Korskærparken

:
juni 2014
Lys og luft er gennemgående temaer i Korskærparken i Fredericia – altanfacaderne fremstår helt sydlandske med deres elegante skodder.
Den nye indretning har åbne og gennemlyste lejligheder med køkkener i direkte forbindelse med opholdszoner.
Skodder og vinduespartier i fuld rumhøjde giver et fantastisk lysindfald.
previous next

Boligglæde bag facaden

Boligområdet Korskærparken i Fredericia undergår i disse år en kolossal udvikling og fremstår efterhånden som en smuk svane – ikke blot på facaden, men helt ind i beboernes selvopfattelse

Byggefakta

Korskærparken
Ullerupdalvej 83-93, 129-137
7000 Fredericia
Danmark

Bygherre:
Boligkontoret Fredericia
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Aarhus Arkitekterne A/S
Hovedentreprenør:
Jorton A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
8500 kvm.
Byggesum: 
125 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2013 - juni 2014

Alle byer har deres ‘grimme ællinger,’ men rigtig mange af dem er i disse år ved at udvikle sig til stolte og smukke svaner. Som det er tilfældet med de sammenhængende boligbebyggelser Sønderparken og Korskærparken i Fredericia.

Med en visionær og gennemarbejdet helhedsplan i hånden er de to bebyggelser gradvist ved at blive omdannet til moderne, tidssvarende og attraktive boligområder. Beboerne har været inddraget i processerne, og det kommer til udtryk både indenfor i de lyse og funktionelle lejligheder og udenfor, hvor fællesområderne lever op til navnet: fælles. I det hele taget giver begrebet helhedsplan rigtig god mening i Korskærparken.

Fra kælder til kvist

Arbejdet i afdeling 405 har bestået af renovering, modernisering og ombygning af 99 lejligheder. Friarealer omkring boligblokkene er fornyet for at skabe bedre tilgængelighed, legearealer, veje, stier og belysning. Altanfacader er renoveret, tagene udskiftet, og alle køkkener og badeværelser er renoveret. Ligeledes er den ene af de tre boligblokke ombygget, så lejlighederne opfylder krav om tilgængelighed, ligesom der er installeret elevator i hver opgang.

Installationer i såvel boliger som terræn er fornyet, herunder varmeanlæg, brugsvand og el samt balanceret ventilationsanlæg. Tilsvarende er drænledninger og indvendige kloakledninger udskiftet, og kældervægge er blevet fugtsikret og isoleret.

De nye facader og tagrenovering har betydet omfattende stilladsarbejder, blandt andet særlige rulleoverdækninger, som blev brugt til beskyttelse mod vejrlig i forbindelse med tagarbejdet. Det har Helge Frandsen A/S taget sig af, og Søren Jensen fra firmaet fortæller, at håndværkerne har været glade for at kunne holde trit med tidsplanen, uanset vind og vejr.

Attraktiv bydel

Hos Sahl Arkitekter, som udgør en tredjedel af det fælles arkitektteam, fortæller arkitekt Odd Pedersen:

- Det har været ambitionen at skabe en bydel, som er attraktiv for alle. Det er sket gennem omfattende facadeombygninger, ændringer i lejlighedsdisponeringer, tilførelse af nye boligtyper, etablering af tilgængelige boliger og omdannelse af områdernes udearealer.

I Korskærparkens afdeling 405 er det primært de renoverede altanfacader, som adskiller sig fra bebyggelsen i afdeling 503 (omtalt i sidste nummer, red.). Altanlukningen er udført som systemlukning med termoruder.

- Udvendig er der monteret mobil solafskærmning udført som skodder i perforeret aluminium. De er med til at give byggeriet karakter og ekstra liv, da skoddernes placering jo ændrer sig i takt med beboernes behov for at skærme for solens stråler. Ud over skoddernes primære opgave, tjener de også en visuel funktion og giver beboerne en spektakulær oplevelse med lys, forklarer arkitekt Odd Pedersen.

Speciel løsning

Det er firmaet Mogens Rasmussen Middelfart A/S, som har leveret de godt 200 skodder på hver ca. 120 cm × 250 cm. Hver skodde er perforeret, bukket, svejset og lakeret i ét stykke.

- Fredericia Kommune stillede krav om, at skoddepartierne skulle udføres som klasse 1-beklædning. Det er der taget højde for, og i forhold til den oprindelige projektforslagsbeskrivelse er vi sammen med arkitekten kommet frem til en bedre og mere elegant løsning. Den overstiger tilmed brandkravene, fortæller adm. direktør Peter Gjerløff fra Mogens Rasmussen Middelfart A/S.

Løsningen er udviklet i samarbejde med producenten Hunter Douglas. Der er tale om en videreudvikling af et velafprøvet og fuldt dokumenteret system, f.eks. når det gælder vindlaster og afbøjninger.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 3

Butik

Bygma Aabenraa

Bygma i nye rammer

Butik

Bygma Aabenraa

Bygma i nye rammer

Museum

Danmarks Borgcenter

Et vindue til fortiden

Domicil

Dong Energy

Det samlende element

Bolig

Elkærparken

Fuld valuta for pengene

Forsyningsanlæg

Energitårnet

Et monument over fornuftig energiproduktion

Forlystelsescenter

Ghost - The Haunted House

Ældet western-pragtvilla - med spøgelser

Domicil

HKJ Group

Under ét tag

Kontorhus

Kontorhus Eternitten

Genoplivning af den gamle eternitfabrik

Bolig

Korskærparken

Boligglæde bag facaden

Transportcenter

Krydstogtterminal Nordhavn

Som en rejselysten flåde

Kulturcenter

Musikkens Hus

Musikkens Hus blev akustikkens hus

Bolig

Olof Palme Parken

Parkboliger i kridhvid beton

Butik

Silvan og Netto

Et godt sted at handle

Bolig

Urban House

Nul fejl!

Offentlige kontorer

Værdipark Skanderborg

Ny vinkel på værdierne

Skole

Øster Farimagsgades Skole

Tradition og fornyelse