Dupont

:
Den historiske bygning på Langebrogade 1 i København er nu et flerbrugerhus til lejere som DuPont og Nordic Sugar. Foto: C.W. Obel Ejendomme A/S
På øverste etage med synlige, skulpturelle bjælker har DuPont indrettet en møde – og konferenceetage, suppleret med kontorer. På gulvet ligger egetæppers epoca fliser. Foto: C.W. Obel Ejendomme A/S
Elektas El-installationer A/S havde en teknisk entreprise med etablering af føringsveje, el og belysning med armaturer fra Rigens som her Line til væg. Foto: C.W. Obel Ejendomme A/S
previous next

Hos industriens koryfæer

Ånden fra superstars gennem erhvervshistorien har lejret sig i bjælkerne på den gamle sukkerfabrik. I flerbrugerhuset er franske DuPont nabo til Nordic Sugar

Byggefakta

Dupont
langebrogade 1
1411 København K
Danmark

Bygherre:
C.W. Obel Ejendomme A/S
Arkitekt:
Danielsen Architecture A/S
Hovedentreprenør:
Akticon Erhvervsbyggeri A/S
Ingeniør:
Bascon A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
40 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2013 - januar 2014

De Danske Sukker-Fabrikkers domicil fra 1912, tegnet af arkitekten Emil F. Jeppesen, er lakmusprøven på, at tiden kan bære andet end glemsel. De tidligere dampende og larmende fabrikshaller i Langebrogade til raffinering af sukkerroernes ‘hvide guld’ er for længst omdannet til tyste kontordomiciler med alt, hvad dertil hører for at spejle en moderne samtid.

Alligevel er den særegne stemning under håndtømrede bjælker fra fjerne århundreder bidefast: Det er her, vi får den store historie om Danmarks industrifyrste Carl Frederik Tietgen, som grundlagde sukkerfremstillingen. Og det er her, efterkommerne til hans franske åndsfælle E.I. du Pont har fundet et nyt hjem. Hvad den lollandske roehøst betød for Tietgen og sukkerfremstillingen, den rolle antog kemiens afkroge for du Pont, som med enestående genialitet først fremstillede sprængstoffer, siden byggematerialer og tekstilfibre i nylon. Historien fortælles i DuPonts europæiske hovedkvarter på Langebrogade; og den får både klangbund og kulør af den respekt, som den seneste indretning af domicilet har vist for ejendommens værdier; de er nemlig indlejret i det solide håndværk: En jerntrappe med gesvejsninger er opdateret, fordums lagerhallers tømmer står i al magt og styrke som en skulpturel indramning af hverdagen, væggene emmer fortfarende af datidens hæsblæsende industrialisering.

Men det hele er nu omkalfatret til et nutidigt virksomhedssprog efter et design af Danielsen Architecture og med C.W Obel Ejendomme som bygherre.

DuPont købte Danisco i 2011 og overtog dermed også den hæderkronede ejendom på Langebro. I 2013 opstod kontakten til C.W. Obel, som gik ind i en partneraftale med overtagelse af ejendommen forud for en gennemgribende renovering til et flerbrugerhus med i første omgang DuPont og Nordic Sugar som lejere; men der er plads til flere, som netop nu er på vej ind i huset. DuPont bruger Langebrogade 1 som sit europæiske HQ og er således også pulsåren til moderselskabet i USA.

Teknisk direktør Kim Freilev, C.W. Obel: – I takt med den teknologiske udvikling vil selv globale virksomheder af anselig størrelse få behov for mindre, men mere effektive rammer om deres administrative og strategiske aktiviteter. Samtidig er der behov for aktive netværk, som stimuleres gennem samværet i flerbrugerhuse. Fællesfunktioner som café og restaurant, konferencefaciliteter og medarbejderpleje med f.eks. fitness opnår en højere belægningsgrad, og ejendommens arealer effektiviseres, forklarer Kim Freilev.

Fleksibilitet

Da opdateringsprojektet tog sin begyndelse et års tid tilbage, havde de gamle sukkerfabrikker allerede været gennem tidligere ombygninger, så alle arealer var allerede mere eller mindre omdannet til at tjene administrative formål. Opgaven var nu at sikre DuPont 8.000 kvm moderne domicil i den forhenværende lagerbygning med facade mod Christianshavns Kanal.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 2

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Fra Persil til privatliv

Domicil

Dupont

Hos industriens koryfæer

Bolig

HavneBo

Arkitektoniske altaner ved havnen

Bolig

Korskærparken

Boligområde i forvandling

Børneinstitution

Mælkevejen

Børnenes eget univers

Uddannelsescenter

Nordatlantisk Hus

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Bolig

Nordens Park

Attraktive boliger i populært boligområde

Domicil

Novo Nordisk

Insulin inside

Kontorhus

Plaza 1

Rationelt byggeri med følelse

Børneinstitution

Saxtorphsvej

Arkitektur i børnehøjde

Skole

Sølystskolen

Nyt kulørt ansigt til Sølystskolen