Byageren
Byageren 2
2850
Nærum
Danmark
Ved første øjekast ligner de 72 nye plejeboliger på Byageren et ganske almindeligt boligbyggeri udefra med lejligheder, hvortil der er tilknyttet enten have eller altan alt afhængigt af, hvilken etage man befinder sig på.
- Det har fra start været et ønske, at plejeboligerne mere skulle fremstå som et decideret boligbyggeri frem for en institution, og derfor er boligerne trukket frem som det første i stedet for administration og fælleshus, som ellers er mere normen, forklarer Søren Bangsbo fra Virumgaard Arkitekter, der har været inde over grundplanen og været teknisk bygherrerådgiver på projektet.
Byggeriets tre boligenheder samt fælleshus fremstår i et forskudt byggeri, der gør det til et levende byggeri – iklædt forskelligt facadeindpakning. De er dog alle forbundet, så man via en forbindelsesgang kan gå fra den ene enhed til den anden, når man først er trådt indenfor af den fælles hovedindgang.
Bygningen er opført i to etager med facader i lyst pudset teglskalmur og pudset isoleringsmateriale i en antracitgrå tone. To tonearter, der matcher fint til hinanden og ikke mindst til det smukke tag udført i zink med ensidig taghældning mod de indre gårdrum. Contiga Tinglev har leveret små 6.000 kvm huldæk i bredden 240 cm.
Det er i de indre gårdrum samt fælleshuset, hvor facaden ændres fra de lyse teglsten til den mørke pudsede overflade. Derudover er facaderne her delvist beklædt med lodrette, varmebehandlet grantræslameller, der funger som espalier. Trælamellerne er med til at give et spil i facaden og gøre den mere varm og levende. Det samme gælder for de udvendige solskodder af tekstil beklædt med alumiumsramme. Farven står i fin harmoni til de ‘varme’ trælameller. Solskodderne styres manuelt.
Boligerne på øverste etage har alle en altan med et gulv af fiberbeton og et stål-, træ- og glasværn. Altanerne er overdækket også med en tynd plade fiberbeton. De altaner, der støder op mod hinanden er adskilt af en glasplade.
Hele byggeriet har haft en anderledes ‘opvækst’ i forhold til ‘normalen’. Fra start har Virum-gaard Arkitekter A/S sammen med byggeudvalget udformet en gennemarbejdet og detaljeret plan over projektet – også i forhold til de funktionelle krav, som plejeboliger stiller. Dernæst har der været en totalentreprise- og designkonkurrence, som Anker Hansen & Co. med arkitektfirmaet Mangor & Nagel vandt, og som så skulle forestå en designmæssig bearbejdning af projektet. Der har altså været ganske stramme tøjler ved at følge denne model – til gengæld har byggeudvalget fået et byggeri nøjagtigt efter den oprindelige plan.