfløjen – der tilsammen har fået navnet Favrholm Campus.

Novo Nordisk købte jorden og Favrholm i 1993 og genskabte i 1996 søen på baggrund af kortmateriale fra 1700-tallet. Favrholm blev fredet i 1964. Novo Nordisk har siden overtagelsen vedligeholdt den fredede gård – dog hovedsageligt det ydre, men for fire år siden tog man det endelige skridt til at forvandle stedet til et læringscenter for virksomhedens medarbejdere. Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence, som det hollandske arkitektfirma seARCH vandt. Nu står stedet klart med en ny tilføjet arkitektur med et moderne præg – men også med et præg af en bestemt kropsdel fra en ko – nemlig koører. Det vender vi tilbage til senere.

Fyldt med krav

Den gamle hovedbygning var tidligere en stald fyldt med køer – i dag er det en reception, mødelokaler og restaurant. Forvandlingen har været forbundet med en række krav fra kommunen og Kulturarvsstyrelsen, da de gamle bygninger er fredede. Samtidig var der også mange krav i forhold til søen fra Naturfredningsstyrelsen.

- Her er et rigt fugleliv. Forleden så vi en strandskade. Og det var et krav, at det nye byggeri påvirkede fuglelivet så lidt som muligt, fortæller Isabelle Petersen, manager på Favrholm Campus.

Kursuscentret er på i alt 7.000 kvm med en 50/50-fordeling i forhold til nye og gamle bygninger. Under byggeprocessen har WR Damp ApS leveret midlertidig varme for at beskytte bygninger og byggematerialer. Der har været sat mobile kedelcentraler op, og opvarmningen sker ved hjælp af vandbåren kaloriferer.

‘Stråtag’ som facade

Set udefra er det den nye Østfløj, der gør sig bemærket. Den indeholder køkken og auditorium, og strækker sig som en forlængelse af hovedbygningen – ligesom den gamle længe strækker sig fra hovedbygningens anden side. Østfløjen har fået en facade med store vinduer og en træbeklædning med camerotræ fra Sydafrika. Beklædningen er i lodrette lameller, der dog bliver mikset med aluminiumsplader i forskellige bredder, hvilket er med til at give facaden et gyldent look – et ‘stråtaglook’. Også taget er beklædt med lamelbrædder. Det tættende tag under er af Derbigum og leveret af KBK Tagentreprise A/S. Samme firma har også lavet en traditionel tagdækning på Nynord, der ovenpå har fået et grønt beplantet tag.

Masser af skævheder

Et kig på Østfløjen udefra afslører, at her ikke er tale om en lige længe. Det er faktisk en ret skæv bygning – helt bevidst. Og det har givet sine udfordringer for bl.a. CSK Stålindustri A/S, der har stået for de bærende stålkonstruktioner. Der har været mange forskelligartede kontaktflader, og gulve, vægge og søjler, der skulle forstærkes, netop på grund af byggeriets mange skæve vinkler. Derudover har virksomheden leveret trapper og værn af glas og rustfrit stål til Favrholm Campus.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør