Ringgården

:
december 2012

Ringgårdens Ungdomsboliger på Aarhus Havn tårner sig op som en stor kube skåret til for at opnå de bedste boliger og samtidig åbne op til nabo bygningerne.

Facaderne i højstyrkebeton er meget fine i deres hvide overflade og de mørkere indramninger, mens de smalle vinduesrammer bliver en flot detalje.

Udsigten til lystbådehavnen og byen er fra en de fællesaltaner, hvor man ser hen over Marina House.

Solceller er ved at blive monteret på alle sydfacadens altanbrystninger, hvilket giver denne facade mere dybde og særpræg.

 

Pulterrummene i kælderen er leveret af Troax A/S.

 

previous next

Indrammede undgdomsboliger

Boligforeningen Ringgården i Aarhus har igen opført et boligbyggeri af høj kvalitet med ambitiøse krav til energiforbrug

Byggefakta

Ringgården
Grete Løchtes Gade 1
8000 Arhus C
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Ringgården
Bygherrerådgiver:
Viggo Madsen A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S
Ingeniør:
Niras A/S, Dansk Energi Management & Esbensen
Andre aktører:
Ambercon A/S, Woodfloor AS
Areal:
4900 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2011 - oktober 2012

En sammenstilling af fire blokke af ungdomsboliger er nu endelig, med den sidste boligblok som Boligforeningen Ringgården har opført. Ringgårdens ungdomsboliger etape 2 er den laveste med seks etager og med i alt 50 boliger og nogle meget integrerede terrasser, der giver alle beboere mulighed for at nyde udsigten og solen.

Arkitektonisk har bygningen mange modsætninger, der giver den en klar identitet, også i forhold til de andre tre nabobygninger. Et væsentligt motiv er den positive oplevelse, man får indenfor, der skal overgå den ydre opfattelse af bygningen, hvor kulørerne kun punktvis viser sig. I konkurrencen har energibesparelse været en central betingelse, og den præmis er blevet indarbejdet fra start ved et tæt samarbejde mellem byggeriets parter - og en god synergieffekt er opstået.

Store ambitioner

Talrige studier af netop denne grund har resulteret i en række prioriteringer i projektet. Bygningen er opført omtrent som en kube og kan derfor karakteriseres som kompakt, og særligt med de mange betonvægge er den også god til at absorbere og fastholde varme. Bygningens facader er ikke orienteret for udnyttelse af solenergi, hvorfor den femte facade, taget er inddraget som en solcelle flade.

Tagets flade er foldet for en optimal udnyttelse af solretninger, hvilket er en flot kontrast til de øvrige plane facader. I taget er også ovenlys gjort plads til et indre atrium i bygningen. Det skulpturelle formsprog med sine visuelle kvaliteter er udsprunget af en analyse af konteksten. Havnens æstetik er præget af asymmetri, anderledes proportioner og kontraster, og dette formsprog er ungdomsboligerne inspireret af. Vinduerne sidder forskelligt og ikke i mønstre, ligesom de indbyggede terrasser, og indgangen har nogle skæve former, der dog også har en oplevelsesmæssig betydning. Tilhørsforholdet til havnen ønskes helt bogstaveligt med en betonbygning, der vokser op af fladen og dermed knyttet til havnens rum.

Præcise former

Indgangen til bygningen foregår i læ under bygningen. Bygningens ‘bund er løftet op’, og sammen med indgangen er der blevet plads til en opholdstrappe. Som en flot kontrast til de grå betonelementer er loftet gult og antyder en bygning med kontraster. På tredje sal er der åbnet i ‘massivet’, og der er opstået et orange dobbelthøjt uderum med køkken, orienteret mod øst og ofte i læ.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 5

Bolig

Åhusene

Grafiske blokke i genopstået bydel

Sport

Blue Water Dokken

Gammel dame i nye klæder

Ungdomsbolig

Campus odense

Dansende huse uden bagside

Zoologisk have

Den Arktiske Ring

Denne vej til Ishavet

Plejecenter og genoptræning

Enghuset

Tryg cirkel med egen indgang

Ungdomsbolig

Grundfos Kollegiet

Vertikale boliger ved vandet

Sport

Himmerland Golf & Spa Resort

Golf-mekka klar til internationale turneringer

Forskningscenter

Inano Center

Universitetsbyggeri peger nye veje

Ungdomsbolig

Kennedy Kollegiet

Fællesskab i farver

Ungdomsbolig

Kvadratet

Kom ind i kvadratet

Ungdomsbolig

Ringgården

Indrammede undgdomsboliger

Ungdomsbolig

Robert Jacobsen Kollegiet

Ungt, råt og enkelt i Ørestad Syd

Kontorhus

Skibstrup Affaldscenter

Harmoni bag facaden

Skole

Tec Hvidovre

På hjul ind i fremtiden

Produktionsanlæg

Topsil

Ny fabrik smyger sig om produktionen

Plejecenter og genoptræning

Ørestad Plejecenter

Fællesskab med rig plads til det individuelle