Ørestad Plejecenter

:
december 2012

Ørestad Plejecenter er en af de mest markante profiler i Ørestad Syd: Stærk, artikuleret arkitektur fra JJW Arkitekter. De fem meter høje glasfacader i stueplanet er et krav fra lokalplanen i Ørestad: Her skal livet formidles udefra og ind samt viceversa.

Plejecentret er opført i en totalentreprise med Arkitektfirmaet MW som tilsynsførende bygherrerådgiver: Seks volumener i etager fra tre til seks, placeret omkring gårdhaver og terrasser.

Indretningen skaber genkendelighed og identifikation ved at spille på kendte temaer fra f. eks 1960erne. Idé og koncept: JJW Arkitekter.

Facadernes udtryk præges af altanernes finner, der er udført med slanke, præfabrikerede modulkasser fra Hi-Con A/S i Hjallerup. Altankasserne ankom til pladsen færdigt samlede og malede, klar til ophængning.

Plejecentret er disponeret med alle fællesfaciliteter i den dobbelthøje ankomstetage: Café og restaurant, foyer, fitness og meget mere. Glasfacaderne er solafskærmet med Faber rullegardiner ‘Renson Fixscreen’.

Arkitekturen fra JJW Arkitekter udmærker sig bl.a. ved et tydeligt layout uden de ensformige, lange korridorer. Hvor der er gange, er de korte og brede!

Bygningskompleksets etager forbindes af elevatorer fra den endnu herhjemme ret ubeskrevne producent SJEC Danmark, som bl.a. er specialist i udgaver uden maskinrum.

Badmiljø fra Bad Element Aps: Hvide keramiske Raku fliser på vægge, gråt keramik på gulvet, hæve-sænke vask og ekstra dybe væghængte klosetter, der gør rengøringen nemmere.

previous next

Fællesskab med rig plads til det individuelle

At blive gammel og plejekrævende er hverken kedeligt eller sørgeligt. Det er det klare budskab fra Ørestad Plejecenter, der er et rigtigt hjem. Ikke en institution

Byggefakta

Ørestad Plejecenter
Asger Jorns Allé/ Robert Jacobsens Vej
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Boligselskabet A.K.B.
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet MW A/S, Holte Projekt A/S
Arkitekt:
JJW Arkitekter A/S, arkitekt MAA Kaj Wohlfeldt
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Andre aktører:
Bad Element ApS, Woodfloor AS
Areal:
10000 kvm.
Byggesum: 
135 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2010 - juni 2012

Ordet plejehjem lyder fælt i nogle ører: Sidste station, alle skifter!

Men, hvis man nu siger hjem, fordi man mener hjem med de værdier, der knytter sig til det begreb, så kan hjemmet være både kærligt og omsorgsfuldt. Og hvis man mener et hjem, som avler tryghed og gør livsglæden til en del af plejen, så skal rammerne fremme netop det: Munterhed, hygge, varme … nå ja, altså hjemlighed. Er der et glimt i øjet, så gør det heller ikke noget.

Cirka sådan må de have tænkt ved tegnebordene dengang i 2008, da JJW Arkitekter begyndte at slå streger til Ørestad Plejecenter for bygherren, boligselskabet AKB. Københavns kommune havde udbudt opgaven at placere den første plejeinstitution i Ørestad. Med administrationsvirksomheden KAB som styrende for processen bød AKB ind med sin vision, skabt i samarbejde med et rådgiverhold, bestående af JJW Arkitekter, Holte Projekt A/S og Dominia AS Rådgivende Ingeniører.

Projektet vandt som det bedste blandt syv indbudte bidrag i konkurrencen. Det kom til udførelse i en partneringaftale med NCC Constructions A/S. En bibel i den proces var bogen ’En scrapbog om byggeri til ældre’, skrevet af JJW Arkitekter.

Bygherrerådgiveren Arkitektfirmaet MW A/S optimerede projektet under udførelsen og sikrede, at tidsplaner og hensigter omkring økonomi - og produktionsrammer blev overholdt: – Et fint projekt, som bygger på kendte løsninger, men på en ny og anderledes måde med en forfriskende tilgang til indretning og rammer omkring beboernes daglige liv, vurderer Henrik Skov Christensen fra Arkitektfirmaet MW A/S. Erfaringerne var til at øse af, kan man sige: Arkitektfirmaet MW A/S har i den seneste snes år medvirket enten som projekterende eller som bygherrerådgiver under opførelsen af 30 plejeinstitutioner spredt ud over landet.

I tilfældet Ørestad Plejecenter lød funktionskravene på 114 almene 2-værelses boliger, møntet på lejere med individuelle behov for pleje, med tilhørende fællesområder og faciliteter som restaurant, fitness, fysioterapi tandpleje og frisør. Et fællesskab med rig plads til det individuelle liv.

I vitale farver og skæve, dynamiske former – præcis som de mennesker, der bor her nu – står bygningen nu i den allernyeste del af Ørestad, som ofte nok er blevet beskyldt for at være både gold og kedelig.

Det ord er da det sidste, man har lyst til at bruge om Ørestad Plejecenter.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 5

Bolig

Åhusene

Grafiske blokke i genopstået bydel

Sport

Blue Water Dokken

Gammel dame i nye klæder

Ungdomsbolig

Campus odense

Dansende huse uden bagside

Zoologisk have

Den Arktiske Ring

Denne vej til Ishavet

Plejecenter og genoptræning

Enghuset

Tryg cirkel med egen indgang

Ungdomsbolig

Grundfos Kollegiet

Vertikale boliger ved vandet

Sport

Himmerland Golf & Spa Resort

Golf-mekka klar til internationale turneringer

Forskningscenter

Inano Center

Universitetsbyggeri peger nye veje

Ungdomsbolig

Kennedy Kollegiet

Fællesskab i farver

Ungdomsbolig

Kvadratet

Kom ind i kvadratet

Ungdomsbolig

Ringgården

Indrammede undgdomsboliger

Ungdomsbolig

Robert Jacobsen Kollegiet

Ungt, råt og enkelt i Ørestad Syd

Kontorhus

Skibstrup Affaldscenter

Harmoni bag facaden

Skole

Tec Hvidovre

På hjul ind i fremtiden

Produktionsanlæg

Topsil

Ny fabrik smyger sig om produktionen

Plejecenter og genoptræning

Ørestad Plejecenter

Fællesskab med rig plads til det individuelle