Nordatlantisk Hus

:
maj 2014
Huset er på ydersiden beklædt med sort beton, mens stueetagen er beklædt med tømmer, der er drevet i land på de islandske kyster. Et imponerende eksempel på, hvordan ingen ressourcer får lov at gå tabt i Nordatlanten.
Nordatlantisk Hus lader ingen i tvivl om, at det netop er den storslåede natur i de nordligste dele af kongeriget, der har inspireret arkitekterne.
Der er højt til loftet, også når man kommer indenfor i Nordatlantisk Hus.
Farver og kunst er et gennemgående træk i huset, vekslende med naturmaterialer, der minder husets brugere om en del af verden, hvor beboerne lever i pagt med, og i respekt for, naturen.
previous next

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Fire nationers kultur og natur går op i en højere enhed i det nye Nordatlantiske Hus på havnefronten i Odense

Byggefakta

Nordatlantisk Hus
Byens Ø, Odense Havn
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
Odense Kommune, Det Grønlandske Hus, Boligforeningen Kristiansdal
Bygherrerådgiver:
Niras A/S
Arkitekt:
Cornelius + Vöge, Arkitektfirmaet Isager
Totalentreprenør:
Hans Jørgensen & Søn A/S
Andre aktører:
Hunter Douglas Architectural Projects Scandinavia ApS
Areal:
3800 kvm.
Byggesum: 
48 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2012 - oktober 2013

I virkeligheden er Nordatlantisk Hus i Odense i mange sammenhænge resultat af fusionens enestående kunst. Grønlandsk storhed, islandsk vildskab, færøsk sejhed og dansk stilhed, alt sammen forenet i et hus, der både rummer administration, konferencerum, foreningslokaler, butik, restaurant samt 25 kollegieboliger.

Lidt af en mundfuld. Så meget mere imponerende er det at se, i hvor høj grad, det er lykkedes at få så meget til at gå op i en større helhed. Det skyldes ikke mindst et solidt samarbejde mellem arkitektfirmaerne Isager fra Odense og Cornelius + Vöge fra Roskilde, Hans Jørgensen & Søn A/S, der har været totalentreprenør på projektet samt bygherrerne, Det Grønlandske Hus, Odense Kommune og Boligforeningen Kristiansdal.

Byggeriet var et af de første i den nye bydel i Odense Havn, der har fået navnet Byens Ø, og som er baseret på en byplan af Cornelius + Vöge og Masu Planning.

Et nordisk landskab

Med afsæt i Grønland, Færøernes og Islands særlige natur og kultur er det lykkedes at skabe en bygning, der tydeligt er inspireret af de små bebyggelser, bygder, man især forbinder med Grønland. De asymetriske vinkler på specielt den ene del af bygningen, leder tanker hen på de fjelde, der er så karakteristiske for de nordatlantiske nationer.

Det er lykkedes at skabe et hus, der både refererer til de tre landes byggetraditioner, og samtidig til fulde lever op til de forventninger, der stilles til et moderne og funktionelt byggeri i dag. Huset er bygget af beton, og på ydersiden er beklædt med paneler i sort zink og islandsk drivtømmer.

Dog i stueetagen er det de store panoramavinduer, der dominerer, vekslende med partier beklædt med træ, der faktisk er opskåret drivtømmer fundet langs de islandske kyster. De samme materialer, træ og beton dominerer indenfor i huset, således at de besøgende hele tiden har fornemmelsen af at bevæge sig rundt i de nordatlantiske barske, men også utroligt fascinerende landskaber.

En nordisk landsby

Hvor man udefra får fornemmelsen af, at huset forestiller en landsby, bygget på søjler i vandkanten, så forstærkes indtrykket, når man kommer indenfor i huset. Ikke mindst i stueetagen, der er indrettet med et stort antal fleksible lokaler, der kan indrettes til alskens formål, fra konferencer til kulturelle arrangementer og med et vekslende antal deltagere.

Det forekommer, at kun fantasien sætter grænser for lokalernes anvendelse og indretning i et hus, der i indretning og materialevalg lever op til de forventninger, man kan have til et moderne byggeri, både når det gælder energiforbrug og indretning. Modsat klimaet i Nordatlanten, så er det trods alt muligt at indrette et hus, så det altid er komfortabelt og behageligt at opholde sig i, uanset hvordan vejret udenfor arter sig. Ventilation, opvarmning og lysindfald er nøje tilpasset og indrettet efter husets forhold.

Virksomheden Hunter Douglas Architectural Project fra Ryslinge har således bidraget til indretningen med levering af 15 indvendige rullegardiner af typen HunterDouglas EOS 500, model 5-16. De er manuelt betjente med stålkuglekæde. Dugen er en sort screen dug af typen Panama fem procent, hvilket betyder, at den skærmer for sollys, men lader fem procent sollys trænge igennem.

De nordatlantiske landes kultur og natur er i centrum i dette specielle hus. Det både når det gælder husets forskellige udstillinger og arrangementer, men også når det gælder udvalget i butikkerne med design og kunsthåndværk, til menuen i husets restaurant og café.

Plads til ungdommen

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 2

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Fra Persil til privatliv

Domicil

Dupont

Hos industriens koryfæer

Bolig

HavneBo

Arkitektoniske altaner ved havnen

Bolig

Korskærparken

Boligområde i forvandling

Børneinstitution

Mælkevejen

Børnenes eget univers

Uddannelsescenter

Nordatlantisk Hus

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Bolig

Nordens Park

Attraktive boliger i populært boligområde

Domicil

Novo Nordisk

Insulin inside

Kontorhus

Plaza 1

Rationelt byggeri med følelse

Børneinstitution

Saxtorphsvej

Arkitektur i børnehøjde

Skole

Sølystskolen

Nyt kulørt ansigt til Sølystskolen