Design City Vest

:
september 2011

Det legende samspil mellem glas og beton leder tankerne hen på mønstret i et gammeldags hulkort. Huset danner indgangsportal til det kommende byområde Design City, og de stærke geometriske linjer er skabt i harmoni med visionen for de kommende byggerier.

Hos advokatfirmaet Trolle på øverste etage har man udnyttet det store, åbne rum med glasfacaderne til et kombineret køkken-/møderum med direkte adgang til den 40 kvm store tagterrasse med kig ud over byen.

Et kig ind i de lyse mødelokaler med glasvægge og lofter fra Deko.

previous next

Portal til en ny bydel

Kolding varmer op til at anlægge en helt ny bydel, Design City. Indgangsportalen står nu klar i form af et spændende kontorbyggeri nytænkt i en symfoni af glas og hvidpudset beton

Byggefakta

Design City Vest
Åparken 2
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
Design City Vest A/S
Bygherrerådgiver:
K.E. Madsen Byggerådgivning ApS
Arkitekt:
Brdr. Daugaard Pedersen A/S, Jesper Thyge Brøgger Arkitektur & Design ApS
Totalentreprenør:
Brdr. Daugaard Pedersen A/S
Ingeniør:
Orbicon / Leif Hansen A/S, FBJ Rådg. Ingeniører A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Glasalu A/S
Areal:
4600 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
april 2010 - marts 2011

Der tænkes store tanker i Kolding, hvor man har sat sig for, at man vil være Danmarks design­by nummer ét. Som en del af denne vision skal der hen over det næste årti anlægges en helt ny bydel, Design City. Området skal være en kombination af boliger, uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Et spændende nyt kontorhus er det første i rækken af de mange nybyggerier.

Brdr. Daugaard Pedersen A/S er totalentreprenør på projektet, hvis navn – Design City – forpligter rent arkitektonisk. Arkitekt Martin Ringstrøm fra Brdr. Daugaard Pedersen A/S har da også kæmpet for husets visuelle udtryk. Sammen med arkitekt Jesper Thyge Brøgger har han givet huset dets egen personlighed uden at give køb på helheden, som endnu kun findes i visionsform:

- Vi har selvfølgelig lagt vægt på at indpasse byggeriet i de rammer, der er lagt for det kommende Design City. Derfor har vi arbejdet med den linje, der kommer til at præge området, nemlig stærke, geometriske former – som her kommer til udtryk i kubens skarpe og definerede geometri, forklarer Martin Ringstrøm om byggeriet, hvis facade består af store hvide felter i beton sat sammen med etagehøje glasfacader i en repeterende rytme med variationer, der tilsammen danner et samlet facadeudtryk.

Kompromisløs beton

Netop dette mønster har givet anledning til nogle diskussioner i forløbet, fordi konstruktionen krævede, at betonelementerne blev monteret direkte på glasfacaderne, hvilket da også fik én af samarbejdspartnerne til at hoppe fra undervejs.

- Vi har virkelig udfordret beton­ens egenskaber med en arkitektur, hvor ikke to betonflader står oven på hinanden, men det lykkedes os at skabe det udtryk, vi ønskede, ved at korrigere elementerne, siger Martin Ringstrøm, som gennem hele processen arbejdede med at bearbejde det arkitektoniske udtryk uden at gå på kompromis med sin grundtanke.

- Facaden giver et meget åbent udtryk til den kubiske form, og når man betragter de store hvide felter af beton og glas, får man næsten følelsen af, at tyngdeloven er ophævet. Det er anderledes uden at være outreret. Husets klassiske modernisme er 2011 værdigt – men det holder også om 25 år, siger arkitekt Jesper Thyge Brøgger.

Kube med åbenhed

De to arkitekter forklarer, at drømmen var at lave en kube, som på samme tid var tung og let, åben og lukket. Og det er lykkedes gennem kombinationen af glas og beton. Der er lagt kræfter i at bløde kuben op ved at åbne den i forskellige variationer. I de tre øverste etager skærer tagterrasser sig ind i facaden og bryder kubens stramme form – og samtidig tillader terrasserne dagslyset at strømme ind, og de giver husets medarbejdere nogle dejlige opholdsmuligheder oppe i højden.

Indgangspartiet er ligeledes ‘skåret’ ind i hjørnet på byggeriet for at skabe åbenhed i kuben. De automatiske indgangsdøre er Hansen Fenster® og leveret af Glasalu A/S.

Indvendigt er kuben funktionelt indrettet med et gennemgående trapperum midt i bygningen. Alle døre fra hovedtrappen til de fire lejemål er FG Fire-døre fra Deko. Til Nordea, som har lejet sig ned i de nederste etager er FG-karme og -profiler udført i specialfarve. Deko har desuden stået for indvendig tømrerentreprise, gipsvægge, Deko lofter samt leveret Deko FG-glasvægge samt Deko døre i træ og alu.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør