HavneBo

:
maj 2014
Boligbebyggelsen HavneBo er karakteriseret ved en langstrakt, knækket bygningskrop. Boligerne har en attraktiv beliggenhed med udsigt til Vejle Fjord og grønne områder.
Alle boliger er gennemgående, det vil sige, de har facader mod to verdenshjørner.
PL Beton A/S har leveret terrazzo trapperne med natursten, der både er smukke og robuste.
previous next

Arkitektoniske altaner ved havnen

De nyopførte boliger på Vejle Havn har mange kvaliteter deriblandt altanerne, der giver bygningen et flot helhedsudtryk

Byggefakta

HavneBo
Stævnen 1-7
7100 Vejle
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen ØsterBo
Arkitekt:
Ravn Arkitektur A/S
Totalentreprenør:
Hansson & Knudsen A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
12500 kvm.
Byggesum: 
235 mio. kr.

Med enkle greb er de 119 boliger både en vellykket boligbebyggelse både som helhed og i den enkelte bolig. Altanerne er tænkt som åbne kuber, der er adderet facaden. Kuberne rummer derved en altan ‘inde’ i kuben og overboen har en mere åben altan ovenpå kuben.

Denne altan-løsning er anvendt således, at der opstår en fin variation i facaden. Bygningen er formet som en åben karré og bygningens naturlige horsiontale orientering opvejes af altanernes placering. Ikke mindst det afgørende greb, at de øverste kuber strækker sig over taglinjen.

I den enkelte bolig er der en stor kvalitet i de otte kvm store sydvendte altaner, mange med udsigt til Vejle Fjord. Alle boliger er gennemgående (undtaget 1-rumsboliger), det vil sige de har facader mod to verdenshjørner. Mod parksiden har alle en mindre altan eller, hvis de bor i stueetagen, en terrasse i træ.

Ny bydel

Boligselskabet ØsterBo har opført den nye boligbebyggelse HavneBo i en spændende og attraktiv bydel, der er under udvikling. ‘Den Nye Havneby’ byder på mange forskellige boligbebyggelser og en rekreativ havnepromenade. Fra bydelen er der ikke langt til hverken strand og natur eller Vejle centrum. Boligerne er opført i totalentreprise af firmaet Hansson & Knudsen A/S, der har en del erfaringer med boligbyggeri. Boligerne er energioptimerede efter 2015 krav. Bygningskroppen er 14 meter dyb, hvilket giver en energibesparelse og en reduktion i facademeter.

Med gennemlyste lejligheder, betyder det at boligerne får meget dagslys trods den dybe bygningskrop. Den sydvendte facade udnytter solens varme og lys, mens tagfladen er forsynet med solcelleanlæg. Bygningens knækkede forløb giver naturligt en variation i lejlighedsplaner. Der er indrettet boliger til mange behov med størrelser fra 35 til 115 kvm.

Robuste og stoflige materialer

Boligselskabet ØsterBo har også en ældre boligbebyggelse tæt på HavneBo, adskilt af et grønt område. Disse boliger er i traditionel rød tegl og har inspireret til at klæde HavneBo i mørkerøde skærmtegl. Omkring vinduespartierne er facadeudtrykket varieret med rillede skærmtegl i samme farve. Skærmteglen er robust og vedligeholdelsesfri, hvilket mange boligselskaber foretrækker.

De kubiske altaner har en anden stoflighed med yderside i cortenstål. Materialet giver liv og varme til bebyggelsens udtryk og matcher havnens mere rå miljø. Indvendigt i altanerne er siderne klædt i hvide plader, der trækker lyset ind i boligerne, godt hjulpet af glasværn. Gulvet i altanerne er træ. Altanerne på parksiden er også i cortenstål med glasværn, men ikke som kuber. Indvendigt er der også anvendt robuste, men smukke materialer. Eksempelvis trapperne i opgangene, der er udført i terrazzo af lys, norsk calsit. Trapperne er leveret af PL Beton A/S i Rønne, som har specialiseret sig i trapper og højstyrkebeton.

Fleksible planer

HavneBo er tegnet af Ravn Arkitektur i Vejle, der med sikker hånd har skabt en moderne boligbebyggelse. Den fungerer rigtig fint både som helhed i gadebilledet og i den enkelte bolig. Facadekompositionen med de små knæk og de fint varierende altankuber er meget dynamisk og understreges af kontrasterne i farver og stoflighed.

Lejlighederne er organiseret meget fleksibelt. Opgangen ligger midt i bygningen sammen med de installationstunge funktioner som badeværelse og køkken. Køkkenets centrale placering betyder, at man frit vælger om man ønsker spiseplads mod gaden eller parken. Værelserne er typisk 12 kvm og har dermed en størrelse, der også giver flere anvendelsesmuligheder.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 2

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Fra Persil til privatliv

Domicil

Dupont

Hos industriens koryfæer

Bolig

HavneBo

Arkitektoniske altaner ved havnen

Bolig

Korskærparken

Boligområde i forvandling

Børneinstitution

Mælkevejen

Børnenes eget univers

Uddannelsescenter

Nordatlantisk Hus

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Bolig

Nordens Park

Attraktive boliger i populært boligområde

Domicil

Novo Nordisk

Insulin inside

Kontorhus

Plaza 1

Rationelt byggeri med følelse

Børneinstitution

Saxtorphsvej

Arkitektur i børnehøjde

Skole

Sølystskolen

Nyt kulørt ansigt til Sølystskolen