Campus Odense
Campusvej
5000
Odense
Danmark
Kravene fra bygherrens side var helt klare og enkle, da opgaven med byggeriet af det nye kollegium blev sendt i udbud i begyndelsen af 2011.
Byggeriet skulle tage sig godt ud, idet det skulle indgå i et helt nyt campus-område ved universitetet, der har fået navnet Cortex Park. Samtidig skulle byggeriet være optimalt praktisk, med så få omkostninger til vedligeholdelse som muligt.
En studiebolig er nu en gang karakteriseret ved hyppig ind- og udflytning blandt beboerne.
Opgaven blev udbudt i fagentreprise med Cowi A/S som rådgivende ingeniører, og dermed ansvarlig for at have hånd i hanke med de enkelte entreprenører på de enkelte dele af byggeriet.
Selve udformningen af byggeriet blev udviklet af arkitektfirmaet Archidea A/S fra Odense. Resultatet er blevet et bemærkelsesværdigt byggeri, der umiddelbart leder tankerne i alle andre retninger end et kollegiebyggeri.
- Vi valgte at sætte overliggeren højt, fortæller Otto Wagner fra arkitektfirmaet Archidea A/S.
- Byggeriet ligger ved indfaldsvejen til universitetsområdet og målet med byggeriet er, at det skal signalere nogle forventninger til fremtiden.
Endnu ligger byggeriet lidt for sig selv på det område, der med tiden skal udvikle sig til det nye Cortex Park. Et moderne kompleks på 6.900 kvm fordelt på fem etager, samt en parkeringskælder med plads til 25 biler.
Bygningen fremstår levende, idet den er sat sammen af firkantede ‘byggeklodser’ i meget stort format, der er drejet syv grader i forhold til hinanden. En stil, der giver bygningen liv og samtidig har gjort det muligt at forsyne samtlige boliger med egen altan.
De lyse facader gør bygningen venlig og imødekommende. De mørke vinduespartier og træbeklædningen på altanerne skaber kontrast. Ved nærmere eftersyn viser det sig, at træpanelerne er af eternit. Som nævnt, omkostningerne til vedligeholdelse skal være så minimale som muligt.
Det helt store chok venter imidlertid, når man træder indenfor i bygningen. Trappeskakterne er udført i rå beton. De rå betonvægge går igen på gangarealerne på alle etager. Fordi de enkelte bygningsdele er forskudt i forhold til hinanden er gangene ikke snorlige, men har et brudt forløb med mange ‘knæk’, der er markeret med forskellige farver.
De rå betonvægge giver gangarealerne et rustikt præg, der står i skærende kontrast til det indtryk byggeriet giver udefra. Men ved nærmere eftersyn er det på sin egen måde med til at give bygningen særpræg og en egen charme.