Enghuset
Roden 1
9260
Gistrup
Danmark
Enghuset har gennemgået en geometrisk forvandling fra kvadrat til cirkel. Hvor personalet før kunne overskue de lange gange og dermed beboernes adfærd, lukker væggenes krumning nu af for udsynet og tilfører en privathed og nærhed, som man ikke umiddelbart forbinder med institutioner for sindslidende.
Enghuset i Gistrup sydøst for Aalborg er i sin nye form bosted for 36 skizofrene med tilhørende personale- og fællesfaciliteter. I 2010 inviterede Aalborg Kommunes ældre- og handicapforvaltning seks almene boligforeninger til at konkurrere om et bud på en kraftig opgradering af den tidligere amtsinstitution Enghuset. Tre af dem deltog, og i samarbejde med ingeniørfirmaet Frandsen & Søndergaard og Arkitektfirmaet Nord blev Vanggården, der indgår i administrationsfællesskabet Alabu Bolig, en sikker vinder med sit runde koncept.
Det sejrende triumvirat havde valgt at gå radikalt til værks. Bygherrens krav om, at det færdige byggeri skulle leve op til energiklasse 1, blev i forslaget strammet op til at opfylde rammerne for passivhuskonceptet. Samtidig valgte man at rive det eksisterende byggeri ned og starte på en frisk.
– Optimeringen til passivhus foretog vi især, fordi vi kalkulerede med, at det ville forøge vores vinderchance. Man har kun én chance, når man deltager i en konkurrence som denne, og man kan ikke på forhånd gå i dialog med brugerne. Men vi havde gjort os klart, at det ville blive alt for dyrt og besværligt at opnå energikravene gennem en renovering af den nedslidte institution, fortæller Kim Flensborg, arkitekt maa og medindehaver af Arkitektfirmaet Nord as i Aalborg.
Formen på huset blev valgt af to primære årsager. Energiteknisk reduceres overfladen i en rund bygning betragteligt i forhold til et traditionelt byggeri med rette linjer og vinkler. Arkitekt og ingeniør sparede desuden adskillige kvm terrændæk ved at placere den ene af bo-delens tre adskilte områder på første sal i den sydvendte ende af rotunden.
Bygningen afgrænses af en indre og en ydre cirkel. De har forskelligt centrum, således at ringen er tyndest mod nord, hvor gården åbner sig ud mod parkeringsplads og omgivelser med en bred, overdækket hovedindgang, hvor der er skåret to store, cirkulære lysbrønde i betondækket. Mod syd vokser bygningen, både i tykkelse og højde, således at den her rummer fællesstuer, kontorer, personalerum m.m. i underetagen og lejligheder ovenpå.