Retten på Frederiksberg

:
december 2012

Den nye retsbygning forholder sig respektfuldt til Hack Kampmanns flotte gamle domhus fra 1921 og til omgivelserne, men har sit helt eget moderne formsprog.

Atriet går i bygningens fulde højde og deler bygningen på langs. Elevatorer og en stor åben trappe giver adgang til de etager, der er åbne for publikum.

En let og diskret gangbro næsten helt i glas i første sals højde forbinder de to bygninger med mindst muligt indgreb i det gamle fredede domhus.

Facaderne er beklædt med teglsten fra Strøjer Tegls standardsortiment, mens det bølgende tag er dækket med en til projektet nyudviklet beklædningssten i formatet 24x12x1,5 cm, der lægges med overlæg.

Den ene af de tre store retssale i stueetagen skal bruges til nævningesager. Af sikkerhedshensyn er tilhørerne adskilt fra retshandlingen af solide glasskærme, der dog tillader lyden at passere uhindret.

3XN har med den nye tilbygning til Retten på Frederiksberg løst en meget svær opgave på begrænset plads og med store krav til sikkerhed og logistik.

previous next

Fornyelse med respekt

3XN har med den nye tilbygning til Retten på Frederiksberg løst en meget svær opgave på begrænset plads og med store krav til sikkerhed og logistik

Byggefakta

Retten på Frederiksberg
Howitzvej 32
2000 Frederiksberg
Danmark

Bygherre:
Bygningsstyrelsen
Arkitekt:
3XN A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Lemming & Eriksson a/s
Andre aktører:
WindowMaster A/S, Fagerhult A/S
Areal:
5500 kvm.
Byggesum: 
187 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2011 - december 2012

Den eksisterende retsbygning er et ganske imposant men også stringent og elegant, nyklassicistisk byggeri fra 1921, tegnet af Hack Kampmann. Det gamle domhus, der er fredet, har tag og facader i røde tegl og ligger centralt på Frederiksberg, tæt på Solbjerg Plads. Et område, der det seneste årti har gennemgået en stor udvikling med anlæggelsen af bl.a. flere nye pladser, metrostation, Frederiksberg Gymnasium og Copenhagen Business School.

Den nye bygning rummer otte nye retssale med tilhørende kontorer og faciliteter. Den ligger ganske tæt op ad den gamle bygning og forbindes til denne af en lukket gangbro i første sals højde. Projektet har haft 3XN som totalrådgiver og arkitekt, mens Lemming & Eriksson Rådgivende Ingeniører A/S har stået for alle ingeniørydelser, ikke mindst det omfattende arbejde med sikring i tæt samarbejde med arkitekt og bygherre. Også Schønherr Landskab deltog i det konkurrenceprojekt, der sidst i 2009 gav rådgivergruppen opgaven. Projektet har været kørt som partnering og med tidligt udbud. Bygningsstyrelsen har som bygherre været dybt involveret i hele processen, ligesom Domstolsstyrelsen, der står som lejer, og Retten på Frederiksberg, der er brugeren.

Rådgiverne har haft især to store udfordringer: Omfattende krav til sikkerhed og til hvordan tiltalte, vidner, dommere og tilhørere ledes til retssalene uden at skulle møde hinanden. Og ikke mindst en begrænset byggegrund vest og nord for det eksisterende domhus.

Respekt for det gamle

Den nye bygning begrænser sig til den vestlige del af byggefeltet, således at synligheden af det eksisterende domhus bevares. Der gives ligeledes plads til ophold på taget af parkeringskælderen, som ligger under terræn også nord for det eksisterende domhus. Bygningen har en lang lige facade ind mod den gamle bygning og en kortere facade vinkelret herpå ud mod forpladsen. Den tredje facade trækker sig fri af fortovskanten i mødet med det eksisternede træ. Facaden mod syd rejser sig i fem etager og falder til fire mod nord, mens facaden ind mod den eksisterende ret tager udgangspunkt i dennes to etager høje facade og matcher gesimshøjde og 45 graders taghældning. På vej ned mod bagenden rejser, hvor den nye bygning går fri af den gamle taget sig dog overraskende i en blød bevægelse mod det lodrette.

Etagerne har høje, smalle vinduer, som det er typisk på Frederiksberg, og som kan afskærmes mod solen med bevægelige skodder af gyldent strækmetal. Bygningen er klart adskilt fra den gamle både fysisk og visuelt, men udviser den også respekt ved ikke, trods sin højde at dominere, og ved at afspejle dele af den gamle bygnings formsprog og materialeholdning.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 5

Bolig

Åhusene

Grafiske blokke i genopstået bydel

Sport

Blue Water Dokken

Gammel dame i nye klæder

Ungdomsbolig

Campus odense

Dansende huse uden bagside

Zoologisk have

Den Arktiske Ring

Denne vej til Ishavet

Plejecenter og genoptræning

Enghuset

Tryg cirkel med egen indgang

Ungdomsbolig

Grundfos Kollegiet

Vertikale boliger ved vandet

Sport

Himmerland Golf & Spa Resort

Golf-mekka klar til internationale turneringer

Forskningscenter

Inano Center

Universitetsbyggeri peger nye veje

Ungdomsbolig

Kennedy Kollegiet

Fællesskab i farver

Ungdomsbolig

Kvadratet

Kom ind i kvadratet

Ungdomsbolig

Ringgården

Indrammede undgdomsboliger

Ungdomsbolig

Robert Jacobsen Kollegiet

Ungt, råt og enkelt i Ørestad Syd

Kontorhus

Skibstrup Affaldscenter

Harmoni bag facaden

Skole

Tec Hvidovre

På hjul ind i fremtiden

Produktionsanlæg

Topsil

Ny fabrik smyger sig om produktionen

Plejecenter og genoptræning

Ørestad Plejecenter

Fællesskab med rig plads til det individuelle