Plaza 1

:
maj 2014
Fra den store tagterrasse på femte sal er der en forrygende udsigt udover Havneholmen og dele af havnen og København.
Centrale kerner i det 19 m brede hus giver mulighed for fuldstændig fleksibelt at etablere åbne kontorer, cellekontorer eller møderum langs alle fire facader på etagerne.
previous next

Rationelt byggeri med følelse

Med Plaza 1 på Havneholmen har Bystrup Arkitekter og Skanska skabt et kontorbyggeri med plads til både gennemtænkte moduler og gode rumoplevelser

Byggefakta

Plaza 1
Havneholmen 17
1561 København V
Danmark

Bygherre:
Skanska Øresund A/S
Arkitekt:
Bystrup Arkitekter & Designere ApS
Totalentreprenør:
KPC Byg A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
6200 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2012 - marts 2014

Et af de mest attraktive, men også lidt oversete nye områder i København er halvøen Havneholmen, der ligger for enden af Kalvebod Brygge, bag shoppingcentret Fisketorvet. Der er vand næsten hele vejen rundt og god udsigt til havneløbet fra det meste af Havneholmen. S-togstationen Dybbølsbro ligger lige ved, og Havneholmen er tæt på Rådhuspladsen og Indre By med nem adgang til motorvej og lufthavn.

Man begyndte at bebygge området i 2006 ud fra en helhedsplan udarbejdet af den svenske tegnestue Wingårdh Arkitekter. En central idé, er at alle byggerier på Havneholmen skråner ned mod den centrale adgangsvej i midten, og rejser sig op i fuld højde ud mod vandet. Et andet centralt element er der minimum seks meter brede fodgængerpromenade, der løber hele vejen rundt om Havneholmen, visse steder under udkragede bygninger.

Havneholmen rummer en blanding af eksklusive beboelsesejendomme og kontorbyggerier med blandt andet Aller Medias domicil på nordspidsen. Seneste skud på stammen er kontorbyggeriet Plaza 1, den første af tre blokke på den vestlige del af halvøen. Når de sidste Plaza byggerier er rejst, vil Havneholmen være fuldt udbygget. Plaza 1 har Skanska som bygherre og er nu solgt videre til Boligkontoret Danmark og Boligforeningen 3B, som også skal bebo kontorerne.

Multifleksibelt hus

Bystrup Arkitekter havde allerede tilbage omkring 2005 lavet projektudkast til Plaza byggerierne og søgt om byggetilladelse, men der kom først gange i selve byggeriet da bygherren Skanska lavede en aftale med de to boligselskaber i 2011, fortæller Henrik Skouboe, der er partner i Bystrup Arkitekter, som efterfølgende har arbejdet som underrådgiver for totalentreprenøren KPC.

- Fleksibilitet har været grundtanken i huset helt fra starten – du kan indrette det til mange forskellige lejere ved at dele det op både horisontalt og vertikalt, forklarer Henrik Skouboe.

- Hvis der for eksempel er fem lejere, kan de få hver deres etage med egen indgang uafhængigt af de øvrige lejere, men huset kan også deles yderligere op. Som det er nu, har vi tilrettet huset, præcist som de to boligselskaber ønsker. Udover at give plads til deres egne medarbejdere, vil de leje øverste etage ud, da de på nuværende tidspunkt ikke har brug for pladsen. Vi regner også med at tage udgangspunkt i samme arkitektoniske helhedsløsning, når vi skal videre med Plaza 2 og 3, som ligeledes kan tilpasses alle typer lejere uanset om de vil have storrumskontorer, cellekontorer eller showroom. En fremtidig lejer af 2 og 3 vil kunne få op til 10.000 kvm, siger Henrik Skouboe.

Omfavnende facadesystem

Den store fleksibilitet skyldes ikke mindst, at huset er hele 19 meter bredt med funktionskerner i midten som gør det muligt at placere møderum, cellekontorer eller åbne kontorer langs alle fire facader. Derfor kan arealerne udnyttes særdeles effektivt uden af gå på kompromis med komfort og arbejdsmiljø.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 2

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Fra Persil til privatliv

Domicil

Dupont

Hos industriens koryfæer

Bolig

HavneBo

Arkitektoniske altaner ved havnen

Bolig

Korskærparken

Boligområde i forvandling

Børneinstitution

Mælkevejen

Børnenes eget univers

Uddannelsescenter

Nordatlantisk Hus

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Bolig

Nordens Park

Attraktive boliger i populært boligområde

Domicil

Novo Nordisk

Insulin inside

Kontorhus

Plaza 1

Rationelt byggeri med følelse

Børneinstitution

Saxtorphsvej

Arkitektur i børnehøjde

Skole

Sølystskolen

Nyt kulørt ansigt til Sølystskolen