Viborg Rådhus

:
september 2011

Viborg Rådhus' flimrende facade og urolige tag set fra Prinsens Allé.

Lys og skygger er en del af arkitekturen i Viborg Rådhus. Jo længere op i huset, man kommer, jo mere privat bliver det.

Taget på Viborg Rådhus bæres af tre gigantiske, nu skjulte HIB-stålbjælker. I billedet et af de tre store ovenlyspartier med opluk til naturlig ventilation fra WindowMaster.

Balkonværn blev beklædt med Danoline perforeret gips og lofter med Rockfon Mono af Luxbest for Tømrermester Thomas Andersen.

Atriets mangekantede form har givet Tømrermester Thomas Andersen og underentreprenører en detaljeret og kompliceret beklædningsopgave.

previous next

Åben skulptur til administration

Viborg Kommune samler sig i et højtstræbende Henning Larsen-byggeri, der indbyder til oplevelse, mangfoldighed og inddragelse

Byggefakta

Viborg Rådhus
Prinsens Allé 5
8800 Viborg
Danmark

Bygherre:
Viborg Kommune
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
AE Stålmontage A/S, Deko Loft + Væg P/S, Fagerhult A/S, Jeld-Wen, LIW planning, Peikko Danmark ApS, WindowMaster A/S, Woodfloor AS
Areal:
19213 kvm.
Byggesum: 
303 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2009 - august 2011

Det er ikke ‘vi alene vide’, men snarere ‘kom ind og vær med’, som hviskes fra væggene i det nye Viborg Rådhus. Imposant og monumentalt tager det sig ud på afstand med en hvid, fire etagers klods svævende på en sort, dobbelthøj glasplint, der har blæksprutte­arme strittende til tre sider.

Men samtidig er bygningen i bevægelse. Facaden på overbygningen flimrer med sine gennemgående lodrette og skrå kæmpe­sprosser, der krydser hinanden. Taget sejler og truer med at falde ned mod én fra forskellige retninger.

Nysgerrigheden vinder over benovelsen. Man må ind og se, hvad der gemmer sig bagved. Og så er det først, da man står på atriumgulvet inden for hovedindgangen, at kæben falder ned. Herinde flyder hovedbygningens ydre kvadrat ud i en fabulerende mangekant skabt af skæve balkoner bundet sammen af ukongruente trappeløb og med et virvar af lysindfald og skyggevirkninger. En hovedtrappe op til første afsats byder borgeren velkommen med uformelle siddetrin i midten. Træd op og lad os tage en snak om tingene!

Mangfoldigheden i fokus

Viborg Kommune har tænkt stort. Det har man historisk haft tradition for i domkirke- og embedsbyen, der senest blev regionscentrum. Men der er også noget down-to-earth og umiddelbart appellerende over det snart realiserede totalrådgivningsprojekt fra Henning Larsen Architects, Cowi og LiWplanning. Triumviratets vinderskitse har hele tiden været på bølgelængde med bygherrens intentioner, understreger projekteringsleder og projektansvarlig Werner Frosch, Henning Larsen Architects A/S.

- Vi kom med et bud, som realiserede Viborg Kommunes ønsker i forhold til åbenhed, mangfoldighed og fleksibilitet i arbejdsprocesser. Et hus med markante facader og skulpturelle interiører og en kvalitativ sammenhæng mellem bygning og landskab, siger Werner Frosch.

Rådhuset ligger uden og oven for Viborgs historiske bykerne. Nærmere bestemt på et nedlagt kaserneareal, der er blevet til en ny bydel præget af idræt, kultur og uddannelse. Her var der kommunal plads nok at boltre sig på ved placeringen af det nye rådhus.

- Vi har rykket bygningen ud i et hjørne af grunden, der vender front mod byens indre ringvej. Herved opnår vi en profilerende synlighed og får samtidig plads til at skabe et stort landskabsrum bagved i form af en rådhushave med en eksisterende sø, der støder op til et kommende parkområde. Selve bygningen begynder med de tre lave fingre, som med deres delvis beplantede skråflader skaber forbindelse mellem rådhus og parkeringstage og park. Tilsammen danner de en ankomstfigur, der byder velkommen til rådhuset, siger Werner Frosch.

Borgeren møder kommunen

En arkitekttegnet skranke inden for karusseldøren bliver stedet, hvor Viborg Kommunes 93.000 indbyggere i fremtiden kontakter deres lokale administration i anliggender, der kræver personligt fremmøde. Og det møde skulle gerne blive en positiv oplevelse for borgeren, understreger arkitekten:

- De to nederste etager bliver rådhusets mest offentlige område. Hvis der er gæster til møderummene på første sal, vil man blive hentet og ledsaget op ad den store trappe, der også kan bruges til at holde pause på, mens man kigger sig omkring. Og der er detaljer nok at studere. Ikke to etager er udformet ens. Samtlige kanter rundt langs atriet forskyder sig i forhold til hinanden og skaber et bevægelses- og oplevelsesrigt rum, siger Werner Frosch.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør