Elkærparken
Elkærparken
4030
Tune
Danmark
Elkærparken i Tune nær Roskilde er et rækkehuskvarter, såkaldt tæt lav-bebyggelse, hvor hver af de 216 boliger er i to plan. Et boligområde opført i årene omkring 1970 i de mørkerøde mursten, der var så karakteristiske for netop den periode. Undervejs i de godt 40 år Elkærparken har eksisteret er boligerne løbende vedligeholdt.
For efterhånden en del år tilbage besluttede Elkærparkens ejere, Greve Boligselskab, at området skulle gennemgå en omfattende renovering, hvor boligerne skulle have nye vinduer og nyt tag. Desuden var planen, at murværket skulle renoveres og gavlene efterisoleres.
Opgaven blev sendt i licitation, hvor White Arkitekter A/S fra København vandt totalrådgiverydelsen. De havde en række ændringer til projektet, der blev indarbejdet, inden opgaven blev udbudt i hovedentreprise. Den blev vundet af Ringstedvirksomheden Enemærke & Petersen A/S, der har betydelig erfaring med netop denne type renoveringsopgaver.
Arbejdet begyndte i oktober 2012. Både med renovering af gavlmurene og ydermursisolering af facaderne. Det hele blev koordineret i et effektivt samarbejde mellem alle parter, hvor virksomheden Oluf Jørgensen A/S i Roskilde som rådgivende ingeniør fik samlet alle trådene undervejs.
- Da vi havde fået overblik over, hvad der skulle gøres, måtte vi overveje, hvordan vi kunne få plads til det indenfor budgetrammen, fortæller Thomas Jørgensen fra White Arkitekter A/S.
- Det krævede, at vi greb opgaven lidt anderledes an end først planlagt. Det skulle vise sig, at vi faktisk kunne komme temmelig langt endda.
Farvel til murværket
Det røde murværk var i dårlig stand og havde ingen særlige karakteristika, der gjorde den særlig bevaringsværdig. Derfor var bygherren meget lydhør, da det blev foreslået at ydermursisolere hele bebyggelsen. Ved at beklæde alle facader med mineraluld, der derefter blev pudset op, ville man stå med en løsning alle kunne være tilfredse med. Desuden kunne den del af opgaven løses for nogenlunde det beløb, der var sat af til renovering af de samme mure. Ved at isolere facaderne blev hele projektet langt mere energioptimeret og dermed også meget mere bæredygtigt.
- Da den beslutning var taget, fik vi noget friere hænder til den anden del af opgaven, renoveringen af gavlene. Nu var vi ikke længere bundet af at skulle anvende sten af en bestemt farve. Det gjorde det muligt at give hele området et helt anderledes særpræg, fortæller Thomas Jørgensen. Elkærparken er opdelt i fire afdelinger, eller områder, med hvert sit parkeringsareal. Det blev bestemt, at hver afdeling skulle have sin farve. En rødbrun i den ene ende og en beige i den anden og herimellem to brune nuancer. Resultatet er blevet, at området i højere grad fremstår som en ensartet rækkehusområde med plads til sjæl og et individuelt præg ved de enkelte boliger.
Plads til lys