Tirpitz

:
juni 2017
Tirpitz - klitlandskab

Det er den verdenskendte tegnestue BIG, der har tegnet det nye Tirpitz museum, som er placeret under sandet i det fredede klitlandskab helt ude mod vest.

Tirpitz - glasværn

Der er opsat stål og glasværn i terrænet så man kan komme op og se ned i byggeriet.

Tirpitz - materialer

Tirpitz museet, der er tegnet af BIG Architects har budt på mange ingeniørmæssige udfordringer, som er blevet løst af det lokale ingeniørfirma Fuldendt. Bygningen består reelt kun af fire materialer: beton, stål, glas og træ. Her er ingen gipsvægge, spartel og maling – ingenting til at optage og skjule tolerancer i konstruktionerne.

Tirpitz - glaspartier

Transparensen og det lette udtryk i projektet hænger sammen med de store høje glaspartier. Skandinaviska Glassystem har leveret de sprossefri glasfacader, der montagemæssigt har budt på en stribe udfordringer.

Tirpitz - bunker

Den gamle Tirpitz bunker, der var en del af besættelsesmagtens Atlant-vold, er afsæt for det nye museum.

Tirpitz - betondæk

Opbygningen af udstillingen var i fuld sving da Byggeplads.dk besøgte Tirpitz. Her fornemmer man det svævende betondæk og de søjlefri udstillingsrum.

Tirpitz - atrium

Landskabet er næsten uberørt af byggeriet, der er kilet ind i landskabet og gemt under sandet. Set fra oven fornemmer man de fire bygningskroppe, der mødes i et fælles åbent atrium.

Tirpitz - ståltrappe

Den skulpturelle ståltrappe, der forbinder terrændækket med udstillingsniveauet er udviklet af HB Trapper & Stål A/S, der også har leveret de perforerede stålvægge, værn og gulve til hele museet.

Tirpitz - tagkonstruktioner

Entreprenørvirksomheden Jakobsen & Blindkilde A/S kan tage æren for det flotte betonarbejde, hvor ikke mindst de selvbærende, dobbeltkrummer tagkonstruktioner har været en udfordring.

Tirpitz - toilet

Alle toiletter og garderober er beklædt med stålplader med en gul-cromatiseret overflade på vægge og lofter samt på døre og skabe.

previous next

Under sandet

Sider

Byggefakta

Tirpitz
Tane Hedevej
6857 Blåvand
Danmark

Bygherre:
Museums Center Blåvand Fonden
Arkitekt:
Bjarke Ingels Group A/S
Ingeniør:
Fuldendt, Rådgivende Ingeniører
Andre aktører:
Jakobsen & Blindkilde A/S, Skandinaviska Glassystem
Areal:
2500 kvm.
Byggesum: 
110 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2015 - maj 2017

Kæmpe udfordring

Når man arbejder sammen med innovative arkitekter, som forfølger en kompromisløs arkitektonisk idé, stiller det ekstraordinære krav til ingeniører, entreprenører og håndværkere. Det kan den lokale ingeniørvirksomhed Fuldendt skrive under på. De blev valgt som rådgivende ingeniører og byggepladsleder på projektet, blandt andet fordi de besidder et indgående kendskab til de særlige klimaforhold, der hersker på vestkysten, hvor strid blæst og saltvandspåvirkning stiller store krav til materialer og konstruktioner.

– Det har været en ekstrem spændende proces med en meget tæt dialog med arkitekter og konstruktører. Sammen har vi fundet frem til løsninger, som vi er stolte af, fortæller Hans-Henrik Høj Nielsen, der er en af fire partnere i ingeniørfirmaet Fuldendt, der indtil for få måneder siden hed Johansson & Kalstrup.

Museet, der har et bebygget areal på 2.500 kvm, fordelt på fire fløje, består af fire ”svævende” betonskaller, som vokser skråt op af klitterne – nøjagtig som det sand, der blæser sammen og aflejrer sig, når det f.eks. bremses af en bunker.

Betonskallerne mødes omkring to mellemgange, som består af sprosseløse glasvægge.

– Der er stort set kun anvendt fire slags materialer til byggeriet: beton, glas, stål og træ, forklarer Hans-Henrik Høj Nielsen, der også kan fortælle, at der ved projektets opstart blev kørt 55.000 kbm sand væk fra byggepladsen. Sandet er siden bragt tilbage og brugt til genetablering af klitten i nøjagtig samme kote. Alle arealer er minutiøst målt op, genskabt og beplantet, så landskabet fremstår næsten uberørt.

Under sandet finder man så den bygning, som har fordret mange innovative løsninger.

– Løsninger, som ingen andre har lavet før os, hævder en stolt Hans-Henrik Høj Nielsen, der allerede blev sat på overarbejde, da arkitekten ville have fjernet de støttesøjler, der figurerede på den oprindelige tegning. Der skulle findes frem til en metode til at etablere fire svævende tag-dæk på 25 gange 15 meter, som oven i købet skulle bære en halv meter beplantet sand og fem kilometer varmeledninger i hvert dæk.

Enestående betonarbejde

Tagkonstruktionen har sammen med den øvrige betonentreprise været en udfordring af de større. Opgaven er løst af Jakobsen & Blindkilde A/S, der til væggene har anvendt betonkonstruktioner med et arkitektonisk formaftryk og bagvedliggende pilastre til forankring af de fire udkragende, formspændte betondæk.

– Vi har brugt 1100 tons beton til hvert af de dobbeltkrumme dæk, der er støbt i én omgang, og som hælder i to retninger, forklarer Henrik Eriksen fra Jakobsen & Blindkilde.

Dækkene har en tykkelse på 1,2 meter ude langs kanten og blot 35 cm i de yderste hjørner. For at holde tagdækkets spændte form – helt uden søjler – er der med 15 cm mellemrum støbt en række stålarmeringskabler ind i hver skal, som er blevet spændt op, efter at betonen er hærdet. Den revolutionerende fremgangsmåde betyder blandt andet at skallerne kan bevæge sig marginalt lodret – en nødvendighed når tagkonstruktionen skal mødes med glasvæggene, som kræver en vis vandring. Selve processen med tagkonstruktionen har involveret stort set alle faggrupper på byggepladsen, bl.a. fordi varme/køleanlægget sidder i loftet.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2017 nr. 3

Bolig

Amerika Have

Amerika Plads har kastet anker

Forskningscenter

Arla Innovation Centre

Mødet mellem natur og tanke

Domicil

Axel Towers

Det runde Danmark

Butikscenter

Bauhaus, Valby

Selvbyggertemplet i Valby

Børneinstitution

Børnebyen Vandværket, bygning B

En lille landsby for børn midt i byen

Bolig

Frederikskaj 2

Sydhavnens nye skønhed

Skole

Katrinedals Skole

Skolen som campus

Bolig

Kubehusene

Byggeklodser supersize

Bolig

Lottrupgården, CeresByen

Kompakt, urban boligkarré med levende profil 

Domicil

Nordea A/S

Nordea City

Bolig

Nordre Havnepromenade

Luksuslejligheder stævner ud i fjorden

Bolig

Ternevænget

Lavt boligbyggeri med lebensraum

Museum

Tirpitz

Under sandet

Bolig

Valdemarsgade/Sonnesgade

Fleksible bylejligheder med udsigt

Boliger

Østerbro Brygge, etape 2

Fra hashklub til grønt brokvarter