Novo Nordisk

:
maj 2014

E. Nielsens Mekaniske Stenhuggeri leverede norsk skiferbrud i store formater fra Otta til belægning af pladsen. Det skete i samarbejde med landskabsrådgiveren SLA A/S.

Landmåler Carsten Reenberg stod for byggeriets afsætning, inklusive beregninger til tagkuplen. CSK Stålindustri havde den omfattende leverance af bærende stål.

Inspirationen fra insulinmolekylets helix form bliver tydelig, når man tager et kig ned gennem atriet fra øverste etage.

Over alt fremstår miljøet transparent, hvidt og renfærdigt. Resultatet er opnået med bl.a. en hvid silikatmaling fra Keim Scandinavia.

Lofterne af aluminiumslameller er specialdesignede til opgaven af Henning Larsen Architects og fremstillet af Tripplex: Typen er et Atena lamelloft.

8000 kvm p-kælder med supplerende teknikrum hører med til projektet. Opgaven med mørtelgulvene fra Marlon blev løst af Herlev Total Entreprise.

Glasfoldevæg deler rummet op i Novo Nordisks kantine. Udførelsen var lagt i hænderne på Wallmakers. Designet stod Henning Larsen Architects for.

previous next

Insulin inside

Novo Nordisk har samlet flere af sine stabsfunktioner i to nye kontorbygninger til 1100 medarbejdere. Insulinet selv er arkitektens kreative brændstof

Byggefakta

Novo Nordisk
Krogshøjvej 44-46
2880 Bagsværd
Danmark

Bygherre:
Novo Nordisk A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
Alectia A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S
Areal:
50500 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
september 2011 - Februar 2014

Arkitektur bør samle mennesker og skabe synergi i mødet imellem dem. Det er arkitekturens funktion, lyder en udlægning fra Henning Larsen Architects.

At det ikke bare er et smart aksiom uden begrundelse i virkeligheden, kan man forvisse sig om ved et besøg på Krogshøjvej i Bagsværd. Adressen har siden 1960erne været ikonisk forbundet med Novo Nordisk, som i et halvt århundrede har haft forskning og produktion på denne centrale adresse ved porten til verden, Hovedstadens motorvejsnet. Med et nyt imponerende domicil er Krogshøjvej nu også den officielle besøgsadresse for Novo Nordisk.

Det er et pålideligt gæt, at den seneste generation – 30 år – har budt på den mest intensive byggeaktivitet udenfor enhver sammenligning i Danmarks kulturhistorie. En stor part har været koncentreret omkring byggeri til erhvervsvirksomheder, hvis vækst i bølgende konjunkturer har kaldt på ikke bare øgede produktionsfaciliteter, men i lige så høj grad på vækstens adelsemblem, det funklende hovedsæde, domicilet. Det er domicilet – virksomhedens hjem, der mere end noget andet artikulerer virksomhedens identitet og som et smykke er symbolet på dens trivsel og velstand.

Eksemplets magt er det aktuelle domicilprojekt til Novo Nordisk, som sætter fede dobbeltstreger under udbyttet af den vigtige alliance mellem bygherre og bygmester, herunder hans arkitekturrådgiver, in casu Henning Larsen Architects.

- Arkitekturens udtryk er – i lighed med kunstens – en fortolkning og versionering af det liv, der opstår i mødet mellem mennesker, lyder fortsættelsen fra den tegnestue, hvis internationale virke er et fint match til insulinets industriikon fra Bagsværd. Novo Nordisk-brandet har karakter af et ‘household-name’ over det meste af kloden; når der således bygges et symbolladet HQ for en kommerciel kæmpe af den kaliber, hjælper kun fedt danskernes arkitektoniske fællessang, som ofte har rimet på lidt og mindre samt ved jorden at blive, det tjener os bedst. I en sag som denne kræves kosmopolitiske dimensioner og klarsyn på klodens widescreen; men vel at mærke på en sådan måde, at vi fortsat taler dansk og har rødderne plantet i Bagsværd, et kvarter i bil fra Rådhuspladsen i København.

Cirklen sluttet

Det var et essentielt afsæt for de fysiske rammer, som Henning Larsen Architects nu har virkeliggjort til Novo Nordisk. Anført af partner, arkitekt MAA Søren Øllgaard, er de formuleret i to solitære bygninger på Krogshøjvej 44-46: En rombeformet med et selvstændigt udtryk, indpasset i landskabet, på 17.700 kvm på fire etager, og en monumental cylinder på seks med et par og tyve tusinde kvm plus den udstrakte kælder med rigelig plads til parkering og teknik. I alt løber det op i et areal pænt på den øvre side af 50.000 kvm.

Her samles nu store dele af de stabsfunktioner, som den internationale medico-virksomhed gennem tiden har knopskudt på mange adresser rundt i Hovedstadsregionen. Det nye hovedsæde slutter med sine renfærdige facader af hvide, glaserede tegl også en historisk cirkel: Den samme type skærmtegl var også facadevalget i 1935, da Novo Nordisk indviede sin allerførste produktionsbygning på Frederiksberg.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 2

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Fra Persil til privatliv

Domicil

Dupont

Hos industriens koryfæer

Bolig

HavneBo

Arkitektoniske altaner ved havnen

Bolig

Korskærparken

Boligområde i forvandling

Børneinstitution

Mælkevejen

Børnenes eget univers

Uddannelsescenter

Nordatlantisk Hus

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Bolig

Nordens Park

Attraktive boliger i populært boligområde

Domicil

Novo Nordisk

Insulin inside

Kontorhus

Plaza 1

Rationelt byggeri med følelse

Børneinstitution

Saxtorphsvej

Arkitektur i børnehøjde

Skole

Sølystskolen

Nyt kulørt ansigt til Sølystskolen