Arkaderne

:
september 2011

Utzon Arkitekters særkende, den virtuose anvendelse af betonelementet, har sat sine markante spor på det nye butikscenter, ikke mindst gennem det, der har givet navnet: Arkaderne. Byggesagen har været styret af BKN Trading Invest fra Lem, der er efterhånden er godt kendt også i det østlige Danmark.

Arkadernes tag er udført med den hyppigt anvendte Derbigum Color-belægning, der herhjemme bl.a. føres af Eurotag Danmark.

Ventilationsløsningerne er integreret i lofterne i den 3.500 kvm store Kvickly i Arkaderne. Pro Ventilation løste opgaven med flere anlæg baseret på CAV.

previous next

Genfødsel i Brøndby

Et nedslidt bytorv i Brøndby har fået glattet rynkerne efter et projekt af Kim Utzon Arkitekter

Byggefakta

Arkaderne
Nygårds Plads 25
2605 Brøndby
Danmark

Bygherre:
Nygårds Plads 21 ApS
Arkitekt:
Kim Utzon Arkitekter A/S
Ingeniør:
PL Consult Køge ApS, Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
Glindorf & Partnere A/S
Areal:
9100 kvm.
Byggesum: 
56 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2008 - oktober 2011

Når et vist åremål er gået, og ældens spor trænger sig på, kan vor tids bygninger og byer undertiden udvise en stemning på grænsen af det depressive. Aktiviteten går tilsvarende i stå. Det var den udvikling, de oplevede i Brøndby i kvarteret omkring Nygårds Plads, hvor et erhvervsområde med bl.a. supermarked fra engang i det forrige årtusind havde passeret enhver rimelig udløbsdato.

Nu er ejendomsudviklerne Glindorf & Partnere i gang med sidste fase af et projekt, der har givet Nygårds Plads nyt liv. Og her har en udfordrende omhu med detaljerne sat en ny dagsorden, som begyndte med valget af Kim Utzon som arkitekt. Dermed er niveauet lagt, og der kan ikke være tvivl om seriøsiteten i et forehavende sammen med arkitekten bag så ambitiøse projekter som Harbour House i København, Dunkers Kulturhus i Helsingborg og Utzon Center i Ålborg.

Utzons særkende

Det er betegnende for Utzon Arkitekters virke, at resultaterne opnås med simple midler og ad den lige vej, som vi andre nok havde ønsket os at følge, men først fandt, da Utzon anviste den. Det kan handle om træbeton i dialog med omhyggeligt håndværk, om glas mellem slanke søjler og frem for alt om beton. Den intelligente iværksættelse af beton og elementteknologien er blevet Utzon

Arkitekters særkende.

Arkaderne i Brøndby er ingen undtagelse. Her lå engang et lokalt bibliotek, en politistation og et mindre supermarked. Efter kommunale beslutninger rykkede det offentlige teltpælene op, og nu stod Nygårds Plads 21-25 sært forladt. Indtil Glindorf & Partnere fik kik på sagen. I dag, snart to år senere, er stedet transformeret med en renovering af de eksisterende bygninger i fuldt sving, et par tusind færdige nye kvadratmeter samt et p-hus – alt bundet sammen af adressens nye emblem: Arkaderne. Det er stiliserede og matematisk artikulerede ‘porte’ som et stærkt visuelt signal med indbyggede værdier til en ny identitet. Simpelt og enkelt – og brillant. Det kan arkitektur også bruges til!

En overhængende risiko for en tilværelse som et ‘klondyke’ med gammelt og nyt i et geografisk ikke helt problemfrit område, omgivet af industrialiseret byggeri, tankstation og burgerkæde, trafikeret hovedvej og andre udfordringer, er afværget. I stedet har Kim Utzon Arkitekter og Glindorf skabt et homogent og tiltalende butiksmiljø. Det spejles af aktivitet og efterspørgsel. De første store lejere er flyttet ind, til efteråret følger flere efter. I mellemtiden har Kim Utzons sagsarkitekter bag Arkaderne overtaget sagen i eget regi: Martin Jahn og William Rose driver nu Arkidé!

Facader

I både renoveringsdel og det nybyggede afsnit spiller facaderne en hovedrolle for det moderne udtryk. På de eksisterende bygninger blev de ældede facader fjernet for at give plads for nye løsninger i bl.a. Paroc, et materiale, der også i nybyggeriet leverer et bidrag.

Et større udslag kommer fra glas-/alu-løsningerne fra BKN Trading Invest, som er både leverandør og entreprenør i den fagentreprisekonstruktion, som har løftet opgaven under styring af Glindorf & Partnere. BKN Trading Invest har aktuelt en række opgaver, også i hovedstadsregionen, med facader af Hansen Profiler fra Hansen Group, i Arkadernes tilfælde med glasløsninger fra Scanglas, SKN 174 samt tyverisikrede, hærdede og laminerede ruder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2011 nr. 3

Butikscenter

Arkaderne

Genfødsel i Brøndby

Hotel og konference

Bella Sky Comwell

Ørestadens Valentino

Uddannelsescenter

Campus Varde

Visionært studiemiljø

Kontorhus

Design City Vest

Portal til en ny bydel

Bolig og butik

Domus Axel

Nyt kraftcenter i Fredericia midtby

Hotel og konference

Favrholm Campus

Kontrastrigt kursuscenter

Butikscenter

Fredensborg Bycenter

Bycenter støbt som puslespil

Museum

Graceland Randers

Graceland på dansk

Distributionscenter

HFG Food Factory

Avanceret logistik i enkle rammer

Sport

Royal Golf Center

Svævende golfcenter

Offentlige kontorer

Viborg Rådhus

Åben skulptur til administration

Skole

Virum Gymnasium

Opdateret modernisme til fremtidens kloge hoveder

Butikscenter

Vollsmose Torv

Vollsmose Center – nu med arabisk kulør