Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning

:
oktober 2016
Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning - Kontorerne

I forbindelse med renoveringen blev huset indvendigt skrællet helt ned til råhuset for at give plads til en helt ny indretning med lyse og luftige åbne kontorer.

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning - Armaturerne

Et vigtigt element i indretningen er de meget karakteristiske Courbet 133-belysningsarmaturer fra franske Sammode, der laver armaturer til meget krævende industrielle formål. Armaturerne er leveret af Møller & Rothe A/S.

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning - Bygningerne

Haraldshus består af to bygninger fra henholdsvis 1920’erne og 1950’erne, der oprindeligt har været brugt til industri. Den ældste bygning mod Vermundsgade har fået en gang puds i forbindelse med renoveringsprojektet.

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning - Materialerne

Egetræ er et gennemgående materiale, der går igen i både de oliebehandlede gulve og i indretningen. Farveholdningen er neutral med enkelte bemalede vægflader og farvede gummigulve.

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning - Indretningen

I tekøkkener på hver etage, kantinen og gangen i mødecenteret er der mere kulør på indretningen, der ellers står i rå beton, glas, stål og træ.

previous next

Offentlig styrelse i nye klæder

En vellykket totalrenovering forvandler klaustrofobiske 1980’er-kontorer til en oplevelse, hvor moderne materialesensibilitet får lov at spille op mod gamle, rå betonkonstruktioner

Byggefakta

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning
Haraldsgade 53
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Nordea Ejendomme A/S
Bygherrerådgiver:
ncm projekt a/s
Arkitekt:
Spark, H+Arkitekter, PLH arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Einar Kornerup A/S
Ingeniør:
Orbicon A/S
Andre aktører:
Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA)
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
55 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2015 - september 2016

Den nu tidligere Naturstyrelsens lokaler i Haraldshus på Østerbro i København har gennemgået en total indvendig renovering og ombygning, der har forvandlet de ældre bygningers utidssvarende kontorer til topmoderne og æstetisk meget vellykkede kontorer for den offentlige styrelse.

Der er tale om to sammenhæng­ende seksetagersbygninger, der oprindeligt har været brugt til industrielle formål; mod Vermundsgade en lukket, firelænget bygning fra 1920’erne og mod Haraldsgade en L-formet bygning fra 1950’erne.

To etaper

Arbejderne har været gennemført i to etaper for at give mulighed for intern genhusning af styrelsens medarbejdere. Etape 1, der blev færdig tidligere i 2016, omfatter det meste af bygningen mod Haraldsgade og dele af bygningen mod Vermundsgade og indbefatter 7.000 kvm indeholdende kontorer, mødefaciliteter, toiletter, tekøkken­er samt de nye tekniske hovedanlæg for ventilation og køl på taget. Etape 2 omfatter 3.000 kvm kontorer, toiletter, tekøkkener og møderum på flere etager i bygningen mod Vermundsgade.

Forslaget til projektet er udarbejdet af arkitekt Lars Nymand fra Spark for lejeren Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning efter en længere brugerproces, mens H+ Arkitekter som rådgiver for totalentreprenøren Einar Kornerup A/S har udarbejdet hovedprojektet sammen med Orbicon på ingeniørsiden. Nordea Ejendomme A/S er bygherre.

Rådgiver for bygherre

– Som bygherrerådgiver har vi været Nordea Ejendommes forlængede arm, og vi har bl.a. stået i spidsen for udarbejdelsen af udbudsmaterialet og kontakten til de forskellige aktører. På baggrund af krav fra Naturstyrelsen (SVANA) og Bygningsstyrelsen har vi hentet PLH Arkitekter og Midtconsult ind til at forestå udarbejdelsen af det endelige udbudsmateriale, fortæller teknisk chef Martin Pedersen fra NCM Project P/S.

– Bygherre og lejer ville gerne gøre op med kontormiljøet fra 1980’erne med forsænkede lofter, cellekontorer og linoleum og tæpper på gulvene – åbne det hele op og bringe bygningen tilbage til det gamle industrielle look, og her er det hovedsageligt Lars Nymands tanker, som er blevet ført ud i livet, og som vi har skullet omsætte til et udbudsmateriale. Hos NCM har vi en bred viden og erfaring, der gør, at vi kan have kontakt til de forskellige aktører i et byggeri, men vi arbejder ikke som hverken arkitekter eller rådgivende ingeniører, snarere er det vores specialviden, der gør, at vi kan hente de rigtige rådgivere ind i sagen og få forhandlet kontrakterne på plads for bygherren, siger Martin Pedersen.

Sandblæste betonkonstruktioner

– Startende med den første etape flyttede styrelsen helt ud af bygningen, og så blev alt, bortset fra enkelte installationer, strippet af bygningen helt ned til den rå beton, og alle overflader blev sandblæst. Hvor det hele tidligere var pakket ind, står det nu meget flot og åbent med den rå beton, der kontrasteres af de mere forfinede elementer i glas og stål. De meget store ventilationsrør er synlige i loftet, og installationerne er ført i kabelbakker, der også er synlige, så det hele har et meget industrielt look, forklarer Ib Hou, der er adm. direktør og partner i H+ Arkitekter.

– Det er noget helt andet end tidligere, en helt anden oplevelse. De oprindelige konstruktioner i in situ-støbt beton har nogle meget store søjler og dragere med store sten i betonen. Efter sandblæsningen har betonen blot fået en støvbinder, supplerer sagsarkitekt Mathias Sklander Mlynek

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 5

Børneinstitution

Børnehuset Galaxen

Børnehus i landsbyens tegn

Bolig

Central Park

Boligbyggeri med øje for detaljerne

Uddannelsescenter

Erhvervsakademiet Lillebælt

Skarp og transparent campus-arkitektur

Ungdomsbolig

Gøteborg Allé

Gul base med sort bånd

Bolig

Himmelev Have

Boliger i kubisk funkisstil

Bolig

Munkemøllen

Enklave af murede punkthuse

Bolig

Munkesøparken

Altan-upgrade

Forskningscenter

Mærsk Bygningen, Det Nye Panum

Doktor Folkekær – forskning i øjenhøjde

Ungdomsbolig

Nyhavn

Højt hus med lysende øjne

Parkeringshus

Thomas B. Thriges Gade p-kælder

I Odense er bilerne gået under jorden