Sølvgades Skole

:
august 2011

Sølvgades Skoles nye fagbygning med det karakterfulde tagforløb er med til både at trække en linje til historiens skrå tage og give huset et modernistisk twist og vedgå sig familieskabet til skolen fra 1847.

Den dobbelte glasfacade er med til både at skabe støjdæmpning og et behageligt indeklima med lavt energiforbrug.

Nordfacaden, der vender mod den eksisterende skolebygning fra 1847, er pudset og malet i hvid silikatmaling som en del af hovedentreprisen fra Anker Hansen & Co.

Korridorerne i huset har fået et brudt linjeforløb ved hjælp af skråtstillede vægge og en koloristisk farvesætning. Projekt: Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S.

previous next

Kulør er trumf!

Moderne arkitektur midt i klassicismens København taler de unges sprog. C.F. Møller har tegnet udvidelsen af Sølvgades Skole

Byggefakta

Sølvgades Skole
Sølvgade 16
1307 København K
Danmark

Bygherre:
Københavns Kommune
Bygherrerådgiver:
Ai-gruppen A/S
Totalrådgiver:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Arkitekt:
Anker Hansen & Co. a/s
Ingeniør:
Sloth Møller A/S, Dansk Energi Management & Esbensen
Areal:
4900 kvm.
Byggesum: 
52 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2009 - juni 2011

Forbillederne står i kø. Konkurrencen er hård på hjørnet af Kronprinsessegade og Sølvgade i København: Christian den Fjerdes Nyboder, Dronningegården af ikonerne C.F. Møller og Kay Fisker, Københavns første kommuneskole, Sølvgades Skole, i gården af Peter Heinrich Christoph Hagemann.

- Det ligner et slot, og ikke en skole for børn, sagde kong Christian den Ottende, da han trådte ind i skolegården til indvielsen i 1847.

Den royale mening er skiftet nogle gange i de mellemliggende kongegenerationer, og i et par årtier har Sølvgades Skole haft tvingende behov for nye faglokaler og en ny samlingssal til gymnastik og events. Knap 500 elever var godt trætte af de røde træbarakker, der havde tjent formålet ’midlertidigt’ i snart hundrede år. Sammen med dem syntes mange københavnere, at tiden var overmoden til en udvidelse af skolen i Sølvgade.

Respektfuld løsning

Med Dronningegården in mente var det kun ret og rimeligt, at arkitekten blev Arkitektfirmaet C.F. Møller, hvor efterkommeren og partner i arkitektvirksomheden, arkitekt MAA Lone Wiggers fik overdraget den ærefulde opgave at bygge midt i det klassicistiske København. Respekten for sagen illustreres af, at den løsning, der nu står der, er født af historien med en gavl som Dronningegårdens og farver som Nyboders og det blå ‘blækhus’ med facade ud mod Sølvgade.

- Vi ville, at skolens nye faglokaler skulle tale børnenes sprog, farveglad og musikalsk, og at huset skulle indordne sig de historiske omgivelser. Samtidig 
var afsættet givet, bygningens fodaftryk var ufravigeligt, så vi har ladet bygningens 2.000 kvm ‘skrue’ sig ned i terrænet for at få plads til det hele, forklarer Lone Wiggers.
80 cm betonbund

I den underetage, der opstod i den proces, har gymnastik- og samlingssalen fået plads. Det er sket efter en konstruktiv kraftpræstation med støbning af en sænkekasse, halvanden meter under grundvandets spejl. Det krævede bl.a. en betonbund, der er 80 cm tyk, oplyser hovedentreprenøren på byggesagen, Anker Hansen & Co.

Udviklingen af skolebyggeriet har stået på i flere år, tilføjer Lone Wiggers, som har fulgt sagen fra den tidligste begyndelse. Det er endt lykkeligt med et hus, der ikke bare indfrier ønskerne om mere plads og flere faciliteter, men også gør det med en løsning på højt kvalitetsniveau og med energiløsninger, der placerer huset i energiklasse 2 med et energiforbrug på 35 kWh pr. år (BR10: 68 kWh). For at skabe det resultat er facaden mod Kronprinsessegade projekteret som en dobbelt glasfacade med et lag hærdet glas, efterfulgt af pudsebroer, afsluttet med energiruder inderst. Dermed scores hattrick: Energimæssig bæredygtighed, minimeret trafikstøj i undervisningsområderne og en fortællende æstetik. For det er bygningspartierne her, der i rammerne er sprælsk farvesat med impressionistisk pensel i flere nuancer: blå, okker, gul og aubergine – et festfyrværkeri.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør