Himmelev Have
Ibisgården 222
4000
Roskilde
Danmark
Lige før Roskilde drejer man af til Himmelev, og for enden af vejen Ibisgården er et naturskønt, landskabeligt og panoramisk skue over Roskilde. Grunden ligger højt i landskabet, og den skråner nedad, direkte ud til nogle helt fantastiske åbne engarealer. Dette giver enestående udsigtsforhold med frit udsyn hen over engen og helt ind til Roskilde midtby og domkirkens tårne. Og det er her, at boligbebyggelsen Himmelev Have er blevet opført.
Der er tale om en rækkehusbebyggelse og punkthuse med lejligheder omfattende i alt 71 boliger. Det har været en del af planen at sikre en varieret bebyggelsesplan, ikke alene i formsprog og skala, men også, når det gælder en sammensætning af lejlighedstyper, der lever op til moderne krav om alsidighed.
Bebyggelsen består af tre punkthuse placeres i det vestlige skel, der er opført med tilbagetrukne penthouselejligheder på toppen. Punkthusene fremstår ret elegante med store åbne og tilbagetrukne indgangsfacader og med glasprofiler fra bund til top, der giver stort lysindfald til trappeopgangen og samtidig fint udkig indefra.
Trappeopgangen er med ligeløbstrapper og reposer i terrazzo, leveret af PL Beton A/S i Rønne, der fremstiller alle typer trapper i beton. Som tilslag anvendes typisk bornholmsk granit, italiensk eller svensk marmor eller norsk calcit. Til trapperne i punkthuset er der anvendt hvid, norsk calcit. PL Beton A/S har ligeledes til den øvrige rækkehusbebyggelse leveret halvsvingstrapper i grå beton.
Toetagesrækkehuse er indarbejdet i midten af bebyggelsen – disse boliger er på 127 kvm med fire soveværelser på 1. sal. Etplansboligerne er indarbejdet på den store, næsten vandrette flade. Disse boliger har ligesom de to etagerækkehuse fra 1. sal samme udsigt. Der er opført i alt 20 etplansboliger på henholdsvis 108 eller 124 kvm – og der er suppleret med nærparkering ved punkthusene.
Boligerne opføres i en stringent funkisinspireret arkitektur, der udnytter grundens spektakulære udsigt ved at lade boligerne følge det kuperede terræn, hvilket gør, at beboerne får det bedst mulige udsyn over eng og by. Man kan sagtens drage paralleller fra Himmelev Have til de smukke kubiske funkisvillaer og bungalows, der stadig pryder landets pæne kvarterer. Og selv om funkisstilen opstod i 1930’erne, er det en æstetik, der rammer plet i nutiden og er i fint samspil med kvarterets øvrige bebyggelse.
Facaderne udføres i smukke brunbrændte mursten, der er medvirkende til, at byggeriet integreres diskret i de naturlige omgivelser, fordi de mørke jordfarver sørger for, at bygningerne ikke stjæler opmærksomheden.