Erhvervsakademiet Lillebælt

:
november 2016
Erhvervsakademiet Lillebælt - Arkitekturen

Rene grafiske linjer, indbydende lys og en skarp identitet gør det nye campus til et visuelt fyrtårn i Odense centrum og tiltrækker opmærksomhed.

Erhvervsakademiet Lillebælt - Interiøret

Interiørets lethed og klare struktur spiller sammen med den ydre arkitektur og fremmer positive lysindfald, både fagligt og fysisk.

Erhvervsakademiet Lillebælt - Glasløsningerne

Den rummelige indretning er transparent med gennemførte glasløsninger – her laboratorieafsnittet FabLab med Deko Loft + Væg som leverandør.

previous next

Skarp og transparent campus-arkitektur

Erhvervsakademiet Lillebælt: Et af fortidens industrieventyr er tryllet om til et interaktivt uddannelsesmiljø for fremtidens innovation

Byggefakta

Erhvervsakademiet Lillebælt
Seebladsgade 1-8
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
Erhvervsakademiet Lillebælt
Bygherrerådgiver:
Alectia A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S, Jesper Thyge Brøgger Arkitektur & Design ApS
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Andre aktører:
SLA arkitekter A/S
Areal:
20000 kvm.
Byggesum: 
250 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2014 - juni 2016

Sollyset spiller i bygningskompleksets store glaspartier og i den karakteristiske facadebeklædning, som ikke helt tilfældigt leder tankerne hen på den nærliggende havn med dens driftighed og containere med spændende gods på vej ud i verden. En indbydende kile af grønne arealer leder os hen mod hovedindgangen. Det er de skarpe linjer og vinkler, der falder i øjnene, men her er også plads til variation.

Den store industrigrund, som tidligere rummede Wittenborgs Automatfabrik, er nu basis for et 20.000 kvm stort og attraktivt campus; en kombination af nybyggeri og ombygning, hvoraf 5.000 kvm udgøres af et kreativt omdannet industribyggeri.

Det færdige campus lever op til den overordnede vision om at bygge bro mellem forskellige uddannelser og ud til erhvervslivet – og fysisk mellem Odense bycentrum, banegården og havnen. Wittenborg-grundens attraktive placering var det perfekte udgangspunkt, og resultatet gennemsyres af let tilgængelighed fra omverdenen, høj funktionalitet og stor rummelighed. Her er plads til både samspil, inspiration og fordybelse.

Lys og gennemsigtighed

Bygningskomplekset bindes sammen af de store grafiske linjer, en gangbro og en bygningsforskydning med såvel praktisk som æstetisk funktion.
Nederste del af bygningen danner et rektangel – halveret og forskudt mod indgangspartiet – og er beklædt med tegl og let aluminiumsstruktur i tråd med stedets eksisterende bygninger og den industrielle reference. 

Den overliggende, iøjnefaldende bygning skaber overdækning for alle indgangsdørene. Den ydre arkitektur og den nærmest plisserede facadebeklædning har i høj grad fået pendanter indendørs, hvor talrige glasvægge og dominerende, rillede træpaneler falder i øjnene.

Loft- og vægentreprenøren Deko P/S har som underleverandør til tømrerentreprenøren Færch & Co. A/S leveret fuldglasvægge og dørportaler til klasseværelserne samt den store fuldglasvæg til auditoriet. Salgskonsulent Ebbe Brøns hos Deko fortæller:

– Vi blev valgt på grund af vores mangeårige og alsidige erfaring – og fordi, vi opfyldte kvalitetskrav­ene med hensyn til lyd, isolation, brand og sikkerhed. Vi vægter altid personsikkerheden højt, og hvad angår lydkravene, var de gennemgående i dette projekt. Til den store fuldglasvæg i auditoriet var lydkravet på 52 dB. Denne glasvæg kan holde en brand ude i 30 minutter. Glasvæggene mod klasseværelserne udgør ca. 2.500 kvm med et lydkrav på 41-42 dB, og de er udført i hærdet og lamineret glas; alt i henhold til Glasindustriens vejledning for fuldglasvægge. Vi har leveret 136 dørportaler i format 13 × 30 m, med infoskærme og indbyggede “35 dB”-døre i format 10 × 21 m.

– Færch valgte os, fordi de har gode erfaringer med os som underleverandør på tidligere projekter. Udfordringerne ved netop dette projekt var det logistikmæssige med transport af enorme mængder glas gennem Odense centrum og fra etage til etage i byggeriet. Vi er glade for at have kunnet bidrage til dette flotte og stilrene byggeprojekt, slutter Ebbe Brøns.

Kraftfuld identitet

Den specielle facadebeklædning på den store bygning udgør et blikfang og et fyrtårn i storbylandskabet. Blikkenslagerfirmaet Steffen Petersen ApS har udformet den lodret plisserede aluminiumsbeklædning, som harmonerer med bygningens interiør og er med til at give bygningskomplekset synlig identitet og karakter. Steffen Petersen forklarer:

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2016 nr. 5

Børneinstitution

Børnehuset Galaxen

Børnehus i landsbyens tegn

Bolig

Central Park

Boligbyggeri med øje for detaljerne

Uddannelsescenter

Erhvervsakademiet Lillebælt

Skarp og transparent campus-arkitektur

Ungdomsbolig

Gøteborg Allé

Gul base med sort bånd

Bolig

Himmelev Have

Boliger i kubisk funkisstil

Bolig

Munkemøllen

Enklave af murede punkthuse

Bolig

Munkesøparken

Altan-upgrade

Forskningscenter

Mærsk Bygningen, Det Nye Panum

Doktor Folkekær – forskning i øjenhøjde

Ungdomsbolig

Nyhavn

Højt hus med lysende øjne

Parkeringshus

Thomas B. Thriges Gade p-kælder

I Odense er bilerne gået under jorden