Nyhavn

:
oktober 2016
Nyhavn - Beliggenheden

Bygningens placering på en hjørnegrund understøttes af, at alle 14 hjørneboliger er udstyret med en hjørnekarnap.

Nyhavn - Alufacaden

Alufacaden brydes af de fremhævede vinduespartier i zink.

Nyhavn - Karnapperne

De små karnapper er et afgørende karaktertræk i bygningens identitet. Efter mørkets frembrud bliver de som lysende øjne, der kigger ud over byen.

Nyhavn - Tagterrassen

På taget har beboerne adgang til en fælles tagterrasse med udsigt over byen og havnen.

previous next

Højt hus med lysende øjne

Når lysene tændes i de 68 ungdomsboliger, bliver de fremhævede vinduespartier som lysende øjne, der kigger ud over Aalborg

Byggefakta

Nyhavn
Rendsburggade/Nyhavnsgade
9000 Aalborg
Danmark

Bygherre:
Himmerland Boligforening
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Totalrådgiver:
Arne Andersen Vrå A/S
Arkitekt:
KPF Arkitekter A/S
Ingeniør:
Svend Poulsen A/S
Areal:
3700 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2015 - august 2016

Det er et arkitektonisk markant byggeri, som det seneste år har rejst sig på den ledige hjørnegrund, hvor Rendsburggade krydser Nyhavnsgade i det centrale Aalborg. Vi er på bagkanten af havnefronten, naboen er Aalborg Universitets massive City Campus, og lidt længere henne ad kajen finder vi Musikkens Hus. Det er et nyt kraftcenter i Aalborg, hvor viden og kultur mødes, og hvor byggerierne er af høj kvalitet. Det er den sidste ledige byggegrund i det kvarter, der nu er blevet fyldt ud.

Nyhavn er navnet på byggeriet, der rejser sig i 11 etager. Det rummer 68 attraktive ungdomsboliger samt erhvervslokaler i stuen, hvor AKU Aalborg, der anviser kollegie- og ungdomsboliger, allerede er rykket ind. På toppen af bygning­en er der indrettet en tagterrasse med en fantastisk udsigt over byen og den nye havnefront. Terrassen kan frit benyttes af husets beboere – dog ikke til fester, understreger varmemesteren, da han viser rundt i bygningen.

Med sin enkle udformning og sin iøjnefaldende facade er den 35 m høje bygning allerede en markant profil i det aalborgensiske bylandskab. Det var også meningen.

Kommunale krav

Aalborg Kommune stillede store krav til, at det blev et flot byggeri på den centrale grund i byen. Nyhavn er da også tilpasset beliggenheden både i udformning og materialesammensætning, hvor det er metaller, der dominerer udtrykket. Aluminium, zink og stål.

– Vi oplevede lige fra starten, at projektet nød stor bevågenhed hos kommunen. Det er en attraktiv grund, og Aalborg Kommune gik meget op i, hvordan huset skulle se ud, fortæller afdelingschef Erik Pedersen fra Arne Andersen Vrå A/S, der er totalentreprenør på byggeriet.

Bygherre er Himmerland Boligforening, og Arne Andersen Vrå vandt opgaven i licitation i august 2014.

– Bygherren havde udstukket de økonomiske rammer, og så var vi en række totalentreprenører, der gav bud på opgaven. Det lå fra starten fast, at det skulle være et højt hus, men undervejs kom der en etage mere på. Det oprindelige udbud lød da også på 61 ungdomsboliger, og i den færdige bygning er vi endt med 68, forklarer Erik Pedersen.

Ros fra Arbejdstilsynet

Der var tale om en meget lille byggegrund i et i forvejen tætbebygget kvarter, og det stillede store krav til logistikken.

– Vi praktiserede en hård håndhævelse af gangveje. Arbejdstilsynet kom flere gange forbi og roste vores projektleder for at have styr på gangfærdslen, så den ikke kolliderede med kørende trafik og kranarbejde. Byggeprocessen forløb da også stort set efter planen, og byggeriet stod færdig til tiden. Vores underentreprenører viste vilje og ydede en god indsats for at indhente den forskydning, som en forsinket leverance af betonelementer var årsag til, siger Erik Pedersen.

Den Vrå-baserede entreprenørvirksomhed har mange aktiviteter i Aalborgområdet. Derfor har man etableret kontor i byen og har nu kontorer i Frederikshavn, Vrå og Aalborg.

– Vi skal være der, hvor opgaverne er, og vi har mange projekter i Aalborg. Både boligprojekter for private investorer og for almennyttige boligselskaber, ejerboliger og store renoveringsopgaver på ældre almennyttige boliger. Lige nu er vi f.eks. i gang med at bygge 89 ungdomsboliger på Østre Havnegade i Aalborg, så der er nok at se til. Men Nyhavn er et markant byggeri for os. Vi bygger mange boliger, men ikke så ofte i den højde, siger Erik Pedersen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 5

Børneinstitution

Børnehuset Galaxen

Børnehus i landsbyens tegn

Bolig

Central Park

Boligbyggeri med øje for detaljerne

Uddannelsescenter

Erhvervsakademiet Lillebælt

Skarp og transparent campus-arkitektur

Ungdomsbolig

Gøteborg Allé

Gul base med sort bånd

Bolig

Himmelev Have

Boliger i kubisk funkisstil

Bolig

Munkemøllen

Enklave af murede punkthuse

Bolig

Munkesøparken

Altan-upgrade

Forskningscenter

Mærsk Bygningen, Det Nye Panum

Doktor Folkekær – forskning i øjenhøjde

Ungdomsbolig

Nyhavn

Højt hus med lysende øjne

Parkeringshus

Thomas B. Thriges Gade p-kælder

I Odense er bilerne gået under jorden