Lanternen

:
december 2013

Øverst er der en stor fælles tagterrasse til 78 boliger.

På ydersiden af facaden er der brugt farvespots til at skabe et anderledes visuelt udtryk, der adskiller sig fra facaden, der vender mod gårdmiljøet.

previous next

Fællesskabets hus

De 78 nye ungdomsboliger i Hillerød er alle udlejet. Central placering, flere fælles opholdsrum og tagterrasse er med til at gøre boligerne attraktive

Byggefakta

Lanternen
Campusvej 3-163
3400 Hillerød
Danmark

Bygherre:
Lejerbo
Arkitekt:
ZESO Architects ApS
Hovedentreprenør:
Dyrlund Sørensen A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Areal:
3630 kvm.
Byggesum: 
57 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2012 - oktober 2013

På campusområdet i Hillerød ligger der en trekant. En høj trekant i fem plan – lys i sit farvevalg og krydret med forskellige farvespots lige fra lyse toner i f.eks. grå og blå til de mørke som antracitgrå og siennarød. Det er ikke en skarp trekant, men en trekant med bløde runde hjørner og udstik til altaner på den ene side. I trekanten gemmer sig 78 ungdomsboliger – 42 af dem som 1-værelses-boliger og 36 som 2-værelses boliger. Udover boligerne er der fælles vaskeri, cykleparkering og på tre af etagerne er der fællesrum med spiseplads og køkken. Oven på bygningen er der en stor, fælles tagterrasse.

Forfinet udtryk

Det er Zeso Architects ApS, der har tegnet de nye ungdomsboliger kaldet Lanternen, der ligger centralt i forhold til uddannelsesinstitutioner, stationen, Hillerød Centrum og sportsfaciliteter. Lanternen er nabo til Professionshøjskolen UCC. Til byggeriet er der brugt beton, stål, teglsten og Paroc-elementer. Sidstnævnte har fået et forfinet look, som arkitekten har skabt i samarbejde med virksomheden Paroc. Elementerne har i sit naturlige udseende et groft udtryk i samlingerne, som er synlige.

- Sammen har vi fået skabt nogle elementer, hvor skruelukningerne, der samler elementerne, er skjulte. Det giver en bedre finish sammen med den hierarkiske struktur i facaden med vandrette bånd mellem etagerne og de lodrette farveprofiler, forklarer kreativ direktør og arkitekt Torben Juul fra Zeso Architects ApS.

Selve byggeriets sokkel er i teglsten, der efterfølgende er blevet pudset. Murerarbejdet er udført af Murer & Entreprenør Niels Poulsen ApS.

Fokus på lys

Den trekantede form levner naturligvis et indre gårdmiljø med grønne græsspots. Herfra er der adgang til alle boligerne og de fælles altangange på alle etager, der vender mod gårdrummet. Alle boliger er placeret sådan, at der er lys ind gennem hele boligen. På den ene side fra altangangen, og på den anden side er der vindue til enten gade eller nabobebyggelse.

- Det har været vigtigt for os at skabe lys fra begge sider, da lejlighederne jo er små. Normalt har man kun lys fra en side i sådanne boliger på grund af dybden i byggeriet. Vi har jo fordoblet facadeudtrykket på denne måde, så det har handlet om at tænke rationelt, siger Torben Juul.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 5

Bilhus

Bjarne Nielsen Biler

Bilhus er Hernings nye byport

Butikscenter

Borgen

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Hotel og konference

Feriecenter Nordsøen

Fra gråt og kedeligt til strålende hvidt

Bolig

Hørkær F

Boliger med inspiration fra Le Corbusier

Offentlige kontorer

Kalundborg Rådhus

Alt samlet på et sted

Uddannelsescenter

KEA Empire Campus

En reformation på Nørrebro

Ungdomsbolig

Lanternen

Fællesskabets hus

Sundhedscenter

Lysningen

Tændstikhus i kæmpestørrelse

Uddannelsescenter

Novi 8

Det ottende viden-under

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Grønnegade

Centrale ældreboliger med højt til loftet

Offentlige kontorer

Politistation Hobro

Politistation helt på toppen

Bolig

Ragnhildgade

Boliger i kassevis

Bolig

Regimentsparken

Familieboliger med dobbelt facade

Uddannelsescenter

Roskilde Tekniske Skole

Et hus skabt til liv og fordybelse

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Det væsentlige er usynligt for øjet