Sct. Maria Hospice Center
Karl Bjarnhofs Vej 2
7120
Vejle Ø
Danmark
Lys, luft og grønne træer kendetegner nu Sct. Maria Hospice Center. Fra de 12 stuer er der niveaufri adgang til private terrasser og i øvrigt udsyn til et stort grønt område, der er under anlæggelse. En stor kontrast til Sct. Maria Hospice’s rammer de foregående 18 år, som var i det tidligere hospital og fødselsstiftelse, også beboet af nonner (Maria Søstrene) indtil 2006.
Den nu 100 år gamle bygning var efterhånden vanskelig at forene med de moderne krav til det fysiske arbejdsmiljø. Det nye Hospice center er indrettet i DR’s tidligere bygninger i Bredballe i Vejle og i december 2013 blev det nye hospice center taget i brug. Vejle Kommune foretrak, at bygningens ydre ikke blev forandret meget, mens der indenfor naturligt er sket en del omforandring.
Mennesket i centrum
Casa Arkitekter A/S har en del erfaringer i plejeboliger til ældre og handicappede, hvor netop arbejdsmiljø spiller en vigtig rolle. Her var udfordringen at omforme DR bygningen til et sted for afslutningen af livet, med både en hjemlig karakter og en klar identitet.
Særligt indgangen til bygningen er vigtig for oplevelsen af huset, og her er en velvoksen, lille allé en fin gestus, mens man indendøre mødes af et luftigt rum med ovenlys og planter. Det er svært at forestille sig, at bygningen tidligere har huset en radiostation, men det fortæller mere om, hvor naturligt Sct. Maria Hospice er tilpasset de fysiske rammer.
- De 12 værelser er alle forskellige, og det har været en spændende opgave at få netop værelserne til at fungere godt, fortæller arkitekt Poul Qvist Hansen fra Casa Arkitekter.
Lofterne skal være rolige, vægfarven venlig (grågrøn) mens vægpaneler i egetræ giver rummet stemning. Værelserne ligner ikke hospitalsstuer og er for eksempel også fri for installationer til ilt. Badeværelserne er også designet med omtanke for både patientens behov og medarbejdernes arbejdsmiljø. Hver bolig har sin egen terrasse med en pergola i hvid alu, der passer flot til bygningens arkitektur, men også er et fint ekstra rum for patienter og pårørende. I øjeblikket er en landskabelig bearbejdning i gang mellem fløjene, der sikrer et fint grønt miljø at se på, men samtidig en grad af privathed ved terrasserne.
Kulturen følger med
Stedet rummer mange slags rum udover de 12 værelser. I forbindelse med den luftige foyer ligger køkkenet med fælles spiseplads. Her spiser både patienter, pårørende og ansatte. En kultur hospicet har med fra de tidligere lokaler. Derudover er der indrettet en vinterhave og flere typer opholdsrum. Den store opholdsstue har højtsiddende ovenlys mod nord og en fin stemning, der ofte understreges af musik fra anlægget eller et af stedets klaverer.
I tilknytning til opholdsstuen ligger sanserummet, som oprindeligt blev designet af indretningsarkitekt Bodil Kellermann og nu er bragt med til det nye hospice. Bodil Kellermann har også farvesat gangarealerne med øje for at få gangene til at virke bredere og skabe et fint farvespil.