DTU Fotonik, bygning 340

:
oktober 2016
DTU Fotonik, bygning 340 - Byggeriet

DTU Fotonik er udformet i henhold til DTU’s stramme krav om energimæssig, social og økonomisk bæredygtighed.

DTU Fotonik, bygning 340 - Facaden

The Line of Light fortæller om bygningens funktion og er integreret i facadens struktur. Hovedentreprisen er løftet af B. Nygaard Sørensen A/S.

DTU Fotonik, bygning 340 - Plandisponeringen

Bygningens 3.700 kvm er plandisponeret med indskudte etager og sammenføjning med eksisterende bygninger omkring et gårdrum. Byggeperioden har været på 15 mdr.

DTU Fotonik, bygning 340 - Facaderne

Facaderne er opført med et karakteristisk formsprog, der giver bygningen personlighed. B. Nygaard Sørensen har styret projektet sammen med Børthy & Schriver som bygherrens ledelse.

DTU Fotonik, bygning 340 - Teknikken

Ankomstområde og forbindelseskorridor kan samtidig bruges som auditorium. Bygherrerådgiveren Børthy & Schriver har i særlig grad haft fokus på overvægten af tekniske installationer.

previous next

Lanternen i Lundtofte

Fotonik handler om at beherske lysets store potentiale. Det fremgår artikuleret i en ny undervisnings- og forskerbygning på Danmarks Tekniske Universitet

Byggefakta

DTU Fotonik, bygning 340
Asmussens Allé
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

Bygherre:
Danmarks Tekniske Universitet
Bygherrerådgiver:
Børthy & Schriver A/S
Arkitekt:
Rørbæk & Møller Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Areal:
3700 kvm.
Byggesum: 
122 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2015 - september 2016

Al arkitektur har et udtryk. Men visse former for arkitektur har mere end et det: Så taler vi om et budskab, funktion spejlet i æstetik og arkitekturen som et medie til formidling af et tema. Sådan en arkitektur er bygning 340 på Danmarks Tekniske Universitet i Lundtofte.

Også om dagen, men ikke mindst, når solen ikke er på himlen, leverer huset en fortælling om lyset – både solens og alle andre energikilders lys. Lys har et potentiale af en størrelse og karakter, som vi først lige er begyndt at udforske, f.eks. med udnyttelsen af lysledere.

I den type discipliner er Danmarks Tekniske Universitet blandt verdens førende med forskning og udvikling, ikke mindst fra det institut, der bærer navnet “fotonik”. Det er den teknologi, der beskæftiger sig med generering og styring af lys samt andre former for elektromagnetisk stråling. DTU Fotonik er nu flyttet ind i spritnye rammer i form af en bygning på 3.700 kvm, disponeret i fire etageniveauer, inkl. en kælder/underetage, der er spækket med elektronik og laboratorier til udforskning af lysets muligheder.

Line of Light

Husets hjerte er placeret omkring et centralt, gennemgående fællesrum, som har fået titlen The Line of Light, og som sammen med særligt dybe aluminiumsprofiler omkring rudepartierne også danner et lysende spor igennem bygningens facade.

Forskerbygningen er projekteret af Rørbæk & Møller Arkitekter i samarbejde med et ingeniørhold fra Alectia; rådgiverne har tillige haft fagtilsynet i opførelsesfasen, fordi opgaven er løst i en hovedentreprise med B. Nygaard Sørensen A/S, BNS, ved roret. Styringsentreprenøren er en god bekendt på campus i Lundtofte, for BNS har historisk haft flere opgaver for DTU og er netop nu også engageret i at opføre andre tekniske bygninger (til systembiologi fx) og i at færdiggøre Hempel Kollegiet med 200 boliger til studerende.

Transparens

Bygning 340 tager afsæt i grund og placering som nabo til DTU Fotoniks tidligere bygning, der udgør en del af rammen om en “grønnegård”, der sammenføjer gammelt og nyt.

B. Nygaard Sørensen har leveret en hovedentreprise med søjler, dragere og dæk som den bærende statik med en facadelukning, som består af glas og aluminium i modulmålet på 2.600 mm. Transparens og åbenhed er en hovednøgle til designet og indretningen af institutbygningen. Det er der god begrundelse for, rent æstetisk, men også i det daglige arbejde er det en fordel med åbne forbindelser, der vil gøre det let at kommunikere.

Hvor det er muligt, anvendes glasvægssystemer fra Skandi-Bo som sektionering; profilsystemet er særligt udformet til netop denne bygning med en usædvanlig ornamentik. Det hænger fint sammen med The Line of Light og interiørets beklædning med egestave og -lameller, vekslende med lysarmaturer med samme fysis­ke dimensioner. Det er en både effektfuld og funktionel løsning, som her både er en skulptur og et signalapparat (design: Light­scapes).­ Samtidig er The Line of Light også brugsbelysningen af det særlige rum, der både er et auditorium og en vandrehal.

Stor teknikopgave

Belysningen er bare en meget lille del af den store teknikopgave, der er løst i netop denne bygning, hvis laboratorier f.eks. kræver et fuldstændigt kontrolleret indeklima med minimale tolerancer for temperatur (22°C) og luftfugtighed (43-50 pct.), forklarer byggeleder Karsten Pihl, B. Nygaard Sørensen A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 5

Børneinstitution

Børnehuset Galaxen

Børnehus i landsbyens tegn

Bolig

Central Park

Boligbyggeri med øje for detaljerne

Uddannelsescenter

Erhvervsakademiet Lillebælt

Skarp og transparent campus-arkitektur

Ungdomsbolig

Gøteborg Allé

Gul base med sort bånd

Bolig

Himmelev Have

Boliger i kubisk funkisstil

Bolig

Munkemøllen

Enklave af murede punkthuse

Bolig

Munkesøparken

Altan-upgrade

Forskningscenter

Mærsk Bygningen, Det Nye Panum

Doktor Folkekær – forskning i øjenhøjde

Ungdomsbolig

Nyhavn

Højt hus med lysende øjne

Parkeringshus

Thomas B. Thriges Gade p-kælder

I Odense er bilerne gået under jorden