Favrholm Campus
Roskildevej 58
3400
Hillerød
Danmark
Det er de færreste, der ikke kan se skønheden og charmen i arkitekturen på gamle gårde. Stråtag, hvidkalkede facader, sprossede vinduer og brosten foran som belægning sender en tilbage i tiden med billeder på nethinden af køer, der bliver malket med håndkraft, børn der løber rundt i træsko og et landkøkken, hvor der bliver produceret blodpølse, kålsuppe og budding. Og sådan tager den gamle fredede gård Favrholm i Hillerød sig stadig ud udefra – eller næsten, for vi skriver jo år 2011. Køerne er væk, og det er nok heller ikke længere blodpølse og budding, der serveres. Gården er blevet renoveret og udvidet med to nye tilbygninger – Nynord og Østfløjen – der tilsammen har fået navnet Favrholm Campus.
Novo Nordisk købte jorden og Favrholm i 1993 og genskabte i 1996 søen på baggrund af kortmateriale fra 1700-tallet. Favrholm blev fredet i 1964. Novo Nordisk har siden overtagelsen vedligeholdt den fredede gård – dog hovedsageligt det ydre, men for fire år siden tog man det endelige skridt til at forvandle stedet til et læringscenter for virksomhedens medarbejdere. Der blev udskrevet en arkitektkonkurrence, som det hollandske arkitektfirma seARCH vandt. Nu står stedet klart med en ny tilføjet arkitektur med et moderne præg – men også med et præg af en bestemt kropsdel fra en ko – nemlig koører. Det vender vi tilbage til senere.
Den gamle hovedbygning var tidligere en stald fyldt med køer – i dag er det en reception, mødelokaler og restaurant. Forvandlingen har været forbundet med en række krav fra kommunen og Kulturarvsstyrelsen, da de gamle bygninger er fredede. Samtidig var der også mange krav i forhold til søen fra Naturfredningsstyrelsen.
- Her er et rigt fugleliv. Forleden så vi en strandskade. Og det var et krav, at det nye byggeri påvirkede fuglelivet så lidt som muligt, fortæller Isabelle Petersen, manager på Favrholm Campus.
Kursuscentret er på i alt 7.000 kvm med en 50/50-fordeling i forhold til nye og gamle bygninger. Under byggeprocessen har WR Damp ApS leveret midlertidig varme for at beskytte bygninger og byggematerialer. Der har været sat mobile kedelcentraler op, og opvarmningen sker ved hjælp af vandbåren kaloriferer.
Set udefra er det den nye Østfløj, der gør sig bemærket. Den indeholder køkken og auditorium, og strækker sig som en forlængelse af hovedbygningen – ligesom den gamle længe strækker sig fra hovedbygningens anden side. Østfløjen har fået en facade med store vinduer og en træbeklædning med camerotræ fra Sydafrika. Beklædningen er i lodrette lameller, der dog bliver mikset med aluminiumsplader i forskellige bredder, hvilket er med til at give facaden et gyldent look – et ‘stråtaglook’. Også taget er beklædt med lamelbrædder. Det tættende tag under er af Derbigum og leveret af KBK Tagentreprise A/S. Samme firma har også lavet en traditionel tagdækning på Nynord, der ovenpå har fået et grønt beplantet tag.
Et kig på Østfløjen udefra afslører, at her ikke er tale om en lige længe. Det er faktisk en ret skæv bygning – helt bevidst. Og det har givet sine udfordringer for bl.a. CSK Stålindustri A/S, der har stået for de bærende stålkonstruktioner. Der har været mange forskelligartede kontaktflader, og gulve, vægge og søjler, der skulle forstærkes, netop på grund af byggeriets mange skæve vinkler. Derudover har virksomheden leveret trapper og værn af glas og rustfrit stål til Favrholm Campus.