Inano Center

:
december 2012

Arkitektonisk er der et fint slægtskab med universitetets øvrige bygninger. Lokalplanen krævede visse ligheder, men det er samtidigt lykkedes at ændre på vinduesformater, uden at bryde helheden.

iNANO Center ved Aarhus Universitet er tegnet af Jørn Langvad Arkitekter A/S, der på elegant vis har forenet universitetets homogene arkitektur med et moderne, dynamisk udtryk.

Midt i centeret ligger et fint, gennemlyst fællesområde med vindeltrappen, der markerer nedgangen til auditoriet i kælderen.

Centerets laboratorier er fordelt i hele bygningen, så der er kort afstand mellem kontorerne og laboratorierne.

Glaspartiet ved begge indgange er udført som en kunstnerisk udsmykning af Malene Lindgreen, der giver en fin stemning i indgangsområdet.

Auditoriet med plads til 149 er enkelt indrettet med gode lysforhold og moderne AV Udstyr fra Audio-Visuelt Centrum A/S, der er meget fleksibelt i brug.

previous next

Universitetsbyggeri peger nye veje

Det nye tværfaglige forskningscenter iNANO Center er på én gang forankret i Aarhus Universitets smukke helhed og et sted, der rækker ud over de nationale grænser

Byggefakta

Inano Center
Gustav Wieds Vej 14
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Totalrådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Jørn Langvad Arkitekter A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S, Deko Loft + Væg P/S
Areal:
9000 kvm.
Byggesum: 
180 mio. kr.
Byggeperiode:
juli 2010 - september 2012

De nye gule mursten danner ramme for et spændende vækstområde indenfor nanoteknologi, som omfatter et tværfagligt arbejde mellem fysik, kemi, molekylærbiologi og medicin. Det er et område med kraftig vækst og vidtrækkende betydning for hele verden. I huset foregår både undervisning, forskning og kontakt til erhvervslivet, sidstnævnte er en vigtig funktion for iNANO Center. På længere sigt forventes stedet at tiltrække forskere og studerende fra mange lande, hvorved Aarhus Universitets profil også styrkes. Ved siden af iNANO Center ligger en del af INCUBA Science Park, hvor virksomheder støttes i deres innovation og vækst på et vidensgrundlag. Igen er tværfagligheden og kontakten mellem universitet og erhvervslivet i fokus og den fysiske, nære placering underbygger universitetets internationale forskningsprofil.

Vellykket nyfortolkning

Laboratoriekomplekset, som huser iNANO Center, er klar til at blive taget i brug, men centeret åbnede for 10 år siden i andre lokaler nær Det Naturvidenskabelige Fakultet, Fysik og Kemi. Den nye bygning er placeret relativ tæt på, men på den modsatte side af Langelandsgade. Rambøll har været totalrådgivere og været med i hele processen fra rumprogram og planlægningen til byggeledelsen og rådgivning indenfor konstruktion og teknik. For iNANO Center har der været en meget stram lokalplan, der kræver, at bygningen i meget høj grad får et arkitektonisk udtryk svarende til de eksisterende universitetsbygninger – især kendetegnet af gule teglsten, en særlig taghældning og et skarpskåret udtryk uden tagudhæng og en enkel rytme i vinduesplaceringen.

En arkitektur, hvor skønheden består i materialiteten, detaljerne, enkelheden og helheden. Det er smukt videreført i den nye bygning, hvor der med respekt for helheden er indpasset et facadeudtryk med f.eks. langsgående vinduesbånd, som et nyt indslag. Udtrykket passer ind i det enkle og horisontale udtryk, og giver bygningen et mere nutidigt og dynamisk udtryk. iNANO Center er fornemt passet ind i universitetets stærke helhed, men fungerer samtidigt fint som et selvstændigt center.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 5

Bolig

Åhusene

Grafiske blokke i genopstået bydel

Sport

Blue Water Dokken

Gammel dame i nye klæder

Ungdomsbolig

Campus odense

Dansende huse uden bagside

Zoologisk have

Den Arktiske Ring

Denne vej til Ishavet

Plejecenter og genoptræning

Enghuset

Tryg cirkel med egen indgang

Ungdomsbolig

Grundfos Kollegiet

Vertikale boliger ved vandet

Sport

Himmerland Golf & Spa Resort

Golf-mekka klar til internationale turneringer

Forskningscenter

Inano Center

Universitetsbyggeri peger nye veje

Ungdomsbolig

Kennedy Kollegiet

Fællesskab i farver

Ungdomsbolig

Kvadratet

Kom ind i kvadratet

Ungdomsbolig

Ringgården

Indrammede undgdomsboliger

Ungdomsbolig

Robert Jacobsen Kollegiet

Ungt, råt og enkelt i Ørestad Syd

Kontorhus

Skibstrup Affaldscenter

Harmoni bag facaden

Skole

Tec Hvidovre

På hjul ind i fremtiden

Produktionsanlæg

Topsil

Ny fabrik smyger sig om produktionen

Plejecenter og genoptræning

Ørestad Plejecenter

Fællesskab med rig plads til det individuelle