Ragnhildgade

:
december 2013

Facadevariationerne bygger også på læskærme af alukomposit (Barsmark A/S) ved de svalegange, som giver adgang til boligerne med indgang på første sal.

Almenbolig+ konceptet hviler på, at lejerne selv tager ansvar for vedligeholdelsen – også af de grønne områder. Idé: KAB.

Scandi Byg A/S har høstet anerkendelse for udviklingen af det modulære byggeri, der er hurtigt at opføre og af høj, industriel kvalitet.

Svenske Part Construction AB har leveret bademiljøerne med bl.a. hvide keramiske klinker og sanitet fra Gustavsberg.

Idyl-lomme: Det er lykkedes for Domea (KAB) og ONV Arkitekter i fællesskab at skabe et hyggeligt landsbymiljø i Ragnhildgade på Østerbro i København.

previous next

Boliger i kassevis

Industriel fremstilling og lejernes evne til at svinge kost og sneskovl er fundamentet under Almenbolig+, der går sin sejrsgang. Senest i Ragnhildgade, København Ø

Byggefakta

Ragnhildgade
Ragnhildgade
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Domea, Danske Bygge- og boligadministration SMBA
Bygherrerådgiver:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Arkitekt:
ONV Arkitekter
Totalentreprenør:
Scandi Byg a/s
Ingeniør:
Bascon A/S
Areal:
12000 kvm.
Byggesum: 
104 mio. kr.

At bevæge sig rundt i Rovsinggade-kvarteret på Ydre Østerbro i København er en rejse gennem tiden: Fra småindustriens og håndværkstedernes svundne epoke over 1980ernes første udflytningsbølge i murværksboliger med rejste tegltage til børneinstitutioner i hobetal for nyetablerede familier i det 21. århundredes almene lejemål.

Nu er vi ankommet til flygtighedens tidsalder, hvor nomadesegmentets behov for fleksibilitet, hurtighed, præcision og prisbevidsthed vejer tungere end de sindige mursten fra dengang, folk flyttede ind for at blive boende.

Boligbyggeriet er blevet et helligt mantra for enhver siddende regering; og det kan ikke gå for hurtigt med at skaffe kvalitetsrammer til både de unge på farten og til seniorerne, hvis hu ikke længere står til hus og have. Det er også baggrunden for, at en af de føren-de udbydere af den type overkommelige lejemål i den almene boligsektor, KAB Bolig, har udviklet Almenbolig+ konceptet. I de tilhørende overskrifter står hurtig opførelse, industriel præcision og lav pris. Og, at lejerne skal være indstillet på selv at give en hånd med i den daglige vedligeholdelse, så budgettet til vicevært og ejendomsdrift næsten kan nulstilles.

Idéen er en aflægger af fordums overborgmester Ritt Bjerregaards drømme om billige boliger, som dermed på trods af alle odds har båret en slags frugt; godt nok ikke til de bebudede 5.000 kroner om måneden, men tæt nok på: En treværelsers på 86 kvm i Ragnhildgade koster 6.400 kroner!

Dagskursen for moderne boligbyggeri i hæderlig kvalitet ligger på op til det dobbelte af de 8.500 kr. pr. kvm, som Ragnhildgade har trukket ud af bygherren Domeas bankkonto.

Fabriksproduktion

Når det alligevel kan lade sig gøre i dette projektet med 113 familielejemål i størrelser fra 85 til 123 kvm, så skyldes det ikke mindst totalentreprenøren Scandi Byg. Denne byggevirksomhed med hjemsted i Løgstør er én ud af ganske få danske industrivirksomheder, som er lykkedes med at masseproducere præfabrikerede boliger i en rationel industriel proces uden, at en moderne dansker omgående dømmer planøkonomisk kassearkitektur fra Østblokken. I stedet øges tilliden til en præcis, kontrolleret og nøje reguleret produktion, mens der skabes luft til at sænke prisen uden at give køb på kvaliteten. Det er sådan, man indsnævrer afstanden til pensionskassernes berømte soliditet i materialevalg og sejlivede løsninger.

Scandi Byg er blevet så god til det, at den jyske entreprenør nu sammen med ONV Arkitekter og tegnestuen jaja architects har vundet to af Københavns kommunes rammeaftaler med de almene boligselskaber om opførelse af ikke færre end tæt på 1.000 boliger til Almenbolig+; 650 er leveret, 350 flere er på vej.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 5

Bilhus

Bjarne Nielsen Biler

Bilhus er Hernings nye byport

Butikscenter

Borgen

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Hotel og konference

Feriecenter Nordsøen

Fra gråt og kedeligt til strålende hvidt

Bolig

Hørkær F

Boliger med inspiration fra Le Corbusier

Offentlige kontorer

Kalundborg Rådhus

Alt samlet på et sted

Uddannelsescenter

KEA Empire Campus

En reformation på Nørrebro

Ungdomsbolig

Lanternen

Fællesskabets hus

Sundhedscenter

Lysningen

Tændstikhus i kæmpestørrelse

Uddannelsescenter

Novi 8

Det ottende viden-under

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Grønnegade

Centrale ældreboliger med højt til loftet

Offentlige kontorer

Politistation Hobro

Politistation helt på toppen

Bolig

Ragnhildgade

Boliger i kassevis

Bolig

Regimentsparken

Familieboliger med dobbelt facade

Uddannelsescenter

Roskilde Tekniske Skole

Et hus skabt til liv og fordybelse

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Det væsentlige er usynligt for øjet