Danmarks Borgcenter

:
juni 2014

Det er Vordingborg Borgfond, der er bygherre på selve udstillingsbygningen, mens Vordingborg Museum og Vordingborg Kommune har forestået reetableringen af det store område, hvor Valdemar Atterdags imponerende borganlæg engang lå.

De imponerende udstillingsrum skulle nok kunne tiltrække sig opmærksomhed fra et historieinteresseret publikum. Moderne teknik som iPads og et flot lysanlæg, leveret af Erco Lighting AB, skal nok skærpe interessen yderligere.
Udstillingshuset er på to etager, hvor den nederste ligger under jorden. Det robuste betonarbejde signalerer soliditet, akkurat som det også var tilfældet med fortidens imponerende borganlæg. Trappen mellem de to etager i udstillingshuset kan også anvendes som tilskuerrum ved forelæsninger eller filmforevisning.
previous next

Et vindue til fortiden

Det nye udstillingshus ved Danmarks Borgcenter i Vordingborg giver et spændende indblik i Danmarks dramatiske middelalderhistorie

Byggefakta

Danmarks Borgcenter
Slotsruinen 1
4760 Vordingborg
Danmark

Bygherre:
Vordingborg Borgfond
Totalrådgiver:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Arkitekt:
Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
1500 kvm.
Byggesum: 
26 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2012 - april 2014

De fleste har hørt om Gåsetårnet i Vordingborg. Men hvor mange er klar over, at tårnet er den sidste, intakte rest af det, der for 700 år siden var en af Danmarks største og mest imponerende borge, der samtidig udgjorde en hovedhjørnesten i kongeriget Danmarks forsvar.

Museerne i Vordingborg, Vordingborg Borgfond og Vordingborg Kommune besluttede for år tilbage, at der skulle rettes op på denne generelle mangel i danskernes historiske paratviden. Et storstilet projekt blev sat i søen med det formål, at etablere et udstillingshus ved Gåsetårnet, samt fremhæve det, der engang udgjorde Vordingborg Slot. Med støtte fra en række fonde, blandt andet A.P. Møllers Fond, Arbejdsmarkedets Feriefond og Nordea Danmarks Fonden, var det i 2012 muligt at sætte det ambitiøse projekt i gang. Opgaven blev løst i storentreprise, med Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma som totalrådgiver.

Tilpasset omgivelserne

Målet har været at skabe et hus, der set udefra ikke flytter fokus fra det væsentlige på området, Gåsetårnet og borgruinerne. Et hus, der nok repræsenterer nutiden, men som falder naturligt ind i området. Samt nok så væsentligt ikke generer eller skygger for den nærmeste nabo, Historisk Botanisk Have.

Set udefra er opgaven lykkedes ganske flot. Det nye hus er placeret i forlængelse af det eksisterende hus. En næsten trekantet bygning beklædt med cortenstål, der giver huset et både solidt og rustikt præg og samtidig på sin egen måde nærmest dæmper husets tilstedeværelse på borgområdet. Men det er ikke set udefra huset overrasker.

Underjordisk fortælling

Hovedindgangen er fortsat i den eksisterende bygning, der i dag er indrettet med museumsbutik, cafe og toiletfaciliteter. Samt adgang til det nye udstillingshus. Indvendig når man lige at konstatere, at huset er støbt i beton. Men så fører en trappe ned til en underjordisk etage, og pludselig står man i vel nok et at de mest særprægede og fascinerende udstillingsrum, noget dansk museum kan byde på.

Glem alt om vrisne kustoder og støvede montrer. Under jorden gemmer sig et spændende udstillingsrum med et grundareal på 250 kvm. Montrerne er her, javist, men med interaktive virkemidler er de blot en del af en uventet spændende oplevelse. Besøgende forsynes med en iPad og ved hjælp af ganske simple koder bliver porten til en spændende og dramatisk historie åbnet på vid gab.

En historie fra dengang kongen hed Valdemar Atterdag, hvor en ridder bar ringbrynje og harnisk, og hvor en diskussion blev afklaret ved, hvem der havde det skarpeste sværd og det hårdeste slag.

Entreprenørernes fælles indsats

Det imponerende hus udmærker sig ved sit enkle og dog utroligt robuste udtryk. Byggefirmaet Brdr. Pedersen A/S fra Nørre Alslev har forestået opførelsen af råhuset, hvor det er de solide betonkonstruktioner, der især falder i øjnene. Et materiale, der givetvis kan matche de brændte sten, det gamle Vordingborg Slot var opført af. En ny teknik, der gjorde sit indtog i Danmark i 1200 og 1300-tallet, og som dengang revolutionerede byggeriet.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 3

Butik

Bygma Aabenraa

Bygma i nye rammer

Butik

Bygma Aabenraa

Bygma i nye rammer

Museum

Danmarks Borgcenter

Et vindue til fortiden

Domicil

Dong Energy

Det samlende element

Bolig

Elkærparken

Fuld valuta for pengene

Forsyningsanlæg

Energitårnet

Et monument over fornuftig energiproduktion

Forlystelsescenter

Ghost - The Haunted House

Ældet western-pragtvilla - med spøgelser

Domicil

HKJ Group

Under ét tag

Kontorhus

Kontorhus Eternitten

Genoplivning af den gamle eternitfabrik

Bolig

Korskærparken

Boligglæde bag facaden

Transportcenter

Krydstogtterminal Nordhavn

Som en rejselysten flåde

Kulturcenter

Musikkens Hus

Musikkens Hus blev akustikkens hus

Bolig

Olof Palme Parken

Parkboliger i kridhvid beton

Butik

Silvan og Netto

Et godt sted at handle

Bolig

Urban House

Nul fejl!

Offentlige kontorer

Værdipark Skanderborg

Ny vinkel på værdierne

Skole

Øster Farimagsgades Skole

Tradition og fornyelse