Ghost - The Haunted House

:
juni 2014
Med den 800 kvm store forlystelse, ’Ghost – The Haunted House’ er der skabt en perfekt illusion om en forladt og ældet pragtvilla i Legoredo Town
Her ses huset fra et andet perspektiv, hvor det indgår i et landskabsmiljø, og man ser den del af huset, der indeholder droptårnet.
Spøgelseshuset indeholder bl.a. et 50 kvm stort spejlkabinet og rum indrettet med 140 unikke Lego modeller designet specielt til huset, herunder hvide spøgelser …! Foto: Lego.
Denne facade i grønmalede brædder er faktisk beton­elementer, bemærk detaljen hvor der i overfladen er illuderet rustrøde mærker efter søm…
previous next

Ældet western-pragtvilla - med spøgelser

Legoland har fået udført et perfektionistisk og tematiseret spøgelseshus, der samtidig har været teknisk krævende

Byggefakta

Ghost - The Haunted House
Legoland
7190 Billund
Danmark

Bygherre:
Legoland ApS
Arkitekt:
Arkitektfirmaet Rudolf Lolk A/S
Hovedentreprenør:
K.G. Hansen & Sønner a/s
Ingeniør:
Hundsbæk & Henriksen A/S
Areal:
800 kvm.
Byggesum: 
36 mio. kr.

Guldgraveren Old Pete fandt for mange år siden en meget stor klump guld – så stor, at han fik råd til at opføre et stort og imponerende palæ i Legoredo Town. Men ak, tiderne svandt og i dag er det næsten forladte palæ blevet hjemsted for spøgelser og en gal professor, der udfører sine mærkværdige eksperimenter i kælderen.

Interaktivt hus

Det er forlægget til Legolands seneste attraktion, Ghost – The Haunted House, et 800 kvm stort spøgelseshus for både små og store. Fra hall`en med dæmpet belysning går man op af brede trapper og passerer tomme harniskrustninger, der engang imellem alligevel er meget levende. Oppe på førstesalen venter bl.a. et 50+ kvm stort spejlkabinet, og så er en del af husets øvrige værelser og rum indrettet med 140 unikke Lego modeller designet specielt til huset.

- Der er lagt vægt på det interaktive element, så publikum selv kan aktivere en del af figurerne ved at lyse på dem med en lygte, hvorefter en sensor får figuren i bevægelse, forklarer Bente Karlskov, der har været Legolands projektleder på byggeriet.

Kælderen er indtaget af den gale professor, der har eksperimenteret med en maskine, der kan ophæve tyngdekraften og det sker ved at publikum kan entrere en forlystelse, hvor man godt fastspændt bliver hævet otte meter op, og derefter i flere omgange bliver bragt i frit fald. For at få plads til denne forlystelse er der bygget et droptårn, som fylder en stor del af bygningen.

Skivebygning

Bygningen er opført som en traditionel skivebygning i betonelementer, dog med lidt udfordringer omkring droptårnene.

- Elementerne omkring droptårne skulle udføres i 12 meters højde og tagskiverne skulle stå delvis åben for montering af droptårne, der skulle hejses ned fra oven, efter elementerne var monteret. Tagdæk blev derfor kun delvis monteret, og der blev udført vandret liggende stålbjælker for bygningens stabilitet indtil droptårne var på plads, fortæller Jan Knudsen fra ingeniørfirmaet Hundsbæk & Henriksen A/S i Billund.

For at minimere vibrationer i selve bygningen er droptårnene indvendigt monteret på fundamenter/bundplade og er ikke fastgjort til betonelementerne.

Stor vægt på sikring

Der er således en del teknik i bygningen, hvor Hundsbæk & Henriksen A/S i Billund har udført ingeniøropgaverne, dels de traditionelle ingeniørdiscipliner og så den mere udfordrende med at sikre bygningen, især mod brandfare.

- Det er jo en helt speciel bygning med nogle meget særlige forhold. Dels er der ikke for meget lys, og dels er der tårne i bygningen samt et stort spejlkabinet, og vores opgave har været at dokumentere sikkerheden, såfremt der skulle opstå brand, fortæller Per Christiansen fra Hundsbæk & Henriksen A/S.

Ingeniørfirmaets opgave har således været at foretage risikoanalyse og vurdere afhjælpning af en opstået farlig situation, herunder hvad er brandfarligt, hvordan kan en brand opstå, og hvor meget kan den udvikle sig. Desuden er der lavet omhyggelige beregninger og simuleringer af situationer med evakuering, som bl.a. baserer sig på forskning fra Lund Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.

- Endelig er der installeret røgdetektion og mekanisk brandventilation, hvor der over alle større figurer i huset er aftræk til meget store ventilatorer med en kapacitet på 32.000 kbm. luft i timen for at holde røg ude at huset, så længe en evt. evakuering foregår, forklarer Per Christiansen.

Sans for detaljen

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 3

Butik

Bygma Aabenraa

Bygma i nye rammer

Butik

Bygma Aabenraa

Bygma i nye rammer

Museum

Danmarks Borgcenter

Et vindue til fortiden

Domicil

Dong Energy

Det samlende element

Bolig

Elkærparken

Fuld valuta for pengene

Forsyningsanlæg

Energitårnet

Et monument over fornuftig energiproduktion

Forlystelsescenter

Ghost - The Haunted House

Ældet western-pragtvilla - med spøgelser

Domicil

HKJ Group

Under ét tag

Kontorhus

Kontorhus Eternitten

Genoplivning af den gamle eternitfabrik

Bolig

Korskærparken

Boligglæde bag facaden

Transportcenter

Krydstogtterminal Nordhavn

Som en rejselysten flåde

Kulturcenter

Musikkens Hus

Musikkens Hus blev akustikkens hus

Bolig

Olof Palme Parken

Parkboliger i kridhvid beton

Butik

Silvan og Netto

Et godt sted at handle

Bolig

Urban House

Nul fejl!

Offentlige kontorer

Værdipark Skanderborg

Ny vinkel på værdierne

Skole

Øster Farimagsgades Skole

Tradition og fornyelse