Design City Vest
Åparken 2
6000
Kolding
Danmark
Der tænkes store tanker i Kolding, hvor man har sat sig for, at man vil være Danmarks designby nummer ét. Som en del af denne vision skal der hen over det næste årti anlægges en helt ny bydel, Design City. Området skal være en kombination af boliger, uddannelsesinstitutioner og virksomheder. Et spændende nyt kontorhus er det første i rækken af de mange nybyggerier.
Brdr. Daugaard Pedersen A/S er totalentreprenør på projektet, hvis navn – Design City – forpligter rent arkitektonisk. Arkitekt Martin Ringstrøm fra Brdr. Daugaard Pedersen A/S har da også kæmpet for husets visuelle udtryk. Sammen med arkitekt Jesper Thyge Brøgger har han givet huset dets egen personlighed uden at give køb på helheden, som endnu kun findes i visionsform:
- Vi har selvfølgelig lagt vægt på at indpasse byggeriet i de rammer, der er lagt for det kommende Design City. Derfor har vi arbejdet med den linje, der kommer til at præge området, nemlig stærke, geometriske former – som her kommer til udtryk i kubens skarpe og definerede geometri, forklarer Martin Ringstrøm om byggeriet, hvis facade består af store hvide felter i beton sat sammen med etagehøje glasfacader i en repeterende rytme med variationer, der tilsammen danner et samlet facadeudtryk.
Netop dette mønster har givet anledning til nogle diskussioner i forløbet, fordi konstruktionen krævede, at betonelementerne blev monteret direkte på glasfacaderne, hvilket da også fik én af samarbejdspartnerne til at hoppe fra undervejs.
- Vi har virkelig udfordret betonens egenskaber med en arkitektur, hvor ikke to betonflader står oven på hinanden, men det lykkedes os at skabe det udtryk, vi ønskede, ved at korrigere elementerne, siger Martin Ringstrøm, som gennem hele processen arbejdede med at bearbejde det arkitektoniske udtryk uden at gå på kompromis med sin grundtanke.
- Facaden giver et meget åbent udtryk til den kubiske form, og når man betragter de store hvide felter af beton og glas, får man næsten følelsen af, at tyngdeloven er ophævet. Det er anderledes uden at være outreret. Husets klassiske modernisme er 2011 værdigt – men det holder også om 25 år, siger arkitekt Jesper Thyge Brøgger.
De to arkitekter forklarer, at drømmen var at lave en kube, som på samme tid var tung og let, åben og lukket. Og det er lykkedes gennem kombinationen af glas og beton. Der er lagt kræfter i at bløde kuben op ved at åbne den i forskellige variationer. I de tre øverste etager skærer tagterrasser sig ind i facaden og bryder kubens stramme form – og samtidig tillader terrasserne dagslyset at strømme ind, og de giver husets medarbejdere nogle dejlige opholdsmuligheder oppe i højden.
Indgangspartiet er ligeledes ‘skåret’ ind i hjørnet på byggeriet for at skabe åbenhed i kuben. De automatiske indgangsdøre er Hansen Fenster® og leveret af Glasalu A/S.
Indvendigt er kuben funktionelt indrettet med et gennemgående trapperum midt i bygningen. Alle døre fra hovedtrappen til de fire lejemål er FG Fire-døre fra Deko. Til Nordea, som har lejet sig ned i de nederste etager er FG-karme og -profiler udført i specialfarve. Deko har desuden stået for indvendig tømrerentreprise, gipsvægge, Deko lofter samt leveret Deko FG-glasvægge samt Deko døre i træ og alu.