Saxtorphsvej

:
maj 2014
Det store fællesrum og trappen er husets hjerte og giver adgang til resten af institutionen. Området kan bruges til både leg, fællesspisning og passage.
Fra børnehaven på første sal er der adgang til en stor tagterrasse. De mange ovenlys er med til at give usædvanlig gode dagslysforhold i alle rummene.
previous next

Arkitektur i børnehøjde

Med en integreret daginstitution i Valby viser Henning Larsen Architects, at byggeri til de helt små børn kan være både dynamisk, rumligt udfordrende og samtidig tryghedsskabende

Byggefakta

Saxtorphsvej
Saxtorphsvej 11
2500 Valby
Danmark

Bygherre:
Københavns Ejendomme
Bygherrerådgiver:
Emcon a/s
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
Elindco Byggefirma A/S
Ingeniør:
Anders Christensen Rådgivende Ingeniører ApS, Henrik Larsen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
1600 kvm.
Byggesum: 
29 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2012 - marts 2014

Den nye integrerede børneinstitution på Saxtorphsvej er placeret i et tæt bebygget villakvarter i den københavnske bydel Valby. På den anden side af Saxtorphsvej ligger der en stribe meget karakteristiske, små dobbelthuse i Bedre Byggeskik stil, der er opført af arkitekten og filantropen J.L. Meulengracht som arbejderboliger i 1917-18.

Det nye byggeri er med sine skrå vinkler og asymmetriske vinduesplaceringer tydeligvis bygget i en anden tid, men teglstensfacaderne og husets menneskelige skala skaber alligevel en dialog med de omgivende huse. Henning Larsen Architects vandt konkurrencen om byggeriet sammen med totalentreprenøren Elindco Byggefirma A/S.

- Jeg synes, vi har fundet frem til nogle løsninger, der er præget af gennemgående god kvalitet og gode materialer, siger projektleder Birger Nysted fra Elindco, og fremhæver også et godt samarbejde med Københavns Kommune gennem hele processen.

Lille skala

Huset er i to etager, har indgang mod Saxtorphsvej mod nord og består grundlæggende af tre sammenskårne voluminer – en langsgående mod øst og to mod vest. Et stort, samlende tag, med ensidig hældning, slår et knæk langs den østlige bygningskrop og skaber varierende højder i de indvendige rum.

- Vi er ude i en meget lille skala i det her villakvarter, og skal spille op imod de fantastisk flotte dobbelthuse på den anden side af vejen, fortæller sagsarkitekt Margrete Grøn.

- Vi har skullet bygge mange kvadratmeter på en forholdsvis lille grund, og der var en masse højdegrænseplaner, der gjorde, at vi ikke kunne komme højt op. Derfor tog vi udgangspunkt i en foldning, hvor vi skjuler husets størrelse og holder det nede i skala ved hjælp af det knækkede tag. Det ser måske komplekst ud, men i virkeligheden er det super enkelt bygget op. Vi har også skullet leve op til Københavns Kommunes grønne strategi, blandt andet med hensyn til energivenlighed. Man har et fast budget til denne slags byggeri, som det gælder om at vælge, hvor man vil bruge kræfterne, forklarer Margrete Grøn.

Næsten energiklasse 2020

Byggeriet overholder energikravene i klasse 2015 og er faktisk tæt på også at nå klasse 2020. Det er blandt andet opnået ved at skabe en kompakt bygning med optimal dagslysudnyttelse og med effektive, behovsstyrede installationer. Energikravene er i projektet faktisk blevet vendt til noget positivt, også rent arkitektonisk:

- Med så meget isolering bliver væggene 600 mm tykke, og der var et krav om, at vi skulle have meget dagslys ind. Det har vi vendt til vores fordel ved at trække brystningerne ned i 40 cm over gulv, så man kan sidde i dem. Sammen med alle de store vinduer er det et gennemgående træk i huset, og hvis der er noget børn og pædagoger elsker, så er det siddenicher, hvor man kan lege, fortæller Margrete Grøn.

Dynamisk og overskuelig

- Der er arbejdet meget med flowet i huset for at skabe en dynamisk dagligdag, der er let overskuelig og veldefineret for store og små. Der er vuggestue i stueetagen og børnehave på første sal. Med i alt 10 stuer er der plads til rigtig mange børn, så der er også flere ind- og udgange i huset, forklarer Margrete Grøn.

- Tæt ved indgangen er der et pædagogisk køkken i det store fællesrum, som sammen med trappen, binder huset sammen. Det er et samlingspunkt med legerum omkring. I mellemzonen, hvor der er mørkest ligger birum som bl.a. garderoben, mens stuerne er lagt yderst langs facaderne af hensyn til dagslys og støj, siger Margrete Grøn.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 2

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Fra Persil til privatliv

Domicil

Dupont

Hos industriens koryfæer

Bolig

HavneBo

Arkitektoniske altaner ved havnen

Bolig

Korskærparken

Boligområde i forvandling

Børneinstitution

Mælkevejen

Børnenes eget univers

Uddannelsescenter

Nordatlantisk Hus

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Bolig

Nordens Park

Attraktive boliger i populært boligområde

Domicil

Novo Nordisk

Insulin inside

Kontorhus

Plaza 1

Rationelt byggeri med følelse

Børneinstitution

Saxtorphsvej

Arkitektur i børnehøjde

Skole

Sølystskolen

Nyt kulørt ansigt til Sølystskolen