Sydmors Skole og Børnehus

:
maj 2014
Sydmors Skole og Børnehus bryder med opfattelsen af traditionelle skolebyggerier og indbyder til at gå på opdagelse og eventyr.
Fællesrummet på Sydmors Skole og Børnehus åbner sig i to etager mod de udendørs omgivelser og har rutsjebane, amfitrappe og svalegang.
Flere af klasselokalerne har installeret interaktive Epson-projektorer i stedet for interaktive tavler. Med digitale penne har lærere og elever mulighed for at arbejde sammen på samme tid.
previous next

Byggeri i bevægelse

Sydmors Skole og Børnehus er bygget til børn i bevægelse og har blandt andet en indendørs rutsjebane

Byggefakta

Sydmors Skole og Børnehus
Smedebjergevej 61
7980 Vils
Danmark

Bygherre:
Morsø Kommune
Bygherrerådgiver:
MOE A/S
Arkitekt:
Arkitektgruppen Limfjorden A/S
Ingeniør:
Ai-gruppen A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S
Areal:
4756 kvm.
Byggesum: 
60 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2012 - november 2013

Børnene kan slet ikke holde sig i ro. Tværtimod er de i bevægelse og pisker – nærmest bogstaveligt – op og ned ad vægge på den nye Sydmors Skole og Børnehus. Det er helt efter planen og den grundlæggende idé med byggeriet, for Sydmors Skole og Børnehus er en bevægelsesskole og -daginstitution, hvor der hver dag er (ekstra) bevægelse og motion for børnene.

Byggeriet er disponeret omkring et fælles torv med tilhørende multisal. Omkring denne kerne er bygningens øvrige funktioner grupperet. Det hele er bygget op omkring principperne for en heldagsskole, hvor man er på forkant med den nye folkeskolereform med eksempelvis rammer til fordybelse og fysisk aktivitet. Skolen er blandt andet udstyret med en indendørs rutsjebane, springgrav og løbebane.

Tro på fremtiden

Sydmors Skole og Børnehus har et areal på 4.500 kvm i to plan og indeholder klasselokaler, multisal, fællesrum med rutsjebane, amfitrappe og svalegang. Byggeriet er opført på boldbanerne ved Vils skole, som efterfølgende rives ned, og der etableres p-pladser, udenomsarealer og rundkørsel på grunden. Skolen er bygget som følge af et stigende pres med nye elever kombineret med skolelukninger. De lokale politikere ser den splinternye skole og tilhørende institutioner som en gevinst for Mors og håber, at det vil være med til at gøre det attraktivt at bosætte sig på øen.

Sydmors Skole og Børnehus har omkring 220 børn fordelt på vuggestue, børnehave og klassetrinene 0.-6. klasse. Efter skoletid er der SFO-tilbud, ligesom skolen er lektiefri, så når eleverne har fri, er lektierne lavet.

Levende arkitektur

Fremspring, forskudte planer og en nøje gennemtænkt sammensætning af farver og materialer bryder med opfattelsen af traditionelle skolebyggerier. Byggeriet indbyder til at gå på opdagelse og eventyr: Hvad gemmer sig mon om næste hjørne?

Facaderne er opført dels i tegl og dels i lette facader med bagmur af beton, mens Spæncom har leveret og monteret huldæk. Taget er fladt og beklædt med tagpap, mens vinduer er i aluminium og komposit. Bygningerne er i øvrigt langt hen ad vejen selvforsynende med energi ved hjælp af solceller og jordvarme.

Lyst og rummeligt

Hele byggeriet fremstår lyst, venligt og særdeles imødekommende. Arkitekt Ole Davidsen fra totalrådgiveren Arkitektgruppen Limfjorden har sluppet sit indre legebarn løs uden at gå på kompromis med sin faglighed. Eksempelvis har han flyttet en bid af legepladsen indenfor og placeret en rutsjebane eller rettere et rutsjerør i det store fællesrum, hvor en central amfitrappe har plads til de fleste af stedets børn. Fællesrummet åbner sig i to etager mod de udendørs omgivelser og henter dagslys ind gennem byggeriets hovedindgang, der består af et stort glasparti. Hvor det er muligt, forsynes alle gang- og fællesarealer med naturligt lys fra en række runde ovenlysvinduer eller lysbrønde af varierende størrelse.

Morgendagens teknik

Et kig ind i klasseværelserne bekræfter oplevelsen af en moderne skole, der i mere end én forstand er i bevægelse og har sprunget et teknologisk udviklingstrin over: I fire af lokalerne er der installeret interaktive Epson-projektorer i stedet for interaktive tavler.

- Funktionaliteten er den samme, løsningen er bare smartere, mere budgetvenlig og kan bruges sammen med alt software. Den valgte Epson-projektor er verdens første interaktive projektor med to digitale penne, der giver lærere og elever mulighed for at arbejde sammen på samme tid.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 2

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Fra Persil til privatliv

Domicil

Dupont

Hos industriens koryfæer

Bolig

HavneBo

Arkitektoniske altaner ved havnen

Bolig

Korskærparken

Boligområde i forvandling

Børneinstitution

Mælkevejen

Børnenes eget univers

Uddannelsescenter

Nordatlantisk Hus

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Bolig

Nordens Park

Attraktive boliger i populært boligområde

Domicil

Novo Nordisk

Insulin inside

Kontorhus

Plaza 1

Rationelt byggeri med følelse

Børneinstitution

Saxtorphsvej

Arkitektur i børnehøjde

Skole

Sølystskolen

Nyt kulørt ansigt til Sølystskolen