Central Park

:
november 2016
Central Park - Kvarteret

Central Park er en beboelsesejendom med 94 lejligheder, der ligger centralt i det nye Århusgadekvarter i den indre del af Nordhavn i umiddelbar forlængelse af Østerbro.

Central Park - Karéerne

Central Park og de omkringliggende ejendomme er opbygget som traditionelle københavnske karréer. Gården rummer cykelparkering, legeområder og grønne arealer til ophold.

Central Park - Murværket

Der er arbejdet meget med detaljerne i murværket, som man også ser på ældre københavnske byggerier. Der er brugt omkring tre gange så mange murertimer som på et typisk byggeri.

Central Park - Gadeplanet

Væk fra hovedstrøget Århusgade er lejlighederne i stueplan forsynet med små trapper ned til gaden, hvor beboerne kan sidde og drikke morgenkaffe, snakke eller opleve gadelivet.

Central Park - Lejlighederne

Lejlighederne er på to til fem værelser i størrelser på 63 til 132 kvm. De er så vidt muligt gennemlyste og alle udstyret med køkkenø. Visualisering: Årstiderne Arkitekter.

previous next

Boligbyggeri med øje for detaljerne

Boligbebyggelsen Central Park markerer måske en ny tendens til i højere grad at tænke detaljen ind i arkitekturen igen

Byggefakta

Central Park
Århusgade 132-138
2150 Nordhavn
Danmark

Bygherre:
Danica Ejendomme A/S
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
KPC København A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Areal:
10200 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
januar 2015 - juli 2016

Hvor Sydhavnen og de indre havnearealer i København for længe siden er holdt op med at fungere som havn for byen, er dele af Nordhavn stadig fungerende som industrihavn, og en nylig udvidelse giver plads til de kæmpestore krydstogtskibe, der besøger byen i stort tal. Industrihavnen bliver dog flyttet ud til nye opfyldte arealer, og byen flytter ind på de gamle, indre moler.

Nordhavnen har en lang historie, og holmene, med navne som Redmolen og Sundmolen, blev etableret i 1915, hvor de blev hjemsted for frihavn, fiskerbåde og industrianlæg. Når industrihavnen flytter længere mod nord, bevares nogle af områdets pakhuse, siloer og oprindelige byggerier for at holde forbindelsen til den maritime historie.

Centralt i området og tæt på Østerbro er Århusgadekvarteret ved at tage form, og et centralt beliggende byggeri i kvarteret er Central Park, en udlejningsejendom opført af KPC med Årstiderne Arkitekter P/S som arkitekt. Central Park rummer 94 lejligheder fra to til fem værelser i størrelser fra 63 til 132 kvm.

Kontekstskabende byggeri

– Jeg tror faktisk, Nordhavn bliver en meget vellykket bydel, fordi man har taget ved lære af de andre nye bydele, som med sving­ende succes er blevet udviklet over de senere år, og som vi alle sammen har bidraget til, både arkitekterne, byplanlæggerne og kommunen, siger partner i Årstiderne Arkitekter Mikkel Westfall.

– Man er for første gang begyndt at bygge meget tæt, faktisk endnu tættere end f.eks. i kvarteret omkring Sankt Jakobs Plads på Østerbro, og det ser ud til at virke, for der er virkelig atmos­fære og en god stemning blandt beboerne i Århusgadekvarteret – man har ikke fornemmelsen af, at området er nyt og lidt ufærdigt, siger Mikkel Westfall.

– Hos Årstiderne ser vi det som vores mission at bygge huse, som folk bor og lever og arbejder i, og derfor ser vi det som vores rolle at skabe kontekstskabende byggeri og ikke nødvendigvis byggerier, der skiller sig ud. Med en karrébebyggelse som Central Park er det vores rolle at skabe arkitektur, der signalerer “by”, ikke at vække opsigt. Vartegnet herude er jo de nærliggende siloer. Vores byggeri skulle være noget, som indgik i helheden, og som fremtidige byggerier herude kan lægge sig op ad, forklarer Mikkel Westfall.

Varierede facadeudtryk

– I lokalplanen er det krævet, at man skal skifte facadeudtryk for hver 30. m, hvilket reelt lægger op til, at man arbejder med forskellige farver mursten. Sammen med bygherre og investor ville vi gerne udfordre det krav og arbejde med karréen som en helhed i stil med Kaj Fiskers byggerier, hvor der er arbejdet med store greb og fine detaljer, der kan gentages mange gange. Vi ville leve op til lokalplan­ens forudsætninger, men ved at bruge en enkelt sten til det hele og så skabe differentieringen i facaderne ved at bruge mursten­en på forskellige måder, fortæller Mikkel­ Westfall.

Og der er virkelig mange fine detaljer i murværket, som skal opleves tæt på, og som giver en nuanceret oplevelse, når man passerer byggeriet i gadeplan – fremspring og tilbagetrukne partier i lidt større skala og mindre detaljer, hvor hver anden skifte er trukket tilbage nogle steder. Murpiller, hvor glasfacaden er trukket langt tilbage, og varierede indgangspartier.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 5

Børneinstitution

Børnehuset Galaxen

Børnehus i landsbyens tegn

Bolig

Central Park

Boligbyggeri med øje for detaljerne

Uddannelsescenter

Erhvervsakademiet Lillebælt

Skarp og transparent campus-arkitektur

Ungdomsbolig

Gøteborg Allé

Gul base med sort bånd

Bolig

Himmelev Have

Boliger i kubisk funkisstil

Bolig

Munkemøllen

Enklave af murede punkthuse

Bolig

Munkesøparken

Altan-upgrade

Forskningscenter

Mærsk Bygningen, Det Nye Panum

Doktor Folkekær – forskning i øjenhøjde

Ungdomsbolig

Nyhavn

Højt hus med lysende øjne

Parkeringshus

Thomas B. Thriges Gade p-kælder

I Odense er bilerne gået under jorden