Kastanjehaven

:
december 2013

Det flade tag på K-formen er udnyttet til 225 kvm solpaneler fra AT-Solar ApS. Årsproduktion: 33.300 kWh. Omkring panelerne ligger grønne sedumtage.

Konstruktionerne til bl.a. dette gennemlyste trappeatrium er beregnet som en del af ingeniørprojektet fra Dominia Rådgivende Ingeniører A/S.

Fællesaltaner mod syd er udført med den lettere fiberbeton med struktur i overfladen fra BB Fiberbeton i Ll. Skensved. Krumme elementer er leveret til spindeltrappen.

 

Rummelige bademiljøer er udført med flisebeklædning fra gulv til loft, nedhængte hygiejnelofter og føreskinner til lift. Projekt: Cubo A/S og Force4 ApS.

Til hver bolig hører en udsigtskarnap med glaspartier i sider og front og en gavmild udsigt fra især de øverste etager. Projekt: Cubo Arkitekter og Force4 Architects.

previous next

Fællesskab à la carte

Arkitektur har mange dyder. En af dem er at lade mennesker høste fællesskabets fordele uden at miste privatlivets fred. Se nu bare Kastanjehaven

Byggefakta

Kastanjehaven
Troels-Lundsvej 25
2000 Frederiksberg
Danmark

Bygherre:
Frederiksberg Kommune
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S, Tegnestuen Force4 I/S
Totalentreprenør:
W. Lynggaard Petersen A/S
Ingeniør:
Dominia A/S Rådgivende ingeniører
Areal:
6200 kvm.
Byggesum: 
131 mio. kr.

Ideen er, at alder og særheder er ligefremme proportionaler.

Nogle kan sikkert finde andre ord for det, der sker, når vi oppe i årene får vores egne vaner, som kan irritere andre og derfor ikke sjældent dyrkes bedst i enrum. Imidlertid er ensomhed ikke en tilstand, vi vælger med hjertet, hvorfor samvær efter eget valg og på rette tid og sted – ikke mindst i livets aftenstunder – er en kardinal dyd.

Alt det har arkitekterne fra den aarhusianske tegnestue Cubo og kollegerne fra Force4 på Nørrebro haft ret fremme på nethinden, da de slog stregerne til Frederiksbergs nyeste plejetilbud til ældre: Kastanjehaven med 60 plejeboliger i størrelserne 68 kvm (til enlige) og 82 (til par).

- At ville skabe moderne og tidssvarende boliger til ældre stiller store krav, for kun det bedste er godt nok til vores ældre medborgere her på Frederiksberg, sagde kommunens borgmester Jørgen Glenthøj (K), da han offentliggjorde resultatet af den udskrevne arkitektkonkurrence: – Selv i det lys er jeg dog imponeret over kvaliteten i de forslag, som vi har modtaget, og jeg er sikker på, at beboere og personale vil værdsætte de nye rammer, lød bifaldet fra borgmesteren.

Det var ikke mindst projektet fra Cubo og Force4, Jørgen Glenthøj talte om. For det var det projekt, der blandt fem indbudte bidrag vandt på sin overbevisende plandisponering i en K-form med de fem etager. Med det volumen tilbydes den krævede plads til de velindrettede og lyse boliger, der hver har sit eget rummelige bademiljø med plads til alle eventualiteter i form af kørestole og lifte.

Tegl og fiberbeton

Nu står Frederiksbergs nye plejeboliger på deres plads på Troels-Lundsvej. Med en byggeperiode på to år har totalentreprenøren W. Lynggaard Petersen opført arkitekternes visioner i en vel tilrettelagt proces med det roste resultat:

Den vinklede form og smalle gavle skaber både en elegance og lethed i bygningsudtrykket og danner ramme om fine uderum af stor betydning for beboernes trivsel året igennem, noterede dommerbetænkningen om vinderprojektet. Materialerne er i eksteriøret baseret på tegl (skærmmur) med vinduesrammer af sorteloxeret aluminium med hårdttræ i de gående partier. Alle boliger har udsigtskarnapper, mens altanlivet udspiller sig på store fællesaltaner, ophængt i K’ets nicher. Altanerne er udført med let fiberbeton i en sprød lys nuance og med en skridsikkerheds-struktur i overfladen; produktionen har BB Fiberbeton stået for sammen med belægningen til gårdrummets store terrasser: – Fiberbeton betyder rigtig meget sparet vægt, når de bærende konstruktioner skal beregnes, forklarer Ole Brandt, BB Fiberbeton, der leverer alle komponenter efter mål. Til Kastanjehavens altaner er de mellem 27 og 50 mm i tykkelse og i modulmål à 6-8 kvm.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 5

Bilhus

Bjarne Nielsen Biler

Bilhus er Hernings nye byport

Butikscenter

Borgen

Borgen skal gøre Sønderborg til shoppinghovedstad

Hotel og konference

Feriecenter Nordsøen

Fra gråt og kedeligt til strålende hvidt

Bolig

Hørkær F

Boliger med inspiration fra Le Corbusier

Offentlige kontorer

Kalundborg Rådhus

Alt samlet på et sted

Uddannelsescenter

KEA Empire Campus

En reformation på Nørrebro

Ungdomsbolig

Lanternen

Fællesskabets hus

Sundhedscenter

Lysningen

Tændstikhus i kæmpestørrelse

Uddannelsescenter

Novi 8

Det ottende viden-under

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Grønnegade

Centrale ældreboliger med højt til loftet

Offentlige kontorer

Politistation Hobro

Politistation helt på toppen

Bolig

Ragnhildgade

Boliger i kassevis

Bolig

Regimentsparken

Familieboliger med dobbelt facade

Uddannelsescenter

Roskilde Tekniske Skole

Et hus skabt til liv og fordybelse

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Det væsentlige er usynligt for øjet