Værdipark Skanderborg

:
juni 2014
Grønne ‘øer’ i Værdiparken indbyder næsten til en madkurv. På alle måder taler stedet for at passe på vores værdier og give dem videre til et nyt formål, hvad enten det er haveaffald eller ‘småt til energi’ (ikke småt brandbart).
previous next

Ny vinkel på værdierne

Renosyd har valgt den nye strategi for affaldshåndtering ‘Fra affald til værdi’. Værdiparken i Skanderborg er banebrydende i både sit design og hele tankegangen bag

Byggefakta

Værdipark Skanderborg
Sverigesvej 13
8660 Skanderborg
Danmark

Bygherre:
Renosyd I/S
Arkitekt:
Nodo Arkitekter
Hovedentreprenør:
Kjæhr & Trillingsgaard A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
11000 kvm.
Byggesum: 
32 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2013 - december 2014

Fokus på genanvendelise er hos Renosyd nu gået et skridt videre, og Værdiselskabet har indrettet en ny genbrugsplads med helt nye arkitektoniske rammer. Værdiparken er indrettet som en flot og indbydende helhed, og giver stedet en hel anden betydning end en traditionel genbrugsplads.

De fysiske ændringer giver indtryk af den nye bevidsthed om værdier – det er ikke et sted, man kommer for at smide noget ud, men et sted hvor man afleverer sine overskydende ting, så de kan få en ny værdi i en anden sammenhæng. Tankegangen understøttes på alle fronter og virker overbevisende gennem smukke bygninger, nyt sprogbrug og en effektiv logistik i parken. Der er tydeligvis arbejdet intenst med at gøre det lettere at sortere sine værdier nemt og korrekt.

Utraditionel genbrugsplads

Anlægget er tegnet for billisten, der kommer med sine værdier og let skal kunne overskue sorteringen. To bygninger er med til at give Værdiparken en overskuelig struktur. Ved indgangen ligger en langstrakt bygning med zink, hvor man afleverer genbrugstøj, elektronik og miljøfarligt affald. Overfor ligger en to-etagers rund bygning med mandskabsrum og mødelokale / undervisningslokale. Bygningerne er naturligvis opført i materialer der kan genanvendes som zink, stål, plast og træ med miljøvenlig imprægnering (Kebony).

Kjæhr & Trillingsgaard A/S fra Kolding har været hovedentreprenører på opgaven. Firmaet har tidligere bygget genbrugspladser, men ikke tidligere med så høj grad af landskabelig bearbejdning og runde og skråendende bygninger.

Kjæhr & Trillingsgaard A/S har haft en rigtig god dialog med arkitekt og bygherre og det endelige resultat fremstår også meget veludført, som f.eks. den insitu støbte betonmur omkring dele af Værdiparken.

Winther & Trolle ApS har som anlægsgartnere på projektet også haft en udfordrende opgave med de meget fine grønne øer omkranset af cortenstål. Anlægget har også en del træer og bede, der gør Værdiparken til en hel oplevelse at besøge.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 3

Butik

Bygma Aabenraa

Bygma i nye rammer

Butik

Bygma Aabenraa

Bygma i nye rammer

Museum

Danmarks Borgcenter

Et vindue til fortiden

Domicil

Dong Energy

Det samlende element

Bolig

Elkærparken

Fuld valuta for pengene

Forsyningsanlæg

Energitårnet

Et monument over fornuftig energiproduktion

Forlystelsescenter

Ghost - The Haunted House

Ældet western-pragtvilla - med spøgelser

Domicil

HKJ Group

Under ét tag

Kontorhus

Kontorhus Eternitten

Genoplivning af den gamle eternitfabrik

Bolig

Korskærparken

Boligglæde bag facaden

Transportcenter

Krydstogtterminal Nordhavn

Som en rejselysten flåde

Kulturcenter

Musikkens Hus

Musikkens Hus blev akustikkens hus

Bolig

Olof Palme Parken

Parkboliger i kridhvid beton

Butik

Silvan og Netto

Et godt sted at handle

Bolig

Urban House

Nul fejl!

Offentlige kontorer

Værdipark Skanderborg

Ny vinkel på værdierne

Skole

Øster Farimagsgades Skole

Tradition og fornyelse